Ketahui Fungsi dan Sumber Makanan Asid Amino Penting

Asid amino penting tidak dapat dihasilkan oleh badan sehingga perlu diambil dari makanan. Terdapat beberapa jenis asid amino penting dengan fungsi masing-masing. Ketahui makanan apa yang menjadi sumber asid amino penting ini sehingga anda dapat memperolehnya dengan cukup.

Tubuh memerlukan sekurang-kurangnya 20 jenis asid amino yang merupakan asas protein. Sembilan daripadanya dikelaskan sebagai asid amino penting dan selebihnya adalah asid amino tidak penting.

Asid amino penting tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi ia mesti diperoleh dari makanan. Sumber makanan asid amino penting perlu dikonsumsi secara berkala dalam jumlah yang mencukupi, supaya keperluan tubuh untuk nutrien ini dapat dipenuhi.

Makanan yang Mengandungi Asid Amino Penting

Sumber asid amino penting boleh berupa makanan yang mengandungi protein hewani atau makanan yang mengandungi protein sayuran. Berikut adalah pelbagai jenis asid amino penting dan makanan yang boleh dimakan untuk mendapatkannya:

1. Isoleusin

Isoleucine adalah BCAA (asid amino rantaian bercabang) yang membina otot paling banyak. Asid amino ini juga berperanan penting dalam mengatur tahap tenaga dalam badan, meningkatkan daya tahan, dan menghasilkan hemoglobin.

Anda boleh mendapatkan isoleusin dari daging lembu. Di samping itu, telur, susu, dan produk tenusu, seperti keju dan yogurt, juga boleh menjadi sumber isoleusin untuk penggunaan harian anda.

2. Lisin

Lisin memainkan peranan penting dalam penghasilan pelbagai protein, hormon, enzim, dan antibodi yang membina tisu. Mengonsumsi asid amino penting ini dalam jumlah yang mencukupi dapat meningkatkan daya tahan, dan memastikan hormon dan enzim dalam badan berfungsi dengan baik.

Ikan dan telur adalah makanan yang mengandungi banyak lisin. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan lisin dari daging lembu, ayam, makanan laut, susu, dan produk tenusu.

3. Leucine

Asid amino penting ini mempunyai banyak peranan dalam tubuh, mulai dari membantu proses penyembuhan luka, menghasilkan hormon pertumbuhan, meningkatkan kekuatan otot, dan mengatur kadar gula darah.

Salmon termasuk dalam makanan yang tinggi kandungan leucine. Sumber leucine lain yang boleh anda makan adalah kacang buncis, telur, kacang soya, dan kacang-kacangan.

4. Valin

Sama seperti leucine, valine juga berperanan penting dalam merangsang hormon pertumbuhan dan memperbaiki kerosakan otot. Selain itu, valine juga berperanan dalam membekalkan tenaga untuk badan.

Salah satu makanan dengan kadar valine yang tinggi adalah putih telur segar. Di samping itu, valine juga boleh didapati dari susu dan produk tenusu, seperti keju dan yogurt, walaupun jumlahnya tidak sebanyak telur.

5. Threonin

Jenis asid amino penting ini mempunyai fungsi penting dalam menjaga jantung dan hati yang sihat, serta meningkatkan fungsi sistem imun dan sistem saraf pusat.

Makanan yang kaya dengan threonine adalah bayam mentah dan selada air. Pilihan lain termasuk tuna, nila, putih telur, ayam belanda, dan soya.

6. Histidin

Histidine adalah sejenis asid amino penting yang penting untuk kanak-kanak. Ini kerana histidin berperanan dalam pengembangan dan pemeliharaan pelbagai tisu badan, termasuk tisu saraf.

Cod, ayam, ayam belanda, dan kacang ginjal adalah makanan yang tinggi histidin.

7. Methionine

Asid amino penting ini berperanan dalam metabolisme dan detoksifikasi dalam badan. Bukan hanya itu, metionin juga dapat membantu tubuh menyerap mineral zink dan selenium dari makanan.

Anda boleh mendapatkan banyak metionin dari putih telur. Selain itu, ikan dan daging juga mengandungi banyak metionin.

8. Fenilalanin

Phenylalanine memainkan peranan penting dalam pembentukan asid amino lain yang juga diperlukan oleh badan. Tubuh juga akan menukar asid amino penting ini menjadi tirosin dan dopamin yang penting untuk fungsi otak.

Jenis amino fenilalanin penting paling banyak dijumpai dalam sumber protein berasaskan tumbuhan, seperti biji dan kacang. Selain itu, produk haiwan seperti daging lembu, makanan laut, dan telur juga diketahui tinggi phenylalanine.

9. Tryptophan

Di dalam badan, triptofan digunakan untuk membuat serotonin, hormon yang mengatur selera makan, tidur, mood, dan kesakitan.

Ayam dan ayam belanda adalah makanan yang mengandungi banyak triptofan. ikan, tauhu, coklat, soya, kacang, dan biji.

Selain mengambil sumber makanan asid amino penting, anda juga perlu makan pelbagai makanan dengan nutrien seimbang untuk memenuhi pengambilan nutrien lain. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan cadangan menu harian yang sihat dan sesuai dengan keperluan anda.