Kurap - Gejala, sebab dan rawatan

Kurap adalah jangkitan kulat pada kulit yang menyebabkan ruam bulat merah. Kurap boleh berlaku di beberapa bahagian badan, seperti di kepala, muka, atau pangkal paha.

Penyakit ini dapat menular melalui kontak langsung dengan pesakit atau haiwan yang dijangkiti. Selain itu, hubungan tidak langsung dengan objek yang terkontaminasi dengan kulat juga dapat menyebarkan kurap. Kerana seperti cincin atau cacing bulat, kurap juga dikenali sebagai kurap.

Punca Kurap

Kurap disebabkan oleh jangkitan kulat pada kulit. Kulat ini dapat menular melalui kontak langsung dengan penderita atau kontak tidak langsung dengan benda atau tanah yang tercemar.

Udara yang panas dan lembap, berkongsi barang peribadi, dan memakai pakaian yang ketat dapat membuat seseorang lebih rentan terhadap kurap.

Ciri-ciri Kurap

Kurap dicirikan oleh penampilan kawasan bersisik merah di permukaan kulit. Ruam boleh mengembang dalam bentuk bulat yang menyerupai cincin. Walau bagaimanapun, gejala kurap boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada lokasi kurap. Kurap boleh muncul di tangan, kaki, muka, dan badan. Pada kaki, kurap boleh menyebabkan bau kaki.

Diagnosis Kurap

Doktor dapat mendiagnosis kurap melalui bentuk gangguan kulit yang disebabkan. Walau bagaimanapun, bentuk kurap ini dapat dikelirukan dengan dermatitis nummular. Oleh itu, pakar dermatologi boleh melakukan pengikisan kulit atau mengambil sejumlah sampel kulit untuk mengesahkannya.

Cara menghilangkan kurap

Kurap boleh dirawat dengan salap kurap atau antijamur yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Salap antijamur ini mengandungi clotrimazole atau mikonazol. Sekiranya selepas 2 minggu rawatan, kurap tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor. Doktor akan memberi anda ubat lain yang lebih kuat.

Pencegahan Kurap

Kurap dapat dicegah dengan menjaga kebersihan yang baik. Di samping itu, elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang lain, gunakan kasut semasa di khalayak ramai, dan mandi, mencuci rambut, dan menukar pakaian setiap hari atau ketika berpeluh.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found