Pemeriksaan Darah Lengkap Dapat Mengesan Penyakit

Kiraan darah lengkap adalah ujian darah yang dilakukan untuk menentukan jumlah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet di badan anda. Kiraan sel darah dapat menggambarkan keadaan kesihatan anda sehingga dapat membantu doktor dalam menentukan diagnosis dan rawatan.

Masih banyak orang yang enggan disuntik darah mereka. Sebenarnya, ujian darah sangat penting untuk menentukan keadaan kesihatan seseorang dan penyakit yang dihidapinya. Bukan hanya itu, ujian darah juga dapat membantu doktor memberikan rawatan yang sesuai.

Tujuan Pemeriksaan Darah Lengkap

Pengiraan darah lengkap biasanya dilakukan apabila doktor memerlukan pemeriksaan lebih lanjut setelah meminta gejala, sejarah perubatan, dan melakukan pemeriksaan fizikal. Pemeriksaan ini juga sering dilakukan ketika pemeriksaan kesihatan.

Salah satu tujuannya adalah untuk mengetahui keadaan kesihatan seseorang secara keseluruhan, dan juga untuk mengesan penyakit awal yang mungkin berlaku.

Pengiraan darah lengkap juga dapat dilakukan untuk memantau keadaan anda, jika anda sedang menggunakan ubat atau mempunyai penyakit yang dapat mempengaruhi jumlah sel darah anda, seperti demam denggi.

Prosedur Pemeriksaan Darah Lengkap

Ujian darah dilakukan dengan mengambil darah dari urat yang terletak dekat dengan permukaan kulit. Kawasan yang paling kerap dipilih adalah lipatan siku. Ujian ini cukup mudah dan hanya memerlukan beberapa minit.

Berikut adalah langkah-langkah yang diambil oleh jururawat atau pekerja makmal semasa mengambil sampel darah untuk jumlah darah lengkap:

  1. Bersihkan kawasan kulit di tempat pengambilan darah, menggunakan larutan antiseptik.
  2. Ikat tali elastik di bahagian atas tempat pengumpulan darah, sehingga aliran darah tersekat di kawasan tersebut.
  3. Masukkan jarum ke dalam urat dan menyedut jumlah darah yang diperlukan, kemudian kumpulkan dalam tiub kecil.
  4. Tutup luka tusukan jarum dengan pembalut.
  5. Pasang label yang mengandungi nama dan masa pengumpulan darah ke tiub pengumpulan darah, kemudian hantarkan ke makmal untuk diperiksa.

Prosedur ini sedikit tidak selesa, terutamanya apabila jarum menusuk kulit. Selepas itu, mungkin terdapat sedikit lebam di tempat pengambilan darah.

Penjelasan Hasil Pemeriksaan Darah Lengkap

Dalam jumlah darah yang lengkap, terdapat tiga jenis sel darah yang akan dihitung oleh pegawai makmal, iaitu sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), dan platelet darah (platelet).

Had normal untuk tahap setiap sel darah ini bergantung pada usia dan jantina. Jumlah sel darah yang terlalu banyak atau terlalu sedikit dapat menunjukkan keadaan atau gangguan perubatan tertentu. Berikut adalah perinciannya:

Sel darah merah (eritrosit)

Bahagian sel darah merah tercermin dalam dua komponen, iaitu tahap hemoglobin dan hematokrit. Hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen, sementara hematokrit menerangkan nisbah sel darah merah dengan jumlah darah anda. Tahap hemoglobin yang rendah dan hematokrit di bawah normal menunjukkan anemia yang boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit.

Sel darah putih (leukosit)

Sel darah putih adalah bahagian dari sistem imun yang berfungsi untuk melawan jangkitan. Tahap leukosit yang tinggi disebut leukositosis, sementara tahap yang rendah disebut leukopenia. Tahap sel darah putih yang tidak normal dapat menandakan adanya pelbagai penyakit, seperti jangkitan, tekanan, atau penyakit autoimun.

Platelet

Platelet berperanan dalam menghentikan pendarahan dan penyembuhan luka. Tahap platelet yang tidak normal, sama ada terlalu tinggi atau terlalu rendah, menggambarkan gangguan dalam proses pembekuan darah.

Kiraan darah yang lengkap dapat membantu doktor anda mendiagnosis penyakit yang anda alami. Namun, ini tidak bermaksud bahawa pemeriksaan ini perlu dilakukan setiap kali anda sakit. Kadang kala, doktor dapat mendiagnosis penyakit anda hanya dengan menanyakan keluhan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal.

Sekiranya doktor meminta anda menjalani jumlah darah yang lengkap, anda harus bertanya dengan jelas kepada doktor mengenai persediaan apa yang perlu anda lakukan sebelum mengambil darah.

Ujian darah lengkap secara amnya tidak memerlukan persediaan, termasuk berpuasa. Walau bagaimanapun, ujian ini kadang-kadang dilakukan bersamaan dengan ujian darah lain yang memerlukan persiapan khas.