Bukan Fenomena Mistik, Inilah Fakta Mengenai Impian Lucid

impian jernih adalah fenomena apabila seseorang sedar sepenuhnya bahawa dia sedang bermimpi. Masih banyak orang yang berpendapat bahawa fenomena ini berkaitan dengan perkara-perkara mistik. Jadi, apa sebenarnya impian yang jelas?

Semasa mengalami impian jernih, seseorang akan merasa seperti melihat pengalaman atau peristiwa yang pernah dialami pada masa lalu. Namun, ada kalanya orang mengalami impian jernih juga melihat fenomena atau perkara yang tidak pernah dialami.

Tidak seperti yang dipercayai oleh banyak orang, fenomena impian jernih sebenarnya tidak berkaitan dengan kemampuan deria keenam, fenomena ghaib atau perkara mistik tertentu. sekarang, untuk mengetahui lebih banyak fakta mengenai impian jernih, lihat penjelasan di bawah.

Fakta Mengenai Impian Lucid

Sekiranya anda pernah mengalami impian jernih dan ingin tahu mengenainya, berikut adalah beberapa fakta mengenai impian jernih apa yang anda perlu ketahui:

1. Proses kejadian impian jernih

Pada dasarnya, fasa tidur terbahagi kepada 2 peringkat, iaitu: pergerakan mata yang cepat (REM) dan pergerakan mata tidak pantas (NREM).

Apabila anda tertidur, gelombang otak kadang-kadang masih aktif, jadi anda akan berada dalam fasa tidur REM lebih lama. Gelombang otak yang masih aktif akan membuat anda merasa berada di antara fasa tidur dan terjaga. Keadaan ini menjadikan fenomena mimpi, termasuk impian jernih, berlaku.

2. impian jernih berbeza dengan impian biasa

Apabila mempunyai mimpi biasa, seseorang biasanya akan melupakan perincian cerita dalam mimpi itu pada keesokan harinya. Malah, dia juga tidak akan menyedari bahawa dia berada di alam mimpi.

Ia berbeza ketika seseorang mengalami impian jernih. Seseorang yang mengalami ini akan mengingati setiap perincian impiannya. Orang yang mengalami impian jernih Seolah-olah dia mengalami peristiwa dalam mimpinya. Inilah yang membuat seseorang dapat mengawalnya impian jernih apa yang dia alami.

3. impian jernih bukan gangguan perubatan

impian jernih bukan masalah kesihatan yang perlu anda perhatikan. Menurut satu kajian, hampir semua orang pernah mengalami impian jernih sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya. Sebenarnya, ada tinjauan yang mengatakan bahawa sekitar 55% orang dewasa telah mengalami impian jernih.

Di samping itu, kajian lain menunjukkan bahawa impian jernih tidak mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan. Ini kerana kebanyakan orang yang mengalaminya akan bangun seperti biasa pada waktu pagi dan tidak merasa letih atau sebarang gejala.

4. Meditasi dan fenomena impian jernih

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang sering bertafakur mungkin merasa lebih senang untuk dialami impian jernih. Ini kerana aktiviti meditasi dapat melatih seseorang untuk menjadi lebih santai dan tenang, sehingga kualiti tidur lebih baik dan impian jernih apa yang dialaminya dapat terasa lebih nyata.

Namun, ada juga teori yang menyatakan bahawa orang yang bermeditasi sering merasa lebih senang memasuki corak gelombang otak theta. Corak gelombang otak ini terbentuk ketika memasuki fasa tidur REM, iaitu fasa tidur ketika seseorang mudah mengalami mimpi, termasuk mimpi impian jernih.

impian jernihbukanlah suatu keadaan yang berbahaya dan tidak berkaitan dengan mitos atau perkara mistik tertentu. Fenomena ini juga agak biasa.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai impian atau impian jernih Sekiranya anda mempunyai mimpi yang sama berulang-ulang kali, terutamanya jika anda pernah mengalami trauma psikologi, kemungkinan mimpi itu adalah gejala gangguan psikologi, seperti: gangguan tekanan selepas trauma (PTSD).

Dalam kes tertentu, orang yang mengalami impian jernih juga boleh mengalami gangguan tidur, sepertilumpuh tidur atau pertindihan fenomena.

Oleh itu, jika anda sering mengalami impian jernih disertai dengan gangguan tidur atau masalah psikologi tertentu, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan punca impian yang anda alami.

Doktor akan memberikan rawatan yang tepat dan mungkin dapat menjawab rasa ingin tahu anda mengenai fakta mengenai impian jernih apa yang anda alami.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found