Lawan Keradangan dengan Nutrien dari Makanan Ini

Keradangan atau keradangan adalah mekanisme tubuh dalam melindungi dirinya dari jangkitan mikroorganisma asing, seperti virus, bakteria, dan jamur. Ketika mekanisme semula jadi ini berlaku, sel darah putih dan zat yang dihasilkannya akan melawan agar dapat membentuk penghalang pelindung.

Keradangan tidak hanya berlaku kerana adanya benda asing yang menyerang sistem imun kita. Kecederaan fizikal dan perengsa juga boleh menimbulkan tindak balas keradangan di dalam badan.

Kadang-kadang, keradangan atau keradangan berlaku tepat ketika sistem kekebalan tubuh yang seharusnya berfungsi untuk memberikan perlindungan menyerang tubuh itu sendiri. Keadaan ini disebut sebagai penyakit autoimun. Beberapa contoh penyakit autoimun adalah:reumatoid artritis dan lupus.

Di samping itu, kadang-kadang keradangan boleh muncul tanpa sebab yang diketahui, seperti pada polimyalgia reumatik.

Inilah Tujuan Keradangan Tubuh

Keradangan adalah reaksi sistem imun semula jadi tubuh untuk melawan penyakit. Proses ini adalah tindak balas biologi terhadap isyarat bahaya yang menghampiri badan. Tanpa proses keradangan, kemungkinan jangkitan dan luka sembuh sangat kecil.

Keradangan berlaku apabila tisu badan cedera, dijangkiti bakteria, terdedah kepada toksin, atau panas. Sel yang rosak melepaskan bahan kimia yang disebut histamin, prostaglandin, dan bradykinin. Fungsinya adalah untuk melebarkan saluran darah, sehingga lebih banyak darah dan sel darah putih mengalir ke kawasan tersebut. Akibatnya, kawasan yang meradang kelihatan bengkak dan hangat. Proses ini juga bertujuan untuk mengasingkan bahan asing daripada menjangkiti tisu badan yang lain.

Walaupun mempunyai niat dan fungsi yang baik untuk tubuh, proses keradangan kadang-kadang merugikan. Dalam penyakit tertentu, sistem kekebalan tubuh sebenarnya melawan sel-sel yang sihat. Keradangan juga mungkin berlaku walaupun tidak ada benda asing untuk melawan. Ini mengakibatkan kerosakan pada tisu normal.

Diet Khas untuk Mengawal Keradangan

Kita sudah tahu bahawa proses keradangan diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan dan proses penyembuhan luka. Namun, perlu diingat bahawa keradangan yang berlaku secara kronik (jangka panjang) boleh menyebabkan beberapa keadaan atau penyakit yang benar-benar membahayakan tubuh, seperti radang sendi akibat keradangan. artritis reumatoid atau barah.

Oleh itu, kadang-kadang mengurangkan keradangan adalah penting. Salah satunya adalah dengan ubat anti-radang. Ubat anti-radang harus diperoleh melalui preskripsi dari doktor, supaya dos dan penggunaannya tepat.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, anda boleh menggunakan diet harian anda sebagai cara untuk mengatasi kesan buruk dari keadaan keradangan.

 • Tempe

  Makanan yang boleh diproses menjadi pelbagai hidangan kaya dengan isoflavon. Sebatian ini berpotensi untuk membantu menguruskan kesakitan dan melindungi tubuh daripada penyakit. Selain itu, sebatian isoflavon dalam tempe, yang disebut genistein, juga terbukti baik untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Sekurang-kurangnya penyelidikan terbaru telah membuktikannya pada tikus, tetapi tidak ada bukti klinikal pada manusia.

 • Bawang putih dan bawang

  Organosulfur yang terkandung dalam bawang putih dan bawang dapat mengurangkan pengeluaran bahan kimia dalam darah yang meningkatkan keradangan. Sementara quercetin, flavonoid dalam bawang putih dan, terutama bagi penghidap artritis. Untuk mendapatkan faedah maksimum, makan bawang putih mentah atau cincang.

 • Ikan

  Sekiranya selama ini daging merah menjadi sumber utama pengambilan protein, cubalah mengubahnya dengan ikan. Daging merah mengandungi kolesterol dan garam yang lebih tinggi daripada ikan, sehingga dapat memicu keradangan. Sementara itu, daging ikan, terutama ikan yang kaya dengan asam lemak omega-3, berpotensi untuk mengurangkan keradangan di dalam badan.

 • Makanan kaya serat

  Serat makanan mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan keradangan di dalam badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi serat secara berkala dapat membantu menjaga saluran pencernaan yang sihat, melawan kesan keradangan, dan mengurangi risiko terkena penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, kolitis, dan hati berlemak. Serat dapat diperoleh dari kacang, biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

 • Coklat

  Makanan lazat lain yang berpotensi membantu mengurangkan keradangan adalah coklat, terutama coklat gelap yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 70 peratus koko murni. Selain rendah lemak, seperti buah-buahan di atas, coklat juga baik untuk menekan peradangan sehingga tidak berleluasa.

Pelbagai makanan di atas adalah baik, terutamanya sebagai langkah pencegahan. Namun, jika keradangan pada tubuh berada pada tahap yang membimbangkan dan menyebabkan masalah kesihatan, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.