Memahami Fasa dalam Kitaran Menstruasi

Menstruasi adalah perkara semula jadi yang dialami oleh seorang wanita. Walaupun telah dialami sejak mereka remaja, tidak semua wanita tahu apa yang sebenarnya berlaku di dalam badan semasa kitaran haid.

Kitaran haid adalah perubahan pada tubuh wanita, terutama pada organ pembiakan. Menstruasi berlaku apabila lapisan rahim yang menebal (endometrium) jatuh kerana ketiadaan persenyawaan telur. Kitaran haid bagi setiap wanita adalah berbeza, boleh berlaku antara 23-35 hari, tetapi rata-rata kitaran haid adalah 28 hari.

Hormon yang Mempengaruhi Fasa Kitaran Menstruasi

Pada dasarnya, kitaran haid dibahagikan kepada fasa yang diatur oleh lima hormon dalam badan. Hormon yang dimaksudkan termasuk:

  • Estrogen

Hormon ini yang dihasilkan di ovari memainkan peranan yang sangat penting dalam tubuh, terutamanya dalam ovulasi dalam kitaran pembiakan wanita. Hormon estrogen juga berperanan dalam perubahan tubuh remaja semasa akil baligh dan terlibat dalam pembinaan semula lapisan rahim selepas haid.

  • Progesteron

Hormon ini berfungsi dengan estrogen untuk mengekalkan kitaran pembiakan dan mengekalkan kehamilan. Sama dengan estrogen, progesteron juga dihasilkan di ovari dan berperanan dalam menebalkan dinding rahim.

  • Hormon hlmberlepas gonadotropin (Hormon pembebasan Gonadotrophin-GnRh)

Dihasilkan oleh otak, hormon ini membantu merangsang badan untuk menghasilkan hormon perangsang folikel dan hormon luteinizing.

  • hormon luteinizing (Luteinizing hhormon-LH)

Telur dan proses ovulasi dihasilkan oleh ovari berkat rangsangan hormon ini.

  • Hormon hlmmerangsang fminyak (Hormon perangsang folikel-FSH)

Hormon ini berfungsi untuk membantu sel telur di ovari matang dan siap dilepaskan. Hormon ini dihasilkan di kelenjar pituitari di bahagian bawah otak.

Fasa dalam Kitaran Menstruasi

Fasa Pertama - Menstruasi

Fasa pertama kitaran haid biasanya berlangsung selama 3-7 hari. Pada masa ini, lapisan rahim mengalir ke darah haid. Jumlah darah yang keluar semasa haid berkisar antara 30-40 ml dalam setiap kitaran.

Pada hari pertama hingga hari ke-3, darah haid yang keluar akan lebih banyak. Pada masa ini, biasanya wanita akan merasa sakit atau kekejangan di pelvis, kaki, dan punggung.

Kesakitan di perut yang juga sering dirasakan pada hari-hari pertama haid dipicu oleh kontraksi pada rahim. Pengecutan otot rahim ini berlaku kerana peningkatan hormon prostaglandin semasa haid.

Pengecutan kuat di rahim boleh menyebabkan bekalan oksigen ke rahim tidak dapat berjalan dengan lancar. Oleh kerana kekurangan pengambilan oksigen, kekejangan atau sakit perut dirasakan semasa haid.

Walaupun menyebabkan rasa sakit, kontraksi yang berlaku semasa haid sebenarnya berfungsi untuk mendorong dan mengusir lapisan dinding rahim yang mengalir ke darah haid.

Penumpahan lapisan dinding rahim juga disebabkan oleh penurunan kadar estrogen dan progesteron. Pada masa yang sama, hormon perangsang folikel (FSH) mula meningkat sedikit dan memprovokasi perkembangan 5-20 folikel (kantung yang mengandungi ovari) di ovari. Dari beberapa folikel yang sedang berkembang, hanya satu folikel yang terus berkembang akan menghasilkan estrogen.

Dalam jangka masa inilah hormon estrogen anda berada pada tahap rendah. Oleh itu, jangan terkejut jika secara emosional anda lebih mudah marah atau tersinggung semasa haid.

Fasa Kedua - Pra ovulasi dan Ovulasi

Pada fasa pra-ovulasi, lapisan rahim yang ditumpahkan akan mula menebal lagi. Lapisan dinding rahim cukup tipis, sehingga sperma dapat melewati lapisan ini dengan mudah dan dapat bertahan selama lebih kurang 3-5 hari. Proses penebalan rahim dipicu oleh peningkatan hormon.

Anda mungkin menyangka bahawa ovulasi selalu berlaku pada hari ke-14 selepas kitaran pertama. Tetapi sebenarnya tempoh ovulasi setiap wanita tidak sama, bergantung pada setiap kitaran haid dan beberapa faktor, seperti penurunan berat badan, tekanan, penyakit, diet dan senaman.

Sekiranya anda merancang untuk mempunyai bayi, adalah idea yang baik untuk melakukan hubungan seks dengan suami anda semasa tempoh sebelum kelahiran sehingga ovulasi. Kerana, ini adalah masa terbaik yang memungkinkan persenyawaan berlaku. Selain itu, sperma dapat bertahan selama kira-kira 3 hingga 5 hari di rahim.

Fasa Ketiga - Pra haid

Pada fasa ini, lapisan rahim menebal. Ini kerana folikel telah pecah dan melepaskan telur, membentuk korpus luteum. Corpus luteum kemudian menghasilkan progesteron yang menjadikan lapisan rahim lebih tebal.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, anda akan mula mengalami gejala pramenstruasi (PMS), seperti perubahan emosi yang lebih sensitif dan perubahan keadaan fizikal, seperti kelembutan payudara, pening, keletihan, atau kembung. Sebagai tambahan kepada gejala ini, korpus luteum akan merosot dan berhenti menghasilkan progesteron. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, tahap progesteron dan estrogen akan menurun, lapisan rahim juga akan menumpahkan menjadi darah haid.

Kadang kala, gejala keputihan mungkin muncul sebelum haid kerana perubahan hormon sebelum haid.

Kadang-kadang, pendarahan faraj boleh menjadi tanda pendarahan implantasi, yang serupa dengan gejala haid. Sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur, haid selama lebih dari 7 hari, atau tidak ada haid selama 3 bulan berturut-turut, segera berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui keadaan anda. Dengan cara itu, segala perbezaan yang timbul dapat segera dikesan dan diberi rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found