Voltadex - Faedah, dos dan kesan sampingan

Voltadex berguna untuk menghilangkan keluhan keradangan pada sendi, otot, atau ligamen yang boleh disebabkan oleh kecederaan atau penyakit tertentu, seperti: artritis reumatoid, osteoartritis, atau spondylitis ankylosing.

Bahan utama dalam Voltadex adalah diclofenac. Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Diclofenac berfungsi dengan menyekat enzim silooksigenase, yang merupakan enzim yang bertugas menghasilkan prostaglandin. Apabila prostaglandin dikurangkan, rasa sakit dan radang pada badan juga akan mereda.

Jenis dan Kandungan Voltadex

Terdapat 3 varian produk Voltadex yang tersedia di Indonesia, yaitu:

 • Voltadex 25

  Setiap 1 tablet bersalut enterik Voltadex 25 mengandungi 25 mg natrium diclofenak. Dalam 1 kotak mengandungi 5 lepuh, 1 lepuh mengandungi 10 tablet bersalut enterik.

 • Voltadex 50

  Setiap 1 tablet bersalut enterik Voltadex 50 mengandungi 50 mg natrium diclofenak. Dalam 1 kotak yang mengandungi 5 lepuh atau 10 lepuh, 1 lepuh mengandungi 10 tablet bersalut enterik.

 • Gel Voltadex

  Setiap 1 gram Voltadex Gel 1% mengandungi 11.6 mg diclofenac diethylamine atau bersamaan dengan 10 mg natrium diclofenak. Dalam 1 kotak mengandungi gel Voltadex bersaiz 20 gram.

Apa itu Voltadex

kumpulanUbat preskripsi untuk tablet Voltadex dan ubat bebas terhad untuk Voltadex Gel
KategoriUbat anti-radang bukan steroid (NSAID)
ManfaatMeringankan keluhan artritis kerana kecederaan atau penyakit tertentu, seperti: artritis reumatoid, osteoartritis, atau spondylitis ankylosing
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 6 tahun
Voltadex untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B untuk penggunaan gel: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Kategori C untuk penggunaan tablet pada usia <30 minggu:

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Kategori D untuk penggunaan tablet pada usia kehamilan 30 minggu:

Voltadex dalam bentuk tablet dapat diserap ke dalam susu ibu, sementara Voltadex dalam bentuk gel belum diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak.

Jangan gunakan ubat ini sebelum berjumpa doktor semasa menyusu.

Bentuk ubatTablet dan gel bersalut enterik

 Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Voltadex

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan Voltadex:

 • Jangan gunakan Voltadex jika anda alah kepada diclofenac. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada aspirin atau NSAID lain.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami hipertensi, polip hidung, penyakit jantung, penyakit hati, penyakit ginjal, bisul perut, anemia, pendarahan gastrousus, asma, edema, angioedema, atau gangguan pembekuan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda baru menjalani prosedur jalan pintas hati. Tablet Voltadex tidak boleh digunakan dalam keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, suplemen, atau produk herba tertentu, terutamanya jika anda mengambil antidepresan SSRI, diuretik, Perencat ACE, antikoagulan, kortikosteroid, ciclosporin, cholestyramine, tacrolimus, methotrexate, lithium, atau voriconazole.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan Voltadex.

Dos dan Arahan Penggunaan Voltadex

Dos Voltadex yang ditetapkan oleh doktor mungkin berbeza bagi setiap pesakit. Berikut adalah dos umum Voltadex untuk pesakit dewasa dan pediatrik yang dibahagikan berdasarkan varian ubat dan keadaan pesakit:

Voltadexgel 1%

Matlamat: Meringankan keluhan keradangan tendon, ligamen, otot, atau sendi, kerana keseleo, rematik, atau osteoartritis

 • Matang: Sapukan 3-4 kali sehari di kawasan yang terjejas sambil menggosok dengan lembut.

Tablet Voltadex 25 mg dan tablet Voltadex 50 mg

Matlamat: Melegakan kesakitan akibat arthritis bukan reumatik, artritis reumatoid, osteoartritis, spondylitis ankylosing, atau spondyloarthritis

 • Matang: Dos awal 25-50 mg, 3 kali sehari. Dos maksimum ialah 150 mg. Dos penyelenggaraan 75-100 mg, sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6 tahun: 1-3 mg / kgBW dibahagikan kepada beberapa dos berasingan dalam sehari, mengikut arahan doktor.

Cara Menggunakan Voltadex dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan semasa menggunakan Voltadex.

Tablet Voltadex harus diambil selepas makan. Ambil tablet Voltadex dengan segelas air atau susu. Jangan membelah, menggigit, atau menghancurkan tablet.

Sapukan Voltadex Gel ke kawasan yang terjejas. Bersihkan kawasan itu dan keringkan sebelum menggunakan ubat. Setelah menggunakan gel, gosokkan kawasan tersebut dengan lembut.

Jangan gunakan Voltadex Gel untuk membuka luka atau mengelupas kawasan kulit. Jangan gunakan pelindung matahari, pelembap, atau kosmetik ke kawasan yang dirawat. Setelah menggunakan ubat, tunggu hingga 10 minit sebelum menutup kawasan masalah dengan pakaian.

Ambil Voltadex secara berkala pada waktu yang sama setiap hari agar ubat dapat berfungsi dengan lebih berkesan.

Sekiranya anda terlupa menggunakan ubat itu, lakukan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Voltadex dalam bungkusannya di ruangan yang tidak lembap dan tidak terkena cahaya matahari langsung. Jangan masukkan Voltadex peti sejuk beku dan jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Voltadex dengan Ubat-ubatan Lain

Kandungan diclofenac dalam Voltadex boleh menyebabkan interaksi jika digunakan dengan ubat lain. Interaksi ubat yang boleh berlaku termasuk:

 • Peningkatan risiko pendarahan di saluran gastrointestinal ketika digunakan dengan NSAID lain, antidepresan SSRI, ubat antikoagulan, atau kortikosteroid
 • Peningkatan risiko kesan sampingan pada jantung dan saluran darah apabila digunakan dengan glikosida jantung, seperti digoxin
 • Peningkatan risiko hiperkalemia dan kerosakan buah pinggang apabila digunakan bersama Perencat ACEdiuretik, ciclosporin, atau tacrolimus
 • Peningkatan risiko keracunan dadah apabila digunakan dengan methotrexate, phenytoin, atau lithium.
 • Berkurangnya keberkesanan diclofenac apabila digunakan dengan kolestiramina
 • Peningkatan tahap diclofenac dalam darah apabila digunakan dengan voriconazole

Kesan Sampingan dan Bahaya Voltadex

Penggunaan atau pengambilan ubat yang mengandungi diclofenac boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang boleh berlaku termasuk:

 • Sakit kepala
 • Pening
 • Sakit perut
 • Merasa tidak sihat
 • Cirit-birit
 • Ruam muncul di kulit

Hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh keluhan, seperti bibir atau kelopak mata yang bengkak, ruam kulit yang gatal dan bengkak, atau kesukaran bernafas.

Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya selepas menggunakan Voltadex terdapat kesan sampingan yang lebih serius, seperti hitam, najis berdarah, muntah yang tidak mereda, penyakit kuning, sakit dada, atau kelemahan pada satu sisi badan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini jarang berlaku.