Blighted Ovum - Gejala, sebab dan rawatan

Ovum berdarah atau kehamilan kosong adalah kehamilan yang tidak mengandungi embrio. Dalam dunia perubatan, ovum berdarah juga dikenali sebagai gestasi anembryonik. Keadaan ini adalah salah satu penyebab keguguran pada trimester pertama kehamilan.

Ovum berdarah Ia biasanya disebabkan oleh kelainan kromosom. Keabnormalan kromosom boleh disebabkan oleh pembelahan sel yang tidak sempurna dan kualiti telur dan sperma yang buruk. Pada kehamilan kosong, persenyawaan (pertemuan sel telur dan sperma) masih berlaku, tetapi hasil persenyawaan ini tidak berkembang menjadi embrio.

Ovum berdarah Ia boleh dicirikan oleh sakit perut hingga pendarahan. Kehamilan kosong hanya dijumpai setelah melakukan ultrasound. Ini kerana gejala yang sering dirasakan semasa mengandung, seperti mual, muntah, pek ujian positif, payudara yang terasa lebih keras, juga dapat dirasakan oleh ibu hamil yang mengalami ovum berdarah.

Punca Ovum yang Bermasalah

Sebab ovum berdarah tidak dapat diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya berlaku kerana kelainan kromosom pada telur. Akibatnya, proses pembelahan sel menjadi tidak sempurna.

Dalam keadaan ini, persenyawaan tidak menghasilkan embrio dan berhenti berkembang. Maka badan akan menghentikan proses kehamilan. Semasa mengalami ovum berdarah, maka kehamilannya tidak dapat dipertahankan lagi.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko ovum berdarah, itu dia:

 • Kualiti telur
 • Kualiti sperma
 • Genetik, terutamanya jika suami isteri berkait rapat

Tanda-tanda Ovum yang Bermasalah

Dalam keadaan kehamilan normal, sel telur yang telah disenyawakan oleh sel sperma akan mengalami pembelahan sel. Kira-kira 10 hari kemudian, sebilangan sel ini akan membentuk embrio dan menanam ke dinding rahim, sementara beberapa sel akan membentuk plasenta dan kantung kehamilan.

Ovum berdarah berlaku apabila pembentukan embrio ini gagal berlaku atau ketika embrio berhenti berkembang. Keadaan ini mungkin tidak menyebabkan sebarang gejala. Dalam beberapa kes, ovum berdarah boleh dicirikan oleh munculnya gejala keguguran.

Seseorang yang berpengalaman ovum berdarah atau kehamilan kosong pada peringkat awal umumnya akan merasakan bahawa dia mengalami kehamilan yang normal. Beberapa gejala dan tanda-tanda kehamilan normal yang juga dapat muncul ketika mengalami kehamilan kosong termasuk:

 • Tempoh lewat
 • Keputusan ujian kehamilan yang positif
 • Mual
 • Gag
 • Payudara terasa keras dan sakit

Setelah jangka waktu tertentu, pesakit akan mula merasakan gejala keguguran, seperti:

 • Titik atau pendarahan dari faraj
 • Kekejangan dan sakit perut
 • Isipadu darah yang keluar dari vagina semakin meningkat

Kadang-kadang, ujian kehamilan masih memberikan hasil positif dalam keadaan ini kerana tahap hormon hCG (gonadotropin korionik manusia) masih tinggi. Hormon hCG adalah hormon yang meningkat semasa awal kehamilan. Hormon ini dihasilkan oleh plasenta dan dapat kekal atau meningkat pada tahap awal kehamilan walaupun embrio tidak berkembang.

Gejala keguguran akibat ovum berdarah Biasanya muncul pada tiga bulan pertama kehamilan (trimester pertama) atau antara minggu ke-8 dan ke-13 kehamilan. Dalam banyak kes, keadaan ini berlaku pada peringkat awal kehamilan.Akibatnya, keguguran boleh berlaku sebelum penghidap menyedari bahawa dia hamil.

Bila hendak berjumpa doktor

Semasa anda hamil, disyorkan agar anda melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala. Berikut adalah jadual pemeriksaan yang disyorkan:

 • Trimester pertama (minggu ke-4 hingga ke-28): Sebulan sekali
 • Trimester kedua (28 hingga 36 minggu): setiap 2 minggu
 • Trimester ketiga (36 hingga 40 minggu): Seminggu sekali

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang disenaraikan di atas. Pendarahan pada trimester pertama tidak selalu menunjukkan keguguran. Oleh itu, pemeriksaan perlu dilakukan untuk menentukan sebab dan rawatan yang tepat.

Pemeriksaan juga perlu dilakukan sekiranya anda mempunyai kehamilan kosong pada kehamilan sebelumnya dan ingin merancang kehamilan. Ini perlu dilakukan untuk mengelakkan keadaan yang sama berulang.

Diagnosis Ovum Blighted

Untuk mendiagnosis ovum berdarah, doktor akan mengemukakan soalan berkaitan dengan aduan dan gejala yang dialami oleh pesakit. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan ke atas perut pesakit.

Di samping itu, doktor akan melakukan ultrasound kehamilan untuk menentukan sama ada kantung kehamilan yang terbentuk mengandungi embrio atau tidak. Pemeriksaan ini biasanya dilakukan pada minggu ke-6 kehamilan, ketika embrio dapat dilihat.

Rawatan Ovum Blighted

Ovum berdarah Sangat jarang berulang pada kehamilan kemudian. Apabila mengalami kehamilan kosong, kehamilan tidak dapat dijaga. Pesakit yang mengalami ovum berdarah masih boleh hamil dengan baik pada kehamilan berikutnya.

Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh digunakan untuk merawat ovum berdarah. Kaedah ini akan ditentukan berdasarkan usia kehamilan, sejarah perubatan, dan juga keadaan kesihatan mental pesakit. Inilah penjelasannya:

Kuret

Dilatasi dan kuret (curettage) dilakukan dengan membuka serviks dan kemudian mengeluarkan kantung kehamilan yang kosong dari rahim. Prosedur ini juga dapat dilakukan untuk menentukan penyebab keguguran, dengan memeriksa tisu yang dikeluarkan di makmal.

Dadah

Ubat-ubatan, seperti misoprostol, juga boleh digunakan sebagai pilihan rawatan. Kedua-dua kuret dan ubat boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit perut atau kekejangan. Jika dibandingkan dengan kuretase, penggunaan ubat boleh menyebabkan pendarahan lebih berat pada pesakit.

Sebagai tambahan kepada dua kaedah rawatan di atas, pesakit boleh memilih untuk membiarkan rahim jatuh secara semula jadi. Biasanya proses ini akan berlaku dengan sendirinya dalam beberapa minggu.

Walaupun dibiarkan berlaku secara semula jadi, proses ini mesti tetap diawasi oleh doktor untuk memastikan tidak ada sisa tisu kehamilan yang tersisa di rahim.

Komplikasi Ovum Blighted

Sekiranya tisu kehamilan tidak dikeluarkan sepenuhnya dari rahim, jangkitan pada rahim atau keguguran septik mungkin berlaku.

Pencegahan Ovum Berdarah

Dalam kebanyakan kes, ovum berdarah tidak dapat dicegah. Pemeriksaan berkala ke doktor semasa kehamilan adalah kaedah terbaik untuk memantau keadaan ibu dan janin.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk mengetahui apakah ada faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkannya ovum berdarah, itu dia:

 • Pemeriksaan genetik pra-implantasi (PGT), untuk memeriksa genetik embrio sebelum implantasi embrio ke dalam rahim
 • Analisis sperma, untuk memeriksa kualiti sperma
 • Ujian hormon FSH (hormon perangsang folikel) atau ujian hormon AHM (hormon anti-mullerian), untuk mengukur tahap kedua hormon ini dalam tubuh, sehingga dapat dijadikan rujukan sama ada tindakan diperlukan untuk meningkatkan kualiti sel telur atau tidak

Walaupun tidak ada faktor yang dapat meningkatkan risiko berkembang ovum berdarahDianjurkan agar anda terus melakukan lawatan pranatal kepada doktor mengikut jadual yang disyorkan oleh doktor untuk memantau kesihatan ibu dan janin.

Sebilangan besar wanita yang pernah mengalami ovum berdarah dapat kekal hamil dengan baik pada kehamilan yang akan datang. Setelah mengalami keguguran, ibu disarankan untuk menunggu 1-3 kitaran haid yang normal sebelum merancang kehamilan yang lain.