Mengenai ODGJ dan Gangguan Mental yang Sering Mereka Mengalami

ODGJ atau orang yang mengalami gangguan mental sering menerima diskriminasi dari masyarakat kerana mereka dianggap mempunyai tingkah laku yang menyimpang. Sebenarnya, dengan pengendalian yang betul, ODGJ tidak akan mengganggu atau membahayakan orang lain seperti yang biasa difikirkan.

ODGJ mengalami gangguan mental yang menyebabkan perubahan cara berfikir, perasaan, emosi, kepada tingkah laku harian mereka. Gejala yang dialami oleh ODGJ juga boleh menyukarkan mereka untuk berinteraksi dengan orang lain.

Namun, ada juga ODGJ yang dapat menjalani kehidupan normal dengan ubat atau terapi biasa. Malangnya, masih banyak ODGJ yang belum mendapat rawatan, jadi penyakit mereka semakin teruk.

Kekurangan maklumat dan pemahaman mengenai penyakit mental menjadikan banyak orang sering merawat ODGJ dengan kurang baik. Tidak sedikit ODGJ di Indonesia masih dalam belenggu atau terkurung kerana dianggap membahayakan diri mereka sendiri dan orang lain.

Sebenarnya, ini tidak berlaku. Dengan menjalani rawatan yang betul, ODGJ dapat mempunyai kualiti hidup yang baik.

Beberapa Gangguan Sering Dialami oleh ODGJ

Terdapat banyak jenis gangguan mental atau penyakit yang dapat dialami oleh ODGJ, termasuk:

1. Gangguan kegelisahan

Setiap orang mengalami kegelisahan dan kebimbangan kerana sebab-sebab tertentu, misalnya ketika menghadapi peperiksaan atau masalah tertentu. Biasanya, kegelisahan ini akan hilang setelah faktor pencetus diatasi. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku di ODGJ dengan gangguan kecemasan.

Orang yang mengalami gangguan kecemasan pada amnya akan terus merasa gelisah dan gelisah dan sukar mengawal perasaan ini. Kemunculan perasaan ini boleh berupa perkara-perkara remeh atau bahkan tidak ada pencetus sama sekali.

Ketika mengalami gangguan kecemasan, ODGJ juga dapat mengalami gejala lain, seperti banyak berkeringat, berdebar-debar dada, pening, sukar menumpukan perhatian, dan merasakan bahaya datang atau mengancam.

Jenis gangguan kecemasan yang dapat dialami oleh ODGJ adalah gangguan kecemasan umum, gangguan kecemasan sosial, serangan panik, dan fobia.

2. Gangguan kompulsif obsesif (OCD)

ODGJ dengan gangguan ini akan mengalami kesukaran atau bahkan tidak dapat melihat perkara-perkara yang kotor dan tidak kemas. Mereka juga sering mempunyai perasaan atau fikiran yang sukar dibendung mengenai perkara-perkara tertentu.

Contohnya, ODGJ dengan OCD akan takut jatuh sakit, jadi mereka akan mencuci tangan dan membersihkan rumah mereka berkali-kali.

Selain itu, kerana mereka takut kecurian, mereka juga dapat memeriksa kembali apakah pintu dan tingkap rumah terkunci rapat hingga berulang kali ketika mereka ingin melakukan perjalanan.

ODGJ dengan gangguan ini dapat mengalami gejala yang cukup parah sehingga menyukarkan aktiviti atau berinteraksi dengan orang lain.

3. Hantar-t tekanan darah tinggi (PTSD)

PTSD atau gangguan tekanan pasca trauma adalah gangguan mental yang dapat dialami setelah seseorang mengalami atau menyaksikan kejadian yang tidak menyenangkan, seperti kemalangan, bencana alam, keganasan, atau gangguan seksual.

ODGJ dengan PTSD akan selalu mengingati peristiwa yang membuatnya trauma. Menderita keadaan ini juga akan sering merasakan gejala-gejala tertentu, seperti kesukaran tidur, kegelisahan, merasa takut dan bersalah, atau panik, ketika melihat, mendengar, atau hanya memikirkan perkara-perkara yang mencetuskan trauma.

4. Gangguan keperibadian

Orang dengan gangguan keperibadian umumnya mempunyai corak pemikiran dan tingkah laku yang dianggap menyimpang, aneh, atau tidak sesuai dengan peraturan dan norma yang berlaku di lingkungan sekitarnya. ODGJ dengan gangguan keperibadian juga akan mengalami kesukaran untuk memahami emosi dan berinteraksi dengan orang lain.

Terdapat banyak jenis gangguan keperibadian yang dapat dialami oleh ODGJ, termasuk gangguan kepribadian antisosial, gangguan keperibadian sempadan, gangguan keperibadian obsesif kompulsif, dan gangguan keperibadian narsis.

5. Gangguan bipolar

Gangguan bipolar adalah salah satu jenis gangguan yang juga boleh berlaku pada ODGJ. Perubahan mood pada ODGJ dengan gangguan bipolar dicirikan oleh beberapa fasa, iaitu fasa mania dan fasa depresi.

Semasa mengalami fasa manik, orang dengan gangguan bipolar dapat merasa sangat gembira, sangat bersemangat atau mempunyai semangat yang tinggi, bercakap atau makan banyak, mengalami masalah tidur, dan tidak dapat diam. Namun, ketika memasuki fasa depresi, penderita dapat mengalami gejala depresi.

Setiap fasa ini dapat berlangsung selama berjam-jam, minggu, atau bulan. Sekiranya mereka tidak mendapat rawatan, ODGJ dengan gangguan bipolar berisiko tinggi untuk membunuh diri dan tingkah laku berisiko, seperti menggunakan dadah dan alkohol.

6. Kemurungan

Depresi adalah salah satu gangguan mental yang paling biasa dihidapi oleh ODGJ. Menurut data WHO, dianggarkan sekitar 264 juta orang di seluruh dunia mengalami atau paling tidak menderita kemurungan.

Walau bagaimanapun, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gejala kemurungan, jadi keadaan ini dapat bertambah buruk.

ODGJ yang mengalami kemurungan sering mengalami beberapa gejala, seperti kelihatan lesu dan tidak bersemangat untuk hidup, sukar tidur atau banyak tidur, tidak mahu makan atau makan terlalu banyak, gangguan keinginan seksual, dan perasaan sedih, rasa bersalah, dan tidak berdaya untuk tidak alasan yang baik. jelas.

Sekiranya teruk, ODGJ yang mengalami kemurungan mungkin berniat atau telah cuba membunuh diri. ODGJ yang disebabkan oleh kemurungan perlu mendapatkan rawatan daripada doktor agar keadaan mereka dapat bertambah baik.

7. Skizofrenia

ODGJ yang menderita skizofrenia mungkin mengalami gejala halusinasi, khayalan atau khayalan, corak pemikiran pelik, perubahan tingkah laku, dan kegelisahan atau kegelisahan.

Semasa mengalami halusinasi, ODGJ dengan skizofrenia akan merasa seperti mendengar, melihat, berbau, atau menyentuh sesuatu, walaupun rangsangannya tidak nyata.

Tanpa rawatan, ODGJ yang menghidap skizofrenia sering merasa sukar untuk berinteraksi dengan orang lain atau bahkan dibelenggu kerana tingkah laku mereka dianggap berbahaya bagi diri mereka sendiri atau orang lain. Namun, dengan rawatan yang betul, ODGJ dengan skizofrenia dapat menjalani kehidupan yang normal dan produktif.

Langkah Menangani ODGJ

ODGJ atau orang yang mempunyai gejala gangguan mental tertentu perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari psikiatri. Untuk mendiagnosis jenis gangguan mental yang dialami oleh ODGJ, doktor boleh melakukan pemeriksaan psikiatri.

Setelah didiagnosis dengan gangguan mental tertentu, ODGJ dapat mendapatkan rawatan sehingga gejala yang mereka rasakan dapat bertambah baik. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil oleh psikiatri untuk merawat ODGJ:

Pentadbiran ubat-ubatan

Ubat yang diberikan kepada ODGJ bergantung pada jenis gangguan mental yang mereka alami. Untuk merawat ODGJ yang mempunyai gangguan mood, seperti kemurungan atau gangguan bipolar, doktor boleh menetapkan antidepresan dan penstabil mood (penstabil mood).

Sementara itu, untuk merawat gangguan kegelisahan di ODGJ, doktor boleh memberikan ubat penenang atau penenang kegelisahan. Sebilangan ubat ini diberikan untuk jangka waktu tertentu, tetapi ada juga yang perlu diberikan seumur hidup.

Oleh itu, tidak disarankan bagi ODGJ untuk menghentikan rawatan tanpa pemantauan doktor kerana boleh menyebabkan berulang penyakit yang mereka alami. ODGJ juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan kerap sekiranya mereka mengalami kesan sampingan tertentu dari rawatan yang mereka jalani.

Psikoterapi

Penanganan ODGJ juga dapat dilakukan dengan psikoterapi yang dilakukan oleh psikiatri dan psikologi untuk menangani gangguan emosi atau masalah psikologi yang dirasakan oleh pesakit.

Melalui psikoterapi, ODGJ akan dibimbing dan dilatih untuk belajar mengenali keadaan, perasaan, dan pemikiran yang menyebabkan keluhan yang mereka alami, dan membantu mereka untuk dapat menangani mereka dengan cara yang positif.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda adalah ODGJ, jangan putus asa dan dapatkan bantuan dengan berjumpa dengan psikiatri.

Dengan rawatan yang tepat dari psikiatri dan psikologi, ODGJ dapat menjalani kehidupan yang normal dan produktif seperti orang yang tidak mempunyai keadaan yang sama. Oleh itu, ODGJ tidak perlu dijauhi atau dikucilkan.