Ketahui punca jari kaku yang anda alami

Jari yang kaku adalah keadaan yang bukan sahaja membuat jari tiba-tiba sukar untuk bergerak atau terkunci pada kedudukan tertentu, tetapi juga rasa agak menyakitkan. Ini adalah kerana tendon di ibu jari atau jari menjadi radang.

Tendon adalah hubungan antara tulang dan otot dalam bentuk tisu penghubung yang keras. Apabila jari digerakkan, otot dan tendon di lengan bawah dan tangan bersama-sama akan meluruskan atau membengkokkan jari.

Biasanya, pergerakan ini dapat berjalan dengan lancar. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, tendon boleh menjadi bengkak dan meradang. Pergerakan ini juga dapat menarik tendon yang meradang melalui sarung tendon yang 'nampaknya' menjadi sempit, akhirnya menyebabkan bunyi 'mengklik'.

Gejala yang muncul sebagai tanda jari kaku boleh bermula dari gejala ringan hingga teruk. Contohnya, jari kaku pada waktu pagi, di pangkal jari yang meradang terdapat bengkak, dan jari mengeluarkan bunyi 'mengklik' ketika digerakkan. Simptom lain yang mungkin muncul adalah bahawa jari tiba-tiba terkunci dalam keadaan bengkok dan sangat sukar untuk diluruskan. Ada juga kemungkinan jari-jari tiba-tiba terkunci dalam keadaan lentur, tetapi kemudian tiba-tiba kembali ke lurus.

Jari yang kaku mungkin disebabkan oleh pergerakan jari atau ibu jari yang dipaksa dan berulang. Walaupun begitu, masih ada penyebab lain jari kaku, seperti gout, diabetes, dan artritis reumatoid.

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai penyebab kemunculan jari-jari kaku yang anda alami.

Osteoartritis Tangan

Osteoartritis atau artritis yang menyerang tangan, boleh menyebabkan kesakitan pada tiga bahagian jari anda. Contohnya, di tengah sendi jari, sendi yang paling dekat dengan hujung jari, dan pangkal ibu jari anda.

Sekiranya anda mengalami osteoartritis di tangan, jari-jari akan menjadi kaku, bengkak, sakit, malah benjolan akan muncul di sendi jari yang kaku. Rasa sakit secara beransur-ansur mereda, tetapi bengkak dan benjolan pada sendi mungkin berterusan.

Di bahagian belakang jari (belakang tangan) mungkin muncul sista yang cukup menyakitkan. Secara beransur-ansur, jari yang meradang juga bengkok ke sisi.

Dalam keadaan tertentu, anda juga mungkin melihat benjolan di pangkal ibu jari anda berhampiran sendi pergelangan tangan. Benjolan ini boleh menyakitkan dan menyukarkan anda melakukan aktiviti sederhana, seperti membuka balang dan menulis.

Artritis reumatoid

Artritis reumatoid adalah sejenis artritis. Tetapi jangan menyamakan keadaan ini dengan osteoartritis. Artritis reumatoid disebabkan oleh gangguan autoimun, di mana sistem ketahanan badan menyerang tisu badan anda sendiri. Manakala osteoartritis adalah keadaan yang disebabkan oleh penggunaan sendi.

Gangguan keradangan kronik yang berlaku di artritis reumatoid boleh mempengaruhi bahagian kecil sendi kaki dan tangan. Khususnya, pada membran yang menutup cecair sendi atau membran sinovial anda. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan dan ubah bentuk sendi yang menyakitkan dan hakisan tulang.

Artritis reumatoid Ia lebih kerap berlaku pada wanita, terutama yang berusia lebih dari 40 tahun. Selain jari yang kaku pada waktu pagi dan selepas melakukan aktiviti, gejala yang muncul termasuk pembengkakan pada sendi dan berasa panas. Ia juga boleh disertai demam, penurunan berat badan, keletihan, benjolan muncul dari tisu di bawah kulit lengan.

Gejala boleh datang dan pergi, dan bahkan keparahannya berbeza-beza. Artritis reumatoid Lama kelamaan, ia boleh menyebabkan kerosakan dan perpindahan sendi.

gondok (Pgout)

Gout adalah sejenis artritis yang boleh menyebabkan kekejangan, sakit, dan bengkak. Gout yang telah berlangsung terlalu lama boleh merosakkan tisu penghubung, seperti tendon, sendi, dan tulang.

Sekiranya artritis reumatoid biasanya berlaku pada wanita, gout biasanya berlaku pada lelaki. Gout disebabkan oleh terlalu banyak asid urik dalam aliran darah. Sebenarnya, tidak semua orang yang mempunyai kadar asid urik yang tinggi mendapat gout, hanya apabila tahap asid urik terlalu tinggi, asid urik dapat mengkristal pada sendi dan menyebabkan kerosakan.

Gout juga boleh berlaku jika anda minum terlalu banyak alkohol, berat badan berlebihan, atau makan makanan laut terlalu banyak ( makanan laut ) dan daging.

Selain beberapa penyebab di atas, diabetes juga merupakan salah satu penyebab jari kaku. Walaupun begitu, masih belum jelas mengapa diabetes boleh menyebabkan jari kaku. Namun, ini diduga disebabkan oleh kerosakan saraf, yang berisiko tinggi untuk pesakit diabetes.

Rasa kebas pada jari anda secara tiba-tiba boleh membuat anda terkejut dan tertanya-tanya apa yang sebenarnya berlaku. Dalam keadaan penyakit tertentu, terlalu lama mengabaikan keadaan jari yang kaku boleh merebak ke masalah lain. Sekiranya anda mengalami kekejangan jari dan mengalami beberapa gejala dari senarai penyebab jari kaku di atas, segera berjumpa doktor.