Cara menghilangkan kantung mata dan lingkaran hitam

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kantung mata dan lingkaran hitam yang boleh anda cuba, terutama bagi anda yang sering letih atau kurang tidur. Walaupun tidak berbahaya, kantung mata dan lingkaran hitam di sekitar mata dapat membuat penampilan jadi tidak segar.

Kantung mata dan lingkaran hitam di kawasan mata, juga dikenal sebagai mata panda, dapat muncul seiring bertambahnya usia. Ini berlaku kerana penuaan boleh menyebabkan penurunan jumlah kolagen pada kulit di sekitar mata, sehingga kelopak mata kelihatan lebih terkulai.

Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa dengan penampilan kantung mata yang disertai oleh lingkaran hitam di bawahnya. Terutama jika keluhan tersebut menyebabkan mata mengalami pembengkakan ringan.

Untuk mengatasinya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa penyebab kemunculan kantung mata yang anda alami.

Sebilangan Punca Kantung Mata dan Lingkaran Gelap Di Sekitarnya

Selain penuaan, penampilan kantung mata dan lingkaran hitam di sekitar mata juga boleh disebabkan oleh perkara berikut:

  • Keletihan dan kurang tidur
  • Peningkatan jumlah melanin pada kulit di sekitar mata, misalnya kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan
  • Keradangan atau hiperpigmentasi
  • Pengumpulan cecair di sekitar mata, misalnya kerana perubahan hormon atau terlalu banyak pengambilan garam
  • Tekanan

Cara menghilangkan kantung mata dan lingkaran hitam

Pada dasarnya, kantung mata dan lingkaran hitam yang muncul di sekitar mata dapat dikeluarkan dengan langkah-langkah rawatan sederhana berikut:

1. Gunakan kompres sejuk

Kompres mata diketahui berkesan mengurangkan mata yang bengkak dan menyamarkan lingkaran hitam di mata. Anda boleh memampatkan mata dengan kain bersih yang telah direndam dalam air sejuk atau dibungkus dengan ais. Kompres mata selama 10-15 minit.

Selain air sejuk atau ais, anda juga dapat memampatkan mata dengan beg teh hijau basah, irisan timun, atau topeng mata gel khas.

2. Memperbaiki corak tidur

Kantung mata dan mata panda dapat muncul jika anda kurang tidur atau letih. Oleh itu, cubalah selalu tidur yang cukup selama 7-9 jam setiap malam.

Kedudukan tidur tertentu juga dapat mengatasi kantung mata yang anda alami. Cuba tidur dengan kepala sedikit tinggi. Anda boleh menggunakan bantal tambahan untuk menopang kepala anda. Kaedah ini diketahui dapat mengelakkan penumpukan cecair di sekitar mata semasa anda tidur.

3. Elakkan minuman beralkohol dan berkafein

Minuman beralkohol dan berkafein diketahui menyebabkan dehidrasi ringan, mengganggu tidur, dan membuat kantung mata dan lingkaran hitam di sekitarnya tampak lebih jelas. Oleh itu, anda perlu menghadkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein supaya kantung mata cepat hilang.

4. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Cecair badan yang mencukupi juga dapat mencegah pembentukan kantong mata. Di samping itu, untuk mengelakkan pengekalan cecair, anda boleh mengurangkan pengambilan makanan olahan yang mengandungi banyak garam.

5. Penuhi pengambilan kalium dalam badan

Memenuhi pengambilan kalium juga dapat mengurangkan risiko pembentukan kantung mata. Terdapat beberapa sumber makanan yang mengandungi kalium, termasuk pisang, kacang, yogurt, dan sayur-sayuran hijau.

6. Gunakan krim mata khas

Krim mata yang mengandungi chamomile, timun, atau arnica Ia juga dapat digunakan untuk mengurangi keradangan dan menegangkan kulit. Selain itu, krim mata yang mengandungi vitamin C, vitamin K, atau vitamin E, juga dapat menghilangkan kantung mata.

7. Gunakan pelindung matahari

Elakkan terdedah kepada cahaya matahari dan gunakan pelindung matahari setiap hari dengan SPF 30. Penggunaan penyembunyikan yang mempunyai warna lebih terang daripada warna kulit anda, juga dapat membantu menyamarkan lingkaran hitam di bawah mata.

Sebaiknya gunakan penyembunyikan dengan SPF 15 atau lebih. Sekiranya kulit anda cenderung berminyak atau berjerawat, gunakan penyembunyikan bebas minyak.

Rawatan Lain Berdasarkan Punca Kantung Mata

Selain cara mudah di atas, anda juga boleh berjumpa doktor sekiranya kantung mata yang anda alami sangat menjengkelkan atau tidak hilang.

Untuk menyamarkan atau menghilangkan kantung mata, doktor boleh memberikan rawatan berikut:

Ubat alahan

Sekiranya penampilan kantung mata dan lingkaran hitam disebabkan oleh alahan, anda boleh mengelakkan alergen dan mengambil ubat alergi. Doktor biasanya akan memberikan ubat antihistamin untuk melegakan gejala alergi yang muncul.

Krim pemutih

Penggunaan krim pemutih boleh menjadi penyelesaian jika kantung mata dan lingkaran hitam disebabkan oleh hiperpigmentasi atau peningkatan melanin (pigmen semula jadi kulit).

Biasanya, doktor akan menetapkan krim yang mengandungi agen pencerah kulit seperti retinoid atau retinol. hidrokuinon, asid kojik, teh hijau, vitamin C, atau ekstrak soya.

Pengisi dermal

Kantung mata kerana penuaan dan tisu kulit yang kendur dapat dirawat pengisi kulit. Walau bagaimanapun, cara membuang kantung mata hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi atau pakar estetik.

Terapi laser

Untuk menghilangkan kantung mata dan lingkaran hitam di sekelilingnya, doktor juga dapat melakukan terapi laser di sekitar mata. Walau bagaimanapun, terapi ini biasanya hanya menunjukkan hasil selepas beberapa tindakan.

Terapi laser umumnya hanya disyorkan jika kaedah lain tidak berjaya mengeluarkan kantung mata.

Pembedahan Kelopak Mata untuk Menghilangkan Masalah Beg Mata

Sekiranya setiap usaha telah dilakukan tetapi masalah pada kantung mata bertambah buruk sehingga bengkak, anda mungkin mempertimbangkan untuk menjalani pembedahan kelopak mata atau blepharoplasty.

Selain dapat mengeluarkan kantung mata, blepharoplasty juga dapat memperbaiki kelopak mata yang bengkak dan mengurangkan lebihan kulit pada kelopak mata atas dan bawah yang boleh mengganggu penglihatan.

Namun, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan prosedur ini, memandangkan pembedahan kelopak mata mempunyai pelbagai risiko, seperti jangkitan, mata kering, pendarahan di mata, perubahan kedudukan kelopak mata, hingga gangguan penglihatan.

Walaupun sering dianggap mengganggu penampilan dan menjadikan wajah tidak segar, kantung mata dan lingkaran hitam di sekelilingnya bukanlah keadaan perubatan yang serius.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor jika kantung mata yang muncul tidak hilang, menjadi lebih besar atau lebih lebar, atau disertai dengan aduan lain, seperti kerengsaan mata dan pembengkakan mata yang teruk.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found