Lidah Putih pada Bayi dan Cara Mengubatnya

Setelah si kecil anda minum susu, ada tompok-tompok putih di lidahnya yang berterusan dan tidak hilang? Ibu perlu berhati-hati, mungkin lidah putih pada bayi disebabkan oleh jangkitan jamur. Untuk mengetahui punca dan cara mengatasinya, lihat penjelasan berikut.

Adalah normal ketika bayi anda menyusu, tompok-tompok putih ditinggalkan di lidahnya. Tetapi jika tempat itu tidak hilang setelah beberapa kali anda mengelapnya dengan jari atau kain kasa, kemungkinan besar jangkitan kulat pada lidah atau lidah. sariawan oral.

Selain lidah, tompok-tompok putih akibat jangkitan juga dapat muncul di bumbung mulut, bahagian dalam pipi, dan gusi. Dalam kes-kes tertentu, keadaan ini menyebabkan sakit di mulut, sehingga mencegah bayi menyusu.

Punca Lidah Putih pada Bayi

Lidah putih pada bayi adalah hasil peningkatan pertumbuhan kulat yang disebut Candida albicans. Kulat ini pada dasarnya hidup di mulut dan tidak berbahaya. Tetapi apabila bilangannya bertambah, Candida albicans boleh menyebabkan jangkitan.

Peningkatan pertumbuhan kulat boleh berlaku kerana:

Sistem ketahanan bayi masih lemah

Sistem imun bayi tidak berkembang sepenuhnya, sehingga memudahkan kulat yang menyebabkan lidah putih membiak dengan tidak terkawal. Selain jangkitan kulat, bayi juga mudah terkena jangkitan dan kerengsaan pada saluran pencernaan mereka. Ia juga boleh menyebabkan lidah kelihatan keputihan.

Kebersihan mulut yang buruk untuk bayi

Rongga mulut dan lidah bayi yang jarang dibersihkan boleh menjadi tempat pertumbuhan kuman. Keadaan mulut yang kotor bukan sahaja boleh menyebabkan jangkitan kulat, tetapi juga jangkitan bakteria pada rongga mulut dan gusi. Oleh itu, bersihkan mulut dan gusi si kecil dengan kerap, Ibu.

Memberi ubat kepada bayi

Mulut mempunyai bakteria baik yang dapat mengawal jumlah kuman yang menyebabkan jangkitan, termasuk kulat Candida penyebab lidah putih ini. Apabila bayi mengambil antibiotik atau kortikosteroid untuk beberapa sebab, bakteria baik dapat mati kerana kandungan ubat.

Harap maklum bahawa jangkitan yis pada lidah bayi boleh berpindah ke puting ibu semasa bayi sedang menyusui. Sekiranya dijangkiti kulat Candida, Ibu akan mengalami beberapa simptom, termasuk puting gatal dan bersisik, dan sakit pada payudara ketika menyusu.

Lidah bayi putih umumnya bukan merupakan gejala penyakit serius, dan biasanya hilang dalam beberapa hari. Keadaan ini sebenarnya tidak mengganggu kesihatan Si Kecil secara langsung. Tetapi, jika terdapat sakit di mulut, bayi biasanya cerewet dan tidak mahu menyusu.

Cara mengatasiLidah Putih pada Bayi

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, lidah putih lembut yang tidak mengganggu anak kecil anda biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya dalam beberapa hari.

Walaupun begitu, Ibu tidak boleh memandang ringan. Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya aduan ini disertai demam, menyebabkan lidah atau mulut berdarah, atau lemah dan kering kerana tidak mahu menyusu.

Untuk merawat lidah putih pada bayi, doktor biasanya akan menetapkan ubat antijamur, iaitu:

Salap mikonazol

Cara menggunakan ubat ini agak mudah. Ibu hanya perlu mengoleskan gel mikonazol di kawasan yang dijangkiti di mulut bayi. Pastikan anda mencuci tangan sebelum menggunakan ubat.

Untuk mengelakkan risiko tersedak, sapukan sedikit pada satu masa dan elakkan penggunaan ubat terlalu dekat dengan tekak si kecil anda. Sentiasa ikuti arahan doktor atau arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat.

Turun nystatin

Untuk kegunaan perubatan nystatinAnda hanya perlu meneteskan ubat ini di kawasan yang bermasalah dengan menggunakan pipet / penitis khas yang terdapat pada bungkusan atau ubat yang diberikan oleh doktor.

Gunakan ubat untuk jangkitan yis ini sehingga dua hari selepas tempat itu hilang. Sekiranya dalam masa satu minggu lidah putih tidak sembuh, anda harus kembali ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Penting untuk sentiasa menjaga kebersihan badan bayi, termasuk kebersihan mulut. Selain mencegah lidah putih, menjaga kebersihan juga akan menjaga bayi dari pelbagai penyakit lain, terutamanya jangkitan.

Bersihkan mainan bayi anda dengan kerap, terutamanya mainan yang dia suka masukkan ke dalam mulutnya, termasuk pacifier dan botol susu. Juga, basuh pakaian dengan betul. Sekiranya bayi anda minum susu ibu, sebelum dan selepas menyusu, bersihkan puting dengan air dan keringkan.