Baris Makanan untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi

Menurunkan kolesterol tidak selalu harus dilakukan dengan ubat-ubatan, tetapi juga dapat dilakukan dengan menyesuaikan menu makanan.Ada berbagai makanan untuk orang dengan kolesterol tinggi yang dapat dikonsumsi secara teratur untuk menjaga dan bahkan menurunkan kadar kolesterol.

Tahap kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan pembentukan plak yang dapat menyumbat saluran darah dan meningkatkan risiko strok atau penyakit jantung. Oleh itu, tahap kolesterol darah tinggi perlu diturunkan dan disimpan dalam had normal.

Makan untuk Pmenderita Kkolesterol

Untuk mengawal kadar kolesterol, terdapat beberapa jenis makanan yang baik untuk dimakan oleh orang-orang dengan kolesterol tinggi, termasuk:

1. Sayunan hijau

Sayuran hijau mempunyai kemampuan untuk mengikat asid hempedu yang terbuat dari kolesterol. Ini akan merangsang pundi hempedu untuk menghasilkan lebih banyak asid hempedu menggunakan kolesterol dari darah. Kesannya, kadar kolesterol darah akan menurun.

Contoh sayur-sayuran hijau yang baik yang dimakan oleh orang-orang dengan kolesterol tinggi termasuk kangkung, bayam, kubis, chayote, dan brokoli. Sayuran ini akan lebih berguna jika diproses dengan cara mengukus.

2. Sayabetul dan makanan laut

Ikan berlemak, seperti salmon, makarel, dan sardin, adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik yang dikonsumsi oleh orang yang mempunyai kolesterol tinggi. Makanan laut lain, seperti udang dan kerang, juga mengandungi banyak lemak sihat yang dapat anda nikmati.

Walaupun tinggi lemak, ikan dan makanan laut mengandung lemak sihat yang dapat menurunkan lemak darah (trigliserida), meningkatkan kolesterol baik (HDL), dan bahkan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Biji-bijian

Biji-bijian telah terbukti membantu menurunkan kadar kolesterol dan mencegah risiko penyakit jantung. Ini kerana biji-bijian mengandung berbagai nutrien, seperti vitamin, mineral, sebatian bioaktif, dan serat larut yang disebut beta glukan.

Kajian menjelaskan bahawa serat larut beta dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan penyerapan kolesterol dari makanan yang anda makan. Jenis bijirin yang paling baik dimakan oleh penghidap kolesterol berkat kandungan beta glukandia adalah oat dan barli.

4. Kkacang

Kacang juga terbukti menurunkan kolesterol kerana kandungan fitosterolnya dapat menghambat penyerapan kolesterol jahat dalam usus.

Selain itu, kacang juga mengandungi nutrien, seperti lemak sihat dan asid amino, yang bermanfaat untuk menjaga fungsi jantung dan tekanan darah yang sihat. Jenis kacang yang sangat baik untuk penghidap kolesterol adalah: kacang badam dan kacang walnut.

5. Kedela dan produk yang diproses

Kajian menunjukkan bahawa protein dan isoflavon dalam makanan berdasarkan kedelai, seperti tauhu, tempe, edamame, dan susu kedelai, terbukti menurunkan kadar kolesterol. Walau bagaimanapun, peratusan penurunan kadar kolesterol tidak banyak.

Walaupun begitu, kacang kedelai masih baik untuk dimakan kerana ia dapat menjadi sumber protein dengan kadar lemak tepu yang lebih rendah daripada daging. Soya juga dapat memberikan nutrien penting lain, seperti lemak tak jenuh tunggal, vitamin, mineral, dan serat.

6. Bbuah-buahan

Buah-buahan juga termasuk makanan untuk orang-orang dengan kolesterol yang tidak boleh ditinggalkan. Dari pelbagai jenis buah, terdapat beberapa jenis buah yang paling berkhasiat dalam menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL), termasuk:

  • Buah alpukat, kerana kaya akan serat dan asid lemak tak jenuh tunggal
  • Beri dan anggur kerana kaya dengan sebatian bioaktif
  • Epal, anggur, jeruk, dan strawberi, kerana mengandung banyak pektin (sejenis serat larut yang berpotensi menurunkan kolesterol)

7. Makanan yang diperkaya dengan stanol dan sterol

Stanols dan sterol adalah sebatian tumbuhan yang diketahui berkesan menurunkan kolesterol darah dengan menghalang penyerapan kolesterol dalam usus.

Kedua-dua sebatian ini sebenarnya dapat diperoleh dari minyak sayuran, biji, kacang, dan sayur-sayuran dan buah-buahan, tetapi kadarnya masih tidak mencukupi untuk menghalang penyerapan kolesterol secara optimum.

Oleh itu, anda dapat memenuhi keperluan sterol dan stanol tumbuhan dari produk makanan yang diperkaya dengan sebatian ini, seperti marjerin, jus oren, yogurt, dan bijirin.

Selain makan makanan untuk penderita kolesterol seperti yang disebutkan di atas, Anda juga harus menerapkan gaya hidup sehat lainnya, mulai dari berolahraga secara teratur, membatasi pengambilan minuman beralkohol, dan tidak merokok.

Anda juga harus menghindari memakan makanan yang tinggi lemak jenuh, seperti daging berlemak, susu berlemak dan produk olahan, makanan cepat saji, makanan olahan, dan makanan goreng, kerana dapat meningkatkan kolesterol darah.

Dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan secara teratur memakan makanan yang baik untuk orang yang menderita kolesterol, diharapkan kadar kolesterol anda dapat turun dan tetap stabil sehingga Anda dapat menghindari penyakit berbahaya, seperti serangan jantung dan strok.

Namun, jika kolesterol anda tetap tinggi setelah 1 bulan menggunakan diet dan gaya hidup yang sihat, tanyakan kepada doktor anda untuk mendapatkan rawatan.