Banyak Kaedah untuk Meringankan dan Mencegah Gatal-gatal

Gatal-gatal pada kulit disertai ruam merah, gatal, dan kadang-kadang menyengat. Biasanya gatal-gatal muncul akibat reaksi alahan. Walau bagaimanapun, banyak kes gatal-gatal, terutamanya gatal-gatal kronik, tidak diketahui sebabnya.

Berdasarkan jangka masa penyakit ini, urtikaria, juga dikenal sebagai gatal-gatal (urtikaria), terbahagi kepada dua jenis, iaitu akut dan kronik. Gatal-gatal akut berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu, atau datang dan pergi selama 6 minggu. Sementara itu, gatal-gatal kronik berterusan atau sekejap selama lebih dari 6 minggu, bahkan bertahun-tahun.

Penyakit tertentu, kesan sampingan atau alergi terhadap ubat-ubatan, makanan, udara panas atau sejuk, dan kerengsaan akibat pendedahan bahan kimia boleh menjadi penyebab gatal-gatal akut. Walaupun penyakit autoimun, jangkitan, tekanan, dan reaksi gigitan serangga atau parasit, sering dikaitkan dengan gatal-gatal kronik atau berulang. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes gatal-gatal kronik tidak diketahui sebabnya.

Petua Meringankan dan Mengatasi Kaligata

Walaupun terasa gatal dan menyakitkan, kudis dapat dicegah atau dikurangkan dengan cara berikut:

  • Menghilangkanindari faktor pencetus

Buat catatan setiap kali perkataan itu muncul. Contohnya, gatal-gatal muncul ketika anda baru-baru ini pergi ke tempat lain atau ketika anda baru mencuba makanan tertentu. Dengan cara ini, lebih mudah bagi anda untuk mengenal pasti dan mengelakkan pencetus gatal-gatal.

  • Jangan menggaru

Semakin anda menggaru, semakin teruk dan merebak. Sekiranya anda tidak tahan gatal, sapukan ais yang dibalut dengan kain selama beberapa saat.

  • Mandi sejuk

Mandi air panas atau suam menjadikan saluran darah melebar. Akibatnya, aliran darah meningkat dan memberi peluang kepada sarang menyebarkan lebih banyak ke seluruh badan. Sebaliknya, mandi sejuk membantu melegakan gatal. Selain itu, gunakan sabun khas untuk kulit sensitif dan tanpa wangian.

  • Elakkan tekanan

Tekanan boleh menyebabkan gatal-gatal menjadi lebih teruk, jadi hindari tekanan sebanyak mungkin dan tenangkan diri anda. Lakukan aktiviti yang dapat membuat anda lebih santai, seperti bersantai. berjalan, latihan pernafasan, atau meditasi.

  • Ambil antihistamin

Antihistamin dapat membantu mengurangkan gatal-gatal. Ubat ini tidak bertujuan untuk merawat gatal-gatal, tetapi hanya membantu mencegah yang baru muncul dalam 24 jam ke depan. Anda boleh berjumpa doktor mengenai jenis ubat antihistamin yang paling sesuai untuk keadaan anda.

  • Gunakan pelembap

Pelembap menenangkan, menyejukkan, dan melegakan gatal. Jangan lupa untuk selalu melakukan ujian terlebih dahulu sebelum menggunakannya di seluruh badan. Sapukan sedikit krim pelembap pada kulit dan tunggu reaksi sekurang-kurangnya dua hari penuh. Sekiranya tidak ada kerengsaan atau reaksi alergi, penggunaan produk dapat diteruskan.

  • Pertimbangkan akupunktur

Anda mungkin tidak menyangka bahawa akupunktur dapat membantu mengurangkan gatal-gatal, terutamanya gatal-gatal kronik. Satu kajian menunjukkan bahawa akupunktur dan pemberian antihistamin berkesan dalam mengurangkan gejala stomatitis kronik. Sekiranya berminat, pilihlah ahli akupunktur yang cekap memberikan terapi untuk mengurangkan gatal akibat gatal-gatal.

Pencegahan dan cara melegakan stye nampaknya mudah, tetapi anda masih perlu berjumpa doktor, terutamanya jika gatal tidak hilang dan sembuh. Doktor anda mungkin mencadangkan ujian alergi untuk menentukan punca sebenar gatal-gatal. Selepas itu, doktor akan memberi ubat yang tepat untuk merawat keadaan anda.