Memahami Fungsi Otak Besar Berdasarkan Bahagiannya

Serebrum (cerebrum) adalah bahagian otak yang paling besar. Organ yang sangat kompleks ini mempunyai pelbagai fungsi penting untuk tubuh, seperti mengatur pergerakan badan, kemahiran berbahasa, berfikir dan menyimpan kenangan.

Serebrum terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu otak kiri dan otak kanan. Hemisfera kiri mengawal pergerakan bahagian kanan badan, sementara hemisfera kanan mengawal bahagian kiri badan. Kedua-dua bahagian ini dihubungkan oleh serat saraf yang disebut corpus callosum.

Berdasarkan beberapa teori, terdapat anggapan bahawa kedua-dua belahan otak ini mempunyai fungsi tersendiri. Disebutkan jika hemisfera kiri serebrum memainkan peranan penting dalam kemampuan bercakap, mengira, dan bercakap. Manakala hemisfera kanan menafsirkan perkara abstrak, seperti muzik, bentuk, emosi, dan warna.

Tetapi sebenarnya, otak kiri dan otak kanan berfungsi secara serentak secara terkoordinasi, dalam menjalankan fungsinya.

Fungsi Otak Besar Berdasarkan Bahagian-Bapa khabar

Otak kanan dan otak kiri terbahagi kepada empat bahagian yang disebut lobus, iaitu lobus frontal, lobus temporal, lobus parietal, dan lobus oksipital. Setiap cuping serebrum mempunyai fungsi tersendiri, iaitu:

1. Lobus frontal

Lobus frontal adalah bahagian terbesar serebrum dan terletak di bahagian depan otak. Bahagian ini memainkan peranan penting dalam mengawal pergerakan badan, menilai dan merancang sesuatu, menyelesaikan masalah, dan mengatur emosi dan kawalan diri.

Kerosakan pada lobus frontal boleh menyebabkan perubahan dalam tingkah laku dan tabiat seksual, penurunan kemampuan sosial, penurunan tumpuan, kesukaran bercakap dan mengatur emosi, dan kelemahan bahagian tubuh yang berlawanan. Contohnya, kerosakan pada otak depan kiri akan membuat pergerakan bahagian kanan badan terganggu.

2. Lobus oksipital

Lobus oksipital terletak di bahagian belakang otak. Bahagian otak kecil ini berguna untuk membantu kita mengenali objek melalui deria penglihatan dan memahami makna perkataan bertulis.

Kerosakan pada cuping ini boleh menyebabkan masalah seperti kesukaran mengenali objek, ketidakupayaan untuk mengenal pasti warna, halusinasi, dan kesukaran memahami perkataan.

3. Lobus temporal

Lobus temporal terletak di kedua-dua belah kepala yang selari dengan telinga. Bahagian otak ini bertanggungjawab untuk fungsi pendengaran, ingatan, dan emosi. Kerosakan pada lobus temporal boleh menyebabkan masalah dengan ingatan, persepsi pertuturan, dan kemahiran berbahasa.

4. Lobus parietal

Lob parietal terletak di belakang lobus frontal. Bahagian ini mempunyai peranan penting dalam mentafsirkan mesej dari bahagian otak yang lain. Lob parietal juga berperanan dalam menafsirkan sentuhan, pergerakan badan, sensasi kesakitan, dan numerasi. Kemahiran motorik halus yang menggunakan jari, seperti menulis atau melukis, juga dikendalikan oleh bahagian otak ini.

Kecederaan atau kerosakan pada lobus parietal boleh menyebabkan seseorang kehilangan sensasi (mati rasa atau kesemutan) pada bahagian tubuh yang bertentangan.

Menjaga Kesihatan Otak

Memandangkan fungsi otak besar yang sangat penting, kesihatan otak harus dijaga dengan baik. Beberapa cara untuk menjaga kesihatan otak adalah:

  • Melakukan aktiviti yang dapat menajamkan dan melatih otak
  • Bersenam secara berkala
  • Jangan merokok
  • Kurangkan tekanan
  • Memakai pelindung kepala semasa memandu atau melakukan sukan tertentu

Selain cara di atas, makan makanan berkhasiat, terutama buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, dan kacang-kacangan, juga merupakan langkah penting untuk menjaga kesihatan otak.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan atau gejala yang disyaki gangguan fungsi serebrum atau bahagian otak yang lain.