Punca Tekak Lendir dan Cara Melegakannya

Tekak yang berair boleh menyebabkan rasa tidak selesa, jadi anda mungkin merasa perlu membersihkan tekak anda. Sakit tekak, suara serak, dan batuk juga boleh menyertai keadaan ini. Walaupun tidak berbahaya, anda harus mengetahui sebab di sebalik keadaan ini dan bagaimana merawatnya agar tidak berulang.

Lendir biasanya dihasilkan oleh pelbagai bahagian badan. Di kerongkong, lendir berfungsi untuk menjaga kawasan ini lembap dan memerangkap benda dan organisma asing, seperti kotoran, debu, parasit, virus, dan bakteria, sehingga tidak masuk ke saluran pernafasan.

Tetapi dalam beberapa keadaan, pengeluaran lendir di kerongkong boleh menjadi terlalu banyak. Selain itu, lendir dari hidung juga boleh turun dan terkumpul di kerongkong. Keadaan ini dipanggil titisan postnasal.

Pelbagai Punca Tekak Lendir

Tubuh menghasilkan kira-kira 1-1.5 liter lendir setiap hari. Walau bagaimanapun, jumlah ini dapat meningkat apabila anda mengalami keadaan berikut:

  • Alahan, seperti alergi terhadap habuk atau debunga.
  • Jangkitan dan keradangan sinus (sinusitis).
  • Kehamilan.
  • Selsema dan selesema.
  • Perubahan cuaca, menjadi lebih sejuk atau kering.
  • Makan makanan tertentu yang terlalu pedas.
  • Pendedahan kepada asap atau asap dari bahan kimia, minyak wangi, produk pembersih, kenderaan, dan rokok.
  • Kesan penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat kawalan tekanan darah.

Cara Mudah Melegakan Tekak Lendir di Rumah

Terdapat pelbagai cara mudah yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit tekak, iaitu:

1. Minum banyak air dan sup suam berkhasiat

Sekiranya dibiarkan, lendir di tekak akan menebal dan membuat anda merasa lebih tidak selesa. Oleh itu, lendir perlu dicairkan. Salah satu cara adalah dengan minum lebih banyak air. Ia juga membantu menjaga kelembapan tekak, menjadikannya lebih selesa.

Selain minum air, sup atau teh suam juga dapat menjadi alternatif. Bukan hanya menipis lendir, wap hangat dari hidangan ini juga dapat memberikan rasa selesa dan membantu melegakan tekak dan hidung yang tersumbat.

2. Mandi dengan air suam

Sama seperti memakan sup suam, mandi air panas juga dapat membantu memberikan rasa selesa dengan menyedut wap dari air suam.

3. Semburkan atau berkumur dengan air garam

Anda boleh menyemburkan air garam steril (masin) ke dalam satu lubang hidung dan keluar yang lain. Kaedah ini cukup berkesan dalam membantu mengatasi kerongkong berlendir akibat sinusitis dan alahan kronik. Sekiranya air masin sukar dicari, anda boleh menggunakan semburan hidung yang boleh memberi kesan yang serupa.

Selain menyiram air ke hidung, anda boleh berkumur dengan air garam. Sangat mudah, larutkan 1 sudu garam dalam segelas air suam, kemudian bilas mulut anda dengan air ini. Kaedah ini juga dapat membantu membersihkan lendir di bahagian belakang tekak dan melegakannya.

4. Jaga kelembapan dan kebersihan persekitaran rumah

Suhu udara di rumah harus tetap lembap, memandangkan udara kering adalah salah satu pencetus kerongkong. Bukan hanya itu, anda juga perlu menjaga kebersihan rumah anda untuk menyingkirkan bakteria, virus, kotoran, habuk, parasit, dan juga kulat yang mungkin menjadi penyebab keadaan ini.

5. Pengambilan ubat yang boleh menipis lendir

Sekiranya aduan ini terus mengganggu anda, anda boleh berjumpa doktor untuk diperiksa dan diberi ubat-ubatan yang dapat memudahkan keluarnya lendir dari kerongkong. Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan mucolytic, expectorant, atau antihistamin untuk melegakan gejala ini.

Beberapa cara di atas boleh anda lakukan sebagai rawatan awal untuk merawat kerongkong di rumah. Namun, jika tekak lendir tidak sembuh dan bertambah baik, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar ENT untuk rawatan lebih lanjut.