Mengandalkan Antibiotik Semula jadi untuk Mencegah Jangkitan

Anda boleh mencegah atau merawat jangkitan bakteria bukan hanya dengan mengambil ubat. Terdapat beberapa antibiotik semula jadi yang boleh anda gunakan untuk membasmi dan menghambat pertumbuhan bakteria penyebab penyakit. Ayuh, ketahui jenis antibiotik semula jadi.

Antibiotik digunakan untuk merawat dan mencegah jangkitan bakteria. Jangkitan bakteria yang diklasifikasikan sebagai ringan boleh sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika jangkitan tidak bertambah baik, doktor akan sering menetapkan antibiotik.

Selain antibiotik dalam bentuk ubat, baru-baru ini banyak kajian berjaya menemui keberkesanan antibiotik dalam bahan semula jadi. Antibiotik semula jadi ini bahkan dipercayai mempunyai keberkesanan yang tidak kalah dengan ubat antibiotik.

Jenis-MAntibiotik Semula jadi

Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang dipercayai berkesan mengatasi dan mencegah bakteria:

1. Manuka Honey

Manuka madu mengandungi hidrogen peroksida dan metilglyoksal yang mempunyai kesan antibakteria. Manuka madu juga dapat membantu tubuh pulih dari luka dan radang.

Untuk menggunakannya, anda hanya perlu menggunakan madu manuka terus ke kawasan kulit yang cedera atau dijangkiti. Tetapi, jika jangkitan berlaku pada organ dalaman, anda boleh mengambil madu secara langsung.

Selain sebagai antibakteria, manuka madu atau jenis madu lain telah lama dipercayai dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan dan mengurangkan risiko sejumlah penyakit, termasuk darah tinggi, diabetes, dan kolesterol tinggi. Madu juga merupakan salah satu ubat batuk semula jadi yang paling berkesan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan dan keselamatan madu sebagai antibakteria. Lebih-lebih lagi, madu tidak boleh diminum oleh kanak-kanak di bawah umur 1 tahun kerana boleh menyebabkan keracunan botulisme.

2. Ekstrak Bawang Putih

Ekstrak bawang putih telah digunakan sejak zaman kuno sebagai antibakteria semula jadi. Ini juga disokong oleh sejumlah kajian yang membuktikan kandungan bawang putih cukup berkesan terhadap jangkitan bakteria.

Cara membuat ekstrak bawang putih cukup mudah, anda hanya perlu mengisar atau menumbuk beberapa ulas bawang putih. Sekiranya anda tidak menyukai aromanya, anda boleh mencampurkan minyak zaitun dalam ekstrak bawang putih untuk mengurangkan aroma bawang putih yang cukup tajam.

Anda boleh menggunakan ekstrak bawang putih campuran terus ke kawasan kulit yang cedera atau dijangkiti. Sementara itu, untuk mencegah atau merawat jangkitan pada organ dalaman, anda boleh memakannya secara langsung atau memakan sebilangan cengkih bawang putih mentah secara langsung.

3. Halia

Salah satu rempah dan rempah memasak ini juga mempunyai khasiat sebagai antibiotik semula jadi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa halia mengandungi zat yang dapat mengurangi keradangan di dalam tubuh dan membasmi kuman yang menyebabkan jangkitan.

Beberapa jenis kuman yang diketahui dibunuh oleh halia adalah kuman E.coli, Staphylococcus, dan Streptokokus. Kuman ini boleh menyebabkan jangkitan kulit, cirit-birit dan radang paru-paru.

Malangnya, sejauh ini kajian lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan halia sebagai ubat antibiotik pada umumnya. Ini kerana tidak ada penyelidikan yang dapat mengesahkan bahawa halia mempunyai kesan yang sama dengan antibiotik dalam rawatan penyakit berjangkit.

4. Cengkih

Cengkih baik dalam bentuk rempah atau yang telah diproses menjadi minyak cengkih juga mempunyai sifat antibiotik semula jadi. Ramuan ini banyak digunakan sebagai antibiotik untuk merawat jangkitan pada gigi dan gusi. Selain mempunyai sifat antibakteria, cengkeh juga mempunyai kesan anti-radang dan anti-sakit.

5. Kayu manis

Kayu manis mempunyai aroma dan rasa yang serupa dengan cengkih. Tetapi di sebalik itu, ternyata rempah ini juga mempunyai sifat antibakteria semula jadi. Malah, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa bukan hanya baik untuk membasmi bakteria, kayu manis juga dapat mengatasi pertumbuhan kulat.

6. Mminyak pati daun thyme

Satu kajian mendapati bahawa minyak pati daun thyme lebih berkesan membunuh bakteria daripada daun lavender. Walau bagaimanapun, minyak pati daun thyme ini hanya boleh digunakan untuk luka luaran.

Untuk menggunakannya, campurkan terlebih dahulu minyak daun thyme dengan minyak kelapa atau minyak zaitun, kemudian sapukan pada kawasan yang terkena. Ini dilakukan kerana minyak daun thyme yang tidak larut atau bercampur boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan yang dapat menyebabkan rasa sakit pada luka.

7. Minyak pati Oregano

Bukan hanya antibakteria, kandungannya carvacrol Minyak pati Oregano juga berfungsi sebagai antivirus dan antijamur. Selain itu, minyak pati oregano juga sering digunakan untuk melegakan keradangan dan menyembuhkan ulser gastrik.

Sama seperti minyak pati thyme, minyak pati oregano perlu dicampurkan dengan minyak kelapa atau minyak zaitun terlebih dahulu, sebelum menggunakannya ke kawasan kulit yang cedera atau dijangkiti.

Sayangnya, walaupun mempunyai sifat antibiotik semula jadi, beberapa bahan di atas tidak dapat menggantikan ubat antibiotik untuk merawat jangkitan yang teruk. Setakat ini, tidak diketahui berapa dos antibiotik semula jadi yang selamat dan berkesan.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan beberapa ramuan di atas sebagai rawatan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda menghidap penyakit atau menggunakan ubat-ubatan tertentu.