Hadkan dos vitamin larut lemak

Pada dasarnya, vitamin terbahagi kepada dua jenis, iaitu vitamin larut air (B, C) dan vitamin larut lemak (A, D, E, K). Kedua-dua jenis vitamin ini mesti dimakan dalam jumlah yang betul, terutama untuk vitamin larut lemak.

Vitamin diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan pelbagai fungsi metabolik. Keperluan vitamin harian sebenarnya dapat dipenuhi dengan memakan makanan berkhasiat seimbang secara berkala. Makanan tambahan vitamin hanya diperlukan jika pengambilan makanan tidak mencukupi, mungkin disebabkan oleh diet yang tidak sihat atau kerana keperluan mereka meningkat.

Tetapi anda perlu ingat, pengambilan suplemen vitamin larut lemak tidak boleh berlebihan. Ini kerana kelebihan vitamin larut lemak tidak akan dikeluarkan secara langsung dari badan, tetapi akan menetap di tisu lemak. Ini boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan.

Mengapa anda mesti berhati-hati Mengambil Vitamin Larut Dsifat gemuk?

Setelah memasuki badan, vitamin larut lemak (vitamin A, D, E, dan K) akan melalui sistem limfa usus kecil untuk kemudian diedarkan dalam darah. Selanjutnya, vitamin larut lemak ini akan disimpan di dalam hati dan tisu lemak.

Vitamin yang berlebihan dari jenis ini tidak akan dikeluarkan secara langsung dari badan. Inilah sebabnya mengapa anda tidak digalakkan mengambil terlalu banyak vitamin larut lemak. Jika dikonsumsi secara berlebihan, vitamin larut lemak dapat menyebabkan overdosis vitamin atau hipervitaminosis, yang merupakan keracunan kerana pengambilan vitamin yang terlalu tinggi.

Tidak seperti vitamin larut air. Jenis vitamin ini dapat dikeluarkan secara langsung dari tubuh melalui air kencing jika jumlahnya berlebihan, jadi kemungkinan keracunan vitamin akan lebih kecil.

Lalu, berapakah dos harian yang disyorkan?

Agar tidak berlebihan vitamin, hadkan pengambilan vitamin agar tidak melebihi keperluan harian anda. Berikut adalah jumlah pengambilan vitamin larut lemak yang diperlukan oleh tubuh setiap hari:

 • Vitamin A

  Wanita berumur 19-70 tahun memerlukan 1.600 IU vitamin A (bersamaan dengan kira-kira 500 mikrogram), sementara wanita hamil memerlukan 2.600 IU (800 mikrogram) vitamin A. Bagi lelaki, jumlah vitamin A yang diperlukan adalah sekitar 2.000 IU (600 mikrogram) ).).

 • Vitamin D

  Keperluan pengambilan vitamin D setiap hari, untuk usia 19-64 tahun adalah sekitar 600 IU (15 mikrogram), dan untuk usia 65 tahun ke atas adalah 800 IU (20 mikrogram). Vitamin ini terdapat dalam 2 bentuk, iaitu vitamin D2 dan vitamin D3.

 • Vitamin E

  Pengambilan vitamin E setiap hari untuk wanita dan lelaki adalah sekitar 16.5 IU (bersamaan dengan 15 mg). Sementara wanita yang menyusu memerlukan lebih banyak pengambilan vitamin E, iaitu sekitar 21 IU (sekitar 19 mg).

 • Vitamin K

  Keperluan pengambilan vitamin K untuk wanita berumur 18 tahun ke atas adalah sekitar 55 mcg sehari. Sementara itu, lelaki berusia 19 tahun ke atas memerlukan 65 mcg vitamin K setiap hari.

Makanan tambahan tidak selalu diperlukan oleh badan

Ramai orang merasa selamat mengambil makanan tambahan yang dikatakan dibuat dari bahan semula jadi. Tetapi berhati-hatilah, walaupun suplemen semula jadi tidak semestinya selamat untuk semua orang, malah boleh membahayakan jika diambil oleh orang dengan keadaan perubatan tertentu. Tambahan lagi, makanan tambahan mengandungi vitamin larut lemak, yang jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan, dapat memicu dan menjadi toksik bagi tubuh.

Contohnya, kelebihan vitamin A boleh menyebabkan keracunan vitamin A atau hipervitaminosis A.

Untuk mengelakkan risiko berbahaya, pengambilan suplemen vitamin larut lemak harus selalu di bawah pengawasan doktor atau pakar pemakanan, terutama jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Pada dasarnya, konsumsi vitamin dalam jumlah yang munasabah jika diperlukan, dan elakkan mengambilnya secara sembarangan.