Ketahui pelbagai faedah dedak padi untuk kesihatan

Manfaat dedak padi kini dibincangkan oleh banyak orang. Sebabnya, makanan yang biasanya dijadikan makanan haiwan juga baik untuk dimakan oleh manusia. Mengapa begitu? Lihat penjelasan terperinci di bawah mengenai pelbagai faedah dedak padi untuk kesihatan.

Manfaat dedak padi dapat diperoleh dari kandungan khasiatnya yang pelbagai. Dedak padi adalah produk sampingan dari proses penggilingan padi. Dedak adalah lapisan luar beras yang terletak di antara biji beras dan dedak beras perang (dedak).

Dedak beras sebenarnya tidak jauh berbeza dengan dedak. Kedua-duanya adalah sebahagian daripada beras perang. Perbezaannya ialah, dedak padi mempunyai tekstur yang lebih halus daripada dedak kerana ia adalah hasil dari proses pengisaran (pengelupasan) kedua.

Kandungan pemakanan dedak beras

Sebilangan besar kandungan dedak padi adalah karbohidrat yang terdiri daripada kanji. Bukan hanya itu, dedak padi juga mengandungi beberapa nutrien penting lain, seperti:

  • Protein
  • Lemak
  • Serat
  • Vitamin E
  • Vitamin B kompleks, terutamanya vitamin B1 (thiamin)
  • Mineral, seperti besi, zink, tembaga, mangan, fosforus, kalium, kalsium dan magnesium

Hebatnya, dedak padi juga mengandungi pelbagai sebatian bioaktif dengan aktiviti antioksidan yang tinggi, seperti flavonoid, antosianin, trisin, dan gamma oryzanol. Dengan kandungan nutrisi ini, tidak hairanlah dedak padi memberikan pelbagai manfaat kesihatan.

Khasiat Beras untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah dedak padi untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

Mencegah penyakit kronik

Dedak beras diketahui mengandungi pelbagai sebatian antioksidan tinggi, mulai dari asam fenolik, flavonoid, hingga antosianin. Antioksidan ini tentu diperlukan oleh tubuh untuk melawan kesan pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas yang boleh mencetuskan penyakit kronik, seperti diabetes, penyakit jantung koronari, dan strok.

Menghalang perkembangan sel barah

Kandungan serat makanan dan sebatian bioaktif yang tinggi dalam dedak padi dapat membantu mencegah perkembangan sel barah, mulai dari perut, payudara, hati, hingga barah kulit. Setakat ini, eksperimen hanya dilakukan pada haiwan, tetapi hasil yang ditunjukkan meyakinkan.

Menurunkan kadar kolesterol tinggi

Kandungan serat dan sebatian makanan gamma oryzanol Bran dedak diyakini dapat membantu menurunkan kolesterol total dan kolesterol jahat (LDL), dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Sifat ini dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi, seperti strok.

Walaupun beberapa kelebihan dedak masih perlu dibuktikan dengan penyelidikan lebih lanjut, sekurang-kurangnya anda sekarang mengetahui kandungan nutrisi dan potensi dedak yang baik untuk kesihatan. Oleh itu, tidak ada salahnya memasukkan makanan ini ke dalam makanan harian anda dan keluarga anda.

Di luar negara, seperti Jepun dan Amerika Syarikat, dedak padi telah dikembangkan sebagai produk makanan, seperti bijirin dedak padi dan minyak dedak padi. Sebilangan produk ini terdapat di Indonesia.

Di Indonesia sendiri, dedak padi juga banyak digunakan sebagai pengganti tepung gandum untuk membuat roti, kek, biskut. Ini tentu dapat meningkatkan kualiti makanan ini, kerana tepung dedak beras lebih banyak protein dan serat daripada tepung gandum.

Selain digunakan sebagai produk makanan, dedak padi juga dapat dijadikan produk minuman. Anda boleh mencampurkan dedak nasi dengan madu atau halia untuk rasa yang enak sambil mendapat faedah kesihatan tambahan.

Dari penjelasan di atas, jangan fikir dedak padi hanya untuk makanan haiwan, OK? Sebilangan besar kandungan nutrien di dalamnya menjadikan dedak beras sebagai bahan makanan berkhasiat dan anda semestinya menggunakannya untuk kesihatan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah maksimum dedak padi dalam diet harian anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan. Doktor akan memberi anda arahan mengenai jenis makanan yang boleh anda buat dengan dedak beras, serta bahagian penggunaan yang tepat untuk anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found