Asfiksia boleh membawa maut, ketahui penyebabnya

Asfiksia adalah keadaan apabila kadar oksigen dalam badan menurun. Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan kesedaran dan bahkan mengancam nyawa penderita. Asphyxia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan secara amnya keadaan darurat sehingga rawatan perlu dilakukan dengan segera.

Semasa anda menyedut, oksigen dari udara akan memasuki paru-paru melalui hidung dan mulut. Seterusnya, oksigen memasuki saluran darah kecil atau kapilari dan dibawa oleh sel darah merah ke jantung untuk diedarkan ke seluruh tisu badan. Apabila proses ini terganggu, keadaan yang dikenali sebagai asfiksia berlaku.

Apabila terkena asfiksia, seseorang akan mengalami sesak nafas atau kesukaran bernafas masuk atau keluar. Keadaan ini kemudian menjadikan tubuh penghidap mengalami kekurangan oksigen.

Sementara itu, karbon dioksida, sebagai sisa metabolisme, tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Kedua-dua keadaan ini berbahaya dan berpotensi mengancam nyawa penghidapnya jika tidak segera dirawat oleh doktor.

Beberapa Punca Asphyxia

Berikut adalah beberapa penyebab asfiksia yang paling biasa:

1. Tercekik

Orang yang tersedak boleh mengalami penyumbatan di tekak dan saluran udara yang lebih dalam, seperti trakea dan bronkus. Keadaan ini boleh menyebabkan asfiksia.

Pada bayi, asfiksia mungkin berlaku kerana tercekik pada makanan atau minuman. Di samping itu, bayi dan kanak-kanak sering memasukkan benda asing seperti mainan ke dalam mulutnya. Ini boleh menyebabkan mereka mengalami asfiksia kerana tercekik.

Oleh itu, bayi dan kanak-kanak perlu diawasi dengan baik supaya mereka tidak memasukkan makanan atau barang besar ke dalam mulut mereka.

Sekiranya kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun, jangan berikan makanan bertekstur keras. Elakkan juga memberi makanan ringan yang mungkin membuatnya tersedak, seperti kacang atau gula-gula yang melekit dan kenyal.

Sekiranya anda ingin memberi makanan kepada anak-anak, pastikan makanan tersebut telah dipotong kecil-kecil sehingga lebih mudah bagi anak untuk menelan.

2. Pendedahan kepada asap atau bahan kimia

Pencemaran dan asap dari pembakaran, seperti pembakaran sampah, sisa kilang, atau kenderaan bermotor, mengandungi banyak gas yang disebut karbon monoksida. Sekiranya disedut terlalu banyak, gas ini boleh menyebabkan asfiksia dan keracunan.

Apabila kadar karbon monoksida dalam darah meningkat, oksigen akan sukar diedarkan ke pelbagai tisu badan, jadi orang yang mengalami keracunan karbon monoksida akan mengalami kekurangan oksigen.

Selain karbon monoksida, terdapat beberapa bahan kimia lain dalam asap yang juga boleh menyebabkan asfiksia, iaitu sulfur dioksida, amonia, klorin, nitrogen dioksida, dan karbon dioksida, misalnya dari karbon monoksida. ais kering. Bahan kimia ini dapat merengsakan dan membengkak saluran udara, sehingga menyekat saluran udara.

3. Tercekik

Asfiksia juga boleh berlaku apabila leher seseorang dicekik, baik secara tidak sengaja atau sengaja, misalnya dalam usaha membunuh diri. Pada kanak-kanak dan bayi, asfiksia akibat tercekik dapat terjadi ketika saluran udara bayi ditutup dengan bantal semasa tidur, sehingga tidak dapat bernafas.

Oleh itu, setiap ibu bapa harus lebih berhati-hati dan memperhatikan penggunaan tilam atau katil bayi. Pastikan tilam yang digunakan mempunyai permukaan yang rata, agar bayi tidak bergerak dengan mudah dan mengelakkan risiko bayi dihancurkan atau dihancurkan oleh bantal.

4. Keadaan tertentu pada bayi baru lahir

Asphyxia juga boleh berlaku pada bayi baru lahir dan dikenali sebagai asphyxia neonatorum. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh putaran tali pusat, bayi tersedak najis atau mekonium, kelainan plasenta, embolisme cairan ketuban, atau keadaan ketika leher bayi dicubit oleh saluran kelahiran ibu.

5. Gangguan seksual

Asphyxia juga boleh disebabkan oleh keadaan seksual berbahaya yang dikenali sebagai asfiksia autoerotik. Pesakit dengan asfiksia jenis ini biasanya akan menyukarkan mereka untuk bernafas dengan sengaja, misalnya dengan mencekik tali leher ketika melakukan aktiviti seksual, seperti melancap.

Orang dengan asfiksia autoerotik juga boleh meminta pasangan seksual mereka untuk mencekik mereka untuk mencapai kepuasan seksual atau orgasme. Semakin kuat perasaan tercekik, selalunya orang itu akan merasa lebih puas.

Selain menyebabkan tubuh kekurangan oksigen, asfiksia autoerotik juga menyebabkan penghidapnya mengalami masalah kesihatan yang serius. Dalam beberapa kes, tingkah laku seksual yang berisiko ini boleh mengakibatkan kematian.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, asfiksia juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti:

  • Halangan saluran udara disebabkan oleh reaksi alergi yang teruk atau anafilaksis
  • Penyakit atau gangguan saluran pernafasan, seperti bronkitis kronik, emfisema, atau tumor yang menyekat saluran udara
  • Gangguan neurologi, seperti sklerosis berganda dan ALS

Apa pun penyebabnya, asfiksia adalah keadaan yang perlu diperhatikan dan perlu segera dirawat oleh doktor. Sekiranya anda melihat seseorang yang mengalami asfiksia, segera bawa orang itu ke bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Sekiranya penyebabnya tersedak, lakukan pertolongan cemas jika anda boleh.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found