Inilah Khasiat Galangal untuk Kesihatan

Galangal sering digunakan sebagai rempah makanan khas Indonesia dan Asia. Rempah ini, yang pada pandangan pertama mirip dengan halia, tidak hanya dapat meningkatkan rasa makanan, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan.

Selama berabad-abad, lengkuas telah digunakan sebagai tanaman ubat untuk merawat atau mencegah pelbagai penyakit. Keberkesanan lengkuas sebagai ubat tradisional tidak dapat dipertikaikan, kerana rempah ini diketahui mengandungi banyak sebatian penting yang bermanfaat untuk kesihatan, seperti galangin, asid fenolik, polifenol, dan flavonoid.

Inilah Kelebihan Galangal

Terdapat pelbagai manfaat kesihatan lengkuas, termasuk:

1. Melegakan sakit sendi

Galangal dianggap dapat melegakan sakit sendi, misalnya dalam kes osteoartritis atau artritis reumatoid. Sama seperti halia dan kunyit, lengkuas mengandungi sebatian kimia anti-radang yang dapat membantu melegakan keradangan yang menyebabkan sakit sendi.

Kajian yang dilakukan pada pesakit dengan osteoartritis lutut juga menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak halia dan lengkuas setiap hari dapat melegakan sakit lutut yang berlaku ketika berdiri. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui kesan anti-kesakitan lenguh itu sendiri.

2. Meningkatkan kesuburan lelaki

Pengambilan lengkuas dipercayai dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Kajian yang dilakukan selama 3 bulan pada lelaki dengan kualiti sperma yang buruk menunjukkan bahawa pengambilan suplemen yang mengandungi lengkuas dapat membantu meningkatkan kualiti sperma.

Namun, kajian lebih lanjut perlu dilakukan. Sebabnya, penyelidikan ini tidak semata-mata menggunakan lengkuas, tetapi juga menggunakan bahan-bahan lain, iaitu delima.

3. Menurunkan kadar gula dan kolesterol dalam darah

Pengambilan lengkuas juga dipercayai dapat mencegah diabetes jenis 2 dan penyakit jantung. Manfaat ini dapat diperoleh berkat kandungan antioksidan polifenol yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan kolesterol jahat dalam tubuh.

4. Atasi gangguan pernafasan

Kandungan minyak pati dalam lengkuas dipercayai dapat mengatasi gangguan pernafasan yang dialami oleh kanak-kanak, seperti rhinitis, bronkitis, batuk rejan, dan jangkitan tekak.

5. Mengurangkan risiko barah tertentu

Walaupun belum terbukti pada manusia, penelitian di tabung uji menunjukkan bahawa kandungan lengkuas dalam lengkuas terbukti mampu membunuh sel barah atau mencegah sel barah merebak, terutama barah usus besar, barah payudara, dan barah kulit.

Selain itu, kandungan antioksidan dalam lengkuas juga dapat melawan radikal bebas yang dapat menyebabkan kerusakan oksidatif pada tisu badan dan mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk barah.

6. Bunuh dan mMenghambat pertumbuhan virus dan bakteria

Penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan lengkuas dalam lengkuas berpotensi untuk menghalang perkembangan virus Corona. Selain itu, ekstrak lengkuas juga terbukti mampu membunuh bakteria yang menyebabkan pelbagai penyakit. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Rasa lengkuas sebenarnya sedikit pedas, tetapi tidak pedas seperti halia. Untuk mendapatkan manfaat lengkuas, anda boleh memasukkan rempah ini ke dalam makanan, membuatnya teh dengan merebus, atau memasukkannya ke dalam ramuan herba.

Walaupun boleh digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat dan mencegah sejumlah penyakit, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya pada lengkuas untuk merawat penyakit yang anda derita tanpa berjumpa doktor.

Selain khasiat lengkuas yang masih perlu dibuktikan, rempah ini juga disyaki menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti kehilangan selera makan, kencing berlebihan, atau cirit-birit, jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan.

Oleh itu, jika anda mengalami aduan kesihatan, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda juga boleh bertanya kepada doktor anda sama ada lengkuas boleh digunakan sebagai teman rawatan untuk keadaan anda.