Ini adalah 5 Khasiat Aloe Vera untuk Muka

Sejak zaman kuno, tanaman lidah buaya dikenali sebagai tumbuhan herba yang banyak digunakan untuk merawat pelbagai keluhan pada rambut dan kulit. Lalu, apa faedah lidah buaya untuk kesihatan kulit wajah? Inilah penjelasannyasan.

Aloe Vera atau Lidah Buaya adalah tumbuhan yang mengandungi pelbagai nutrien. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Mediterranean, tetapi sekarang lidah buaya telah banyak dibiakkan di Asia, Eropah, dan Amerika Selatan.

Lidah buaya diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kulit dan rambut. Itulah sebabnya, lidah buaya biasanya digunakan sebagai ramuan dalam pelbagai produk kecantikan dan kesihatan. Lidah buaya dalam bentuk gel atau ekstrak sering ditambahkan pada sabun, syampu, losyen, atau krim muka. Selain itu, lidah buaya juga boleh dimakan dalam bentuk makanan atau minuman.

Kelebihan Aloe Vera untuk Kesihatan Kulit Muka

Selain bermanfaat sebagai pembersih wajah semula jadi, pelbagai manfaat lidah buaya untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah adalah:

1. Melembapkan kulit

Apa sahaja jenis kulit anda, pelembap masih diperlukan untuk melindungi dan mengekalkan kulit yang sihat. Lidah buaya mengandungi polisakarida dan sterol yang dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit.

2. Mempercepat penyembuhan luka

Lidah buaya dapat mempercepat penyembuhan luka pada kulit. Kandungan kalsium dan antioksidan dalam lidah buaya dapat mempercepat pembelahan sel keratinosit (sel yang menghasilkan keratin di kulit) dan menguatkan tisu kulit. Lidah buaya juga diketahui baik untuk menyembuhkan luka pada kulit yang disebabkan oleh selaran matahari.

3. Membantu melicinkan permukaan kulit

Percepatan pembahagian sel keratinosit juga akan melicinkan permukaan kulit. Kelebihan lidah buaya yang satu ini dapat membantu membuang sel kulit mati, diganti dengan sel kulit baru, sihat dan kuat. Aloe vera juga didakwa menjadikan wajah kelihatan lebih putih dan cerah.

4. Mengandungi antioksidan dan nutrien untuk kulit

Berbagai vitamin yang terdapat dalam lidah buaya, seperti vitamin A, C, dan E, adalah antioksidan yang dapat menangkal serangan radikal bebas akibat pendedahan kepada asap dan pencemaran udara di wajah.

Bukan hanya itu, lidah buaya juga mengandungi pelbagai enzim yang dapat mencegah penuaan awal kulit.

5. Membantu melegakan keradangan dan gatal-gatal

Bahagian dalam daun lidah buaya mengandungi bahan yang mempunyai sifat anti-radang dan antimikroba. Sifat ini berguna untuk menghilangkan keluhan pada kulit dengan masalah jerawat, dermatitis (eksim), kerengsaan selepas terdedah kepada cahaya matahari, dan psoriasis.

Kelebihan Aloe Vera pada Pelbagai Jenis Kulit muka

Terdapat pelbagai jenis kulit wajah, ada jenis kulit normal, kering, berminyak, dan sensitif. Setiap jenis kulit mempunyai keperluan dan masalah yang berbeza, jadi perlu dirawat dengan cara yang berbeza.

Berikut adalah pelbagai cara untuk menggunakan lidah buaya untuk penjagaan kulit wajah berdasarkan jenis kulit:

1. Kkulit kering

Orang dengan kulit kering mesti menggunakan pelembap sebagai sebahagian daripada rangkaian rawatan wajah, untuk mengelakkan kegatalan, gatal-gatal, terbakar, atau bahkan jerawat.

Gunakan gel aloe vera atau pelembap dengan ekstrak lidah buaya setelah mencuci muka. Semburkan Muka yang mengandungi gel lidah buaya juga boleh digunakan pada waktu tengah hari atau ketika wajah terasa sangat kering.

Elakkan menggunakan lidah buaya di kawasan sensitif, seperti mata dan bahagian dalam mulut atau hidung.

2. Kkulit normal

Kulit normal jarang bermasalah, tetapi masih perlu dijaga untuk mencegah kusam dan penuaan dini, serta jerawat.

Gunakan gel aloe vera sebagai pelembap. Topeng muka dan serum yang mengandungi ekstrak lidah buaya juga dapat digunakan untuk merawat kulit normal, untuk mengelakkan pelbagai masalah kulit.

3. Kkulit berminyak

Anda boleh menggunakan produk dengan lidah buaya untuk mencegah jerawat dan menghilangkan jerawat yang meradang. Caranya adalah dengan menggunakan gel lidah buaya di wajah, diamkan selama 10-15 minit, kemudian bilas hingga bersih.

Elakkan menggunakan produk lidah buaya dengan bahan pelembap lain yang mengandungi lanolin atau minyak mineral, sehingga kulit anda tidak terasa berminyak.

4. Kkulit sensitif

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, pilih produk lidah buaya yang tidak mengandungi minyak wangi atau alkohol kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Anda boleh menggunakan pelindung matahari yang dilengkapi dengan ekstrak lidah buaya untuk mengatasi sensasi terbakar dan terbakar pada kulit wajah kerana terdedah kepada cahaya matahari.

Lidah buaya juga dapat membantu mempercepat penyembuhan lecet atau luka bakar dan lebam kecil di wajah. Caranya, bersihkan wajah dengan sabun ringan dan air bersih, kemudian sapukan gel lidah buaya di wajah. Biarkan gel aloe vera kering selama beberapa minit, kemudian bilas.

Gel lidah buaya boleh digunakan dua kali sehari, dan cuba memilih produk yang mengandungi lidah buaya tulen dengan kepekatan tertinggi.

Tetapi perlu diingat, tidak semua orang sesuai untuk lidah buaya. Sekiranya anda mengalami ruam merah, gatal, atau menyengat pada kulit anda setelah menggunakan lidah buaya, anda mungkin mengalami kerengsaan atau alergi. Bilas segera dan hentikan penggunaan produk. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan dan nasihat mengenai penggunaan lidah buaya yang selamat.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti