Punca kentut berbau busuk dan cara mencegahnya

Menghilangkan kentut berbau ketika anda bergaul dengan rakan atau keluarga boleh menyebabkan masa kebersamaan terganggu. Walaupun kentut adalah cara semula jadi tubuh untuk mengeluarkan gas buangan, kentut disertai dengan bau busuk dapat membuat anda dan orang di sekitar anda merasa tidak selesa..

Biasanya, kentut boleh berlaku sebanyak 13-21 kali sehari. Namun, tidak semua kentut mempunyai bau busuk. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kentut berbau busuk, dan salah satunya adalah pengambilan makanan berserat tinggi.

Pelbagai penyebab kentut berbau busuk

Berikut adalah penyebab kentut berbau yang perlu anda ketahui:

1. Pengambilan makanan berserat tinggi

Makan makanan berserat tinggi baik untuk tubuh. Namun, pengambilan makanan berserat tinggi dalam jumlah yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan kentut anda berbau busuk. Ini berlaku kerana badan memerlukan lebih lama untuk mencerna makanan berserat.

Selain makanan yang tinggi serat, makan makanan yang mengandungi sulfur juga dapat menyebabkan kentut anda berbau busuk. Beberapa makanan yang mengandungi belerang termasuk brokoli, kubis, bawang putih, kacang, dan telur.

2. Ambil antibiotik

Antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan bakteria di dalam badan. Malangnya, penggunaan jenis antibiotik tertentu juga dapat membunuh bakteria baik di saluran pencernaan. Tanpa bakteria baik ini, kentut anda akan berbau busuk.

3. Sembelit

Semasa anda sembelit, najis yang harus dikeluarkan akan tetap tersekat di usus besar. Keadaan ini dapat menjadikan bakteria yang menyebabkan bau busuk mudah tumbuh. Akibatnya, kentut yang anda lepaskan mempunyai bau busuk.

4. Toleransi Laktosa

Intoleransi laktosa adalah ketidakupayaan badan untuk mencerna laktosa. Keadaan ini menjadikan makanan atau minuman yang mengandungi laktosa tidak dicerna dengan baik, sehingga ia menetap dan akhirnya menghasilkan gas yang berlebihan. Ini dapat meningkatkan risiko terkena kentut berbau busuk.

Sebagai tambahan kepada intoleransi laktosa, beberapa orang dengan intoleransi gluten juga dapat melewati kentut berbau busuk.

5. Barah usus besar

Kentut berbau busuk juga boleh disebabkan oleh barah usus besar. Tisu yang tumbuh tidak terkawal apabila barah di saluran pencernaan boleh menyebabkan penyumbatan pada usus. Ini boleh menjadikan perut anda kembung dan bergas, dan menyebabkan kentut berbau busuk.

Cara mencegah kentut berbau busuk

Cara mengatasi kentut berbau busuk akan bergantung kepada penyebabnya. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mencegah kentut busuk dengan mengikuti langkah berikut:

  • Makan perlahan-lahan, agar tidak terlalu banyak masuk ke saluran pencernaan.
  • Proses dan masak makanan dengan baik. Gunakan perkakas dan bahan memasak yang bersih, dan pastikan tahap kelayakannya betul.
  • Lakukan senaman secara teratur untuk meningkatkan fungsi sistem saluran pencernaan anda.
  • Pastikan gigi palsu anda berada di tempat yang betul jika anda memakai gigi palsu. Ini untuk mengelakkan masuknya udara ke saluran pencernaan.
  • Elakkan dan hadkan makanan yang boleh mencetuskan kentut berbau busuk, seperti kubis, kubis, bawang putih, dan telur.
  • Elakkan juga minuman ringan dan minuman beralkohol yang boleh menghasilkan banyak gas di dalam perut.
  • Berhenti merokok, kerana merokok juga dapat meningkatkan jumlah gas di saluran pencernaan.

Kentut yang berbau busuk tentu akan mengganggu keselesaan anda, baik diri anda maupun orang di sekeliling anda. Ambil langkah pencegahan yang telah dijelaskan di atas. Namun, jika bau kentut masih mengganggu, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.