Bromhexine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Bromhexine adalah ubat untuk melegakan batuk dengan kahak. Ubat ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk dos, seperti tablet, sirap, dan suntikan.

Bromhexine berfungsi untuk menipiskan kahak di saluran pernafasan. Ubat ini berfungsi dengan menghalang kerja sel yang menghasilkan kahak atau lendir, mengakibatkan kahak tidak tebal dan mudah diusir.

Tanda dagangan Bromhexine: Anaconidine Mucolytic & Expectorant, Benadryl Wet Batuk, Bisolvon, Bodrex Batuk, Bodrexin Cough Cold, Bodrex Flu & Batuk Dengan Sputum PE, Bromhexine HCL, Bromifar, Dexolut, Hexon, Hustab-P, Hufasulvon, Expantector, Expectorant Mucosolvan, Oskadryl Batuk Dengan Kahak, Oskadon Selsema & Batuk Dengan Kahak, OBH Itra, Siladex Mucolytic & Expectorant, Solvinex

Apa itu Bromhexine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat mukolitik (pengencer kahak)
ManfaatMelegakan kahak
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak> 2 tahun
Bromhexine untuk wanita hamil dan ibu menyusuKategori A: Kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin, dan tidak mungkin bahaya pada janin.

Tidak diketahui sama ada bromhexine diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet, sirap dan suntikan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Bromhexine

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan bromhexine, termasuk:

 • Jangan gunakan bromhexine jika anda alah kepada ubat ini.
 • Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum memberikan bromhexine atau produk yang mengandungi bromhexine kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.
 • Berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan bromhexine jika anda telah atau sedang menderita radang paru-paru, penyakit hati, asma, ulser peptik, atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).
 • Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan bromhexine jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan sistem imun yang lemah, seperti selepas kemoterapi atau jika anda menghidap HIV / AIDS.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan, setelah mengambil bromhexine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Bromhexine

Berikut adalah dos bromhexine umum berdasarkan bentuk ubat dan usia pesakit:

Tablet dan sirap Bromhexine

 • Matang dan kanak-kanak 12 tahun: 8–16 mg, 3 kali sehari
 • Anak-anak berumur 6-11 tahun: 8 mg, 3 kali sehari
 • Anak-anak berumur 2–5 tahun: 4 mg, 2 kali sehari

Selain tersedia dalam bentuk sediaan ubat oral (tablet atau sirap), bromhexine juga mempunyai bentuk suntikan. Untuk bentuk suntikan suntikan, pentadbiran akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Cara Menggunakan Bromhexine dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat ubat yang tertera pada label pembungkusan, sebelum anda menggunakan bromhexine. Jangan gunakan bromhexine selama lebih dari 14 hari tanpa kebenaran doktor anda.

Tablet dan sirap bromhexine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ambil tablet bromhexine dengan air. Jangan mengunyah atau menghancurkan tablet kerana ini boleh meningkatkan kesan sampingan.

Untuk sirap bromhexine, goncangkan botol sebelum memakan sirap. Gunakan sudu pengukur yang biasanya disediakan di dalam kotak. Jangan gunakan sudu biasa kerana dosnya berbeza.

Pastikan ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya dan cuba selalu minum ubat pada masa yang sama setiap hari.

Pesakit yang lupa mengambil bromhexine disarankan untuk melakukannya secepat yang mereka ingat, jika selang dengan dos seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan bromhexin pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari, dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Bromhexine dengan Ubat-ubatan Lain

Bromhexine dapat meningkatkan penyerapan ubat-ubatan antibiotik apabila digunakan bersama. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda ingin mengambil bromhexine pada masa yang sama dengan ubat lain.

Kesan Sampingan Bromhexine

Kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas menggunakan bromhexine adalah:

 • Pening
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Gag
 • Kembung
 • Cirit-birit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika ada reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh keluhan, seperti kesukaran bernafas, ruam gatal pada kulit, atau bengkak bibir atau kelopak mata.