Bukan hanya sedap dan sedap, ini adalah 6 kebaikan jagung untuk kesihatan

Manfaat jagung untuk kesihatan tidak perlu diragui. Tumbuhan makanan ini, yang sering digunakan sebagai pengganti padi, diketahui mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh dan mampu mencegah pelbagai jenis penyakit

Jagung (Zea mays) telah menjadi makanan ruji bagi beberapa orang di Indonesia. Rasanya sedap dan manis, menjadikan jagung banyak diproses menjadi pelbagai jenis makanan dan minuman.

Sebenarnya, jagung sering dijadikan bahan asas untuk membuat tepung jagung dan minyak jagung. Di sebalik pelbagai kegunaannya, jagung juga menawarkan pelbagai faedah untuk tubuh.

Kandungan Nutrien dalam Jagung

Selain menjadi sumber karbohidrat, jagung mengandung berbagai nutrien seperti protein, serat, serta berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, zat besi, kalium, fosforus, dan magnesium.

Selain itu, jagung juga mengandungi sejumlah kecil lemak. Namun, anda tidak perlu risau, kerana jenis lemak yang terdapat di dalamnya adalah sejenis lemak baik.

Berbanding dengan biji-bijian lain, jagung mengandung lebih banyak antioksidan, seperti asam ferulat, asid fitik, antosianin, serta zeaxanthin dan lutein yang baik untuk kesihatan mata.

Pelbagai Khasiat Jagung untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrisi yang banyak, terdapat pelbagai manfaat kesihatan jagung yang anda dapat, iaitu:

1. Mengatasi masalah sembelit

Jagung kaya dengan serat yang diketahui baik untuk pencernaan dan merawat sembelit. Namun, sembelit tidak hanya dapat diatasi dengan makan jagung saja, tetapi juga dengan minum lebih banyak air, bersenam secara teratur, dan memperbaiki diet.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Jagung termasuk dalam kumpulan makanan dengan indeks glisemik rendah, sehingga tidak memicu lonjakan kadar gula darah. Ini menjadikan jagung baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes atau orang yang berisiko tinggi terkena diabetes jenis 2.

3. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan vitamin E dan fitosterol dalam jagung diketahui dapat mengawal kadar kolesterol dalam tubuh, sehingga dapat mencegah penyakit jantung.

Di samping itu, sebuah kajian juga menunjukkan bahawa mereka yang selalu mengonsumsi jagung dan kacang sebagai pengganti beras putih diketahui mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

4. Mengatasi kemurungan

Perlu diingat bahawa makanan kaya nutrien diketahui baik untuk menjaga kesihatan mental. Walaupun tidak ada nutrien atau diet khusus yang dapat menyembuhkan kemurungan, beberapa kajian menunjukkan bahawa pemakanan yang baik dapat mempengaruhi kesihatan mental seseorang.

Salah satu makanan ini adalah jagung yang diketahui mengandungi karbohidrat kompleks, vitamin B, vitamin C, dan vitamin D, serta asam lemak omega-3 sebagai nutrien penting yang diperlukan oleh otak.

5. Menjagakesihatan mata

Jagung mengandungi antioksidan karotenoid, seperti zeaxanthin dan lutein. Kedua-dua antioksidan ini berperanan untuk menghalang kerosakan sel mata kerana proses penuaan dan kekurangan nutrisi.

Inilah yang menjadikan jagung baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan mata dan mencegah pelbagai penyakit mata, seperti katarak dan degenerasi makula.

6. Mencegah diverticulitis

Kandungan serat yang tinggi dalam jagung bukan hanya baik untuk menjaga kesehatan pencernaan, tetapi juga mencegah diverticulitis, bentuk peradangan pada usus besar.

Satu kajian menunjukkan bahawa seseorang yang selalu mengonsumsi jagung dalam bentuk apa pun dapat mengurangkan risiko terkena divertikulosis sebanyak 28%. Walau bagaimanapun, faedah jagung yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Untuk mendapatkan faedah maksimum jagung, anda disarankan untuk mengambil jagung segar dan tidak dalam bentuk yang diproses, seperti sirap jagung.

Walaupun pelbagai manfaat jagung di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut, tidak ada salahnya jika anda mula menjadikannya sebagai makanan harian anda. Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jumlah pengambilan jagung yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.