Prosedur Induksi Tenaga Kerja untuk Mempercepat Kelahiran

Induksi persalinan dilakukan untuk merangsang kontraksi rahim untuk mempercepat proses persalinan. Walau bagaimanapun, prosedur ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan kerana mempunyai beberapa risiko. Oleh itu, kenal pasti sebab, kaedah, dan risiko induksi tenaga kerja sebelum menerimanya.

Apabila kehamilan melebihi usia 42 minggu, cairan ketuban mula berkurang. Sekiranya tidak segera dihantar, pelbagai risiko gangguan pada janin dapat terjadi, mulai dari gangguan janin hingga kematian. Oleh itu, induksi tenaga kerja diperlukan untuk keselamatan ibu dan janin.

Prosedur induksi buruh bertujuan untuk merangsang kontraksi rahim dalam usaha melancarkan kelahiran vagina.

Sebab-sebab Memerlukan Induksi Buruh

Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan induksi tenaga kerja, termasuk:

Pengecutan belum dirasakan walaupun cecair ketuban telah pecah

Air yang pecah lebih dari 24 jam sebelum melahirkan dapat meningkatkan risiko jangkitan. Oleh itu, doktor biasanya akan mempertimbangkan langkah selanjutnya, baik itu induksi persalinan atau pemantauan tanda-tanda persalinan normal.

Walau bagaimanapun, jika membran pecah di bawah kehamilan 37 minggu atau sebelum waktunya, doktor akan memantau keadaan bayi di dalam rahim terlebih dahulu. Ini kerana induksi buruh pada usia kehamilan ini hanya akan disarankan sekiranya terdapat petunjuk perubatan tertentu.

Sekiranya boleh, kelahiran boleh dilakukan secara normal selagi dianggap selamat untuk ibu dan bayi. Sudah tentu, pilihan ini mesti melalui proses perbincangan antara doktor dan wanita hamil, kerana bayi yang dilahirkan sebelum waktunya berpotensi mengalami gangguan pertumbuhan dan perkembangan.

Usia kehamilan telah melepasi jangka masa penghantaran

Sekiranya tidak ada tanda-tanda dilahirkan ketika usia kehamilan melebihi 42 minggu, risiko bayi mati di rahim dan masalah kesihatan lain akan lebih tinggi. Oleh itu, doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur induksi buruh.

Kehamilan berisiko tinggi

Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan tertentu, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, atau keadaan lain yang boleh mempengaruhi janin, doktor akan menawarkan prosedur induksi persalinan. Ini dilakukan untuk keselamatan ibu dan bayi di dalam kandungan.

Selain itu, beberapa keadaan lain juga boleh menjadi penyebab berlakunya persalinan, seperti jangkitan pada rahim, bayi berhenti berkembang, oligohidramniosis, preeklamsia, atau plasenta abruptio.

Pelbagai Kaedah Induksi Tenaga Kerja

Terdapat beberapa jenis induksi persalinan yang akan disesuaikan dengan keadaan wanita hamil dan masalah kehamilan yang dialami. Berikut adalah jenisnya:

1. Menggunakan teknik mPelucutan Embrane

Doktor atau bidan akan menggunakan jarinya untuk memisahkan lapisan kantung ketuban dari serviks. Kaedah ini dapat melepaskan hormon prostaglandin yang boleh mencetuskan persalinan.

2. Mematangan serviks

Doktor akan memberikan ubat yang mengandungi hormon untuk menipis atau mematangkan serviks, sama ada dalam bentuk ubat oral atau ubat yang dimasukkan ke dalam faraj (suppositori).

Selain pemberian ubat, kaedah ini juga dapat dilakukan dengan memasukkan kateter yang mengandungi larutan garam ke dalam serviks.

3. Memecahkan cecair amniotik

Kaedah ini, yang disebut amniotomi, dilakukan ketika kepala bayi berada di pelvis bawah dan serviks terbuka separuh. Kaedah ini dilakukan dengan membuat lubang kecil di kantung ketuban.

Kemudian, wanita hamil akan merasakan cairan hangat ketika kantung ketuban pecah.

4. Menggunakan ubat yang disuntikkan ke urat

Kaedah ini menggunakan hormon oksitosin, yang merupakan hormon sintetik yang mencetuskan kontraksi rahim, yang dimasukkan melalui urat. Infusi hormon oksitosin dilakukan sekiranya serviks mula menipis dan melembutkan.

Tidak jarang, doktor juga menggunakan gabungan beberapa kaedah di atas untuk melancarkan kelahiran. Sekiranya serviks telah melembutkan dan tidak ada gangguan, persalinan biasanya akan berlaku beberapa jam selepas induksi. Walau bagaimanapun, jika induksi tidak berjaya, bahagian caesar adalah pilihan terakhir untuk melahirkan.

Risiko Yang Boleh Muncul Selepas Induksi Tenaga Kerja

Sama seperti prosedur perubatan lain, induksi persalinan juga mempunyai risiko. Oleh itu, induksi tenaga kerja hanya dilakukan atas pertimbangan dan alasan yang kuat. Terdapat beberapa risiko yang boleh timbul dari induksi buruh, termasuk:

  • Kesakitan yang teruk berbanding dengan kontraksi dalam persalinan normal
  • Laju jantung yang lemah dan pengurangan bekalan oksigen kepada bayi, kerana kandungan oksitosin atau prostaglandin dalam ubat induksi buruh
  • Jangkitan pada ibu dan bayi
  • Pendarahan berlaku kerana otot-otot rahim tidak berkontraksi selepas bersalin (atony rahim)
  • Pecah rahim yang memerlukan pembuangan rahim

Induksi persalinan tidak digalakkan jika wanita hamil mempunyai keadaan tertentu, seperti jangkitan herpes genital, riwayat pembedahan caesar dengan sayatan menegak, sejarah pembedahan besar pada rahim, prolaps tali pusat, atau saluran kelahiran terlalu sempit untuk bayi.

Oleh itu, pastikan wanita hamil dan keluarganya telah berbincang dengan pakar obstetrik mereka sebelum memutuskan untuk menjalani induksi buruh. Kemudian, doktor akan menentukan kaedah induksi persalinan yang tepat, mengikut keadaan kesihatan wanita hamil.