Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tugas Pegawai Farmasi

Bukan hanya memberi ubat dan menjelaskan cara menggunakan ubat yang anda perlukan, ada banyak perkara lain yang perlu anda ketahui mengenai pekerjaan sebenar seorang ahli farmasi. Ahli farmasi tidak menetapkan ubat, tetapi memainkan peranan penting dalam menjaga kualiti ubat dan memastikan penyimpanan ubat yang betul.

Ahli farmasi adalah sebahagian daripada pasukan perkhidmatan kesihatan profesional yang bekerja di farmasi, sama ada farmasi hospital atau industri farmasi. Dengan memberi tumpuan kepada keberkesanan dan keselamatan penggunaan ubat-ubatan, seorang ahli farmasi mempunyai tugas untuk menyebarkan ubat-ubatan.

Di samping itu, seorang ahli farmasi juga ditugaskan untuk memilih ubat-ubatan yang masih boleh digunakan dan ubat yang sudah habis masa berlakunya. Ahli farmasi juga dapat membantu memberi nasihat sama ada anda perlu berjumpa doktor, mencari pelbagai pilihan ubat, dan juga memberi nasihat mengenai kesan sampingan setiap ubat.

Untuk menjadi ahli farmasi, seseorang mesti menjalani pendidikan farmasi peringkat universiti dan mempelajari beberapa perkara, seperti cara menggunakan ubat, kesan sampingan ubat, interaksi ubat dengan sebatian atau ubat lain, memantau had penggunaan dan reaksi ubat, dan mempelajari bahan kimia dan mekanisme kerja.ubatan dalam badan. Apa yang dipelajari akan digabungkan dengan disiplin lain, seperti anatomi dan fisiologi tubuh manusia. Untuk melakukan kerja ini, seorang ahli farmasi mesti didaftarkan sebelumnya dengan badan penyelia, yaitu Persatuan Ahli Farmasi Indonesia.

Dengan bekalan yang mereka miliki, ahli farmasi mempunyai peranan penting dalam hospital atau industri farmasi, serta memberikan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti. Malangnya, kadang-kadang beberapa ahli farmasi bertindak melanggar peraturan dengan memberikan ubat kuat yang diminta oleh pesakit tanpa menjalani preskripsi doktor. Ini adalah penyelewengan dan sangat berisiko, kerana boleh membahayakan pesakit.

Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 02396 / A / SK / VIII / 1986 Pasal 2 menyatakan bahwa obat keras hanya dapat diberikan dengan resep dokter. Di samping itu, Artikel 3 ubat kuat mesti menyertakan tanda khas dalam bentuk huruf K dengan lingkaran merah pada semua bungkusan ubat keras. Anda memerlukan preskripsi atau berjumpa doktor sebelum mengambilnya.

Oleh itu, walaupun ahli farmasi mempunyai banyak bekalan mengenai ubat-ubatan dan penyakit, itu tidak bermaksud bahawa ahli farmasi dapat dengan mudah memberikan ubat keras kepada pesakit tanpa preskripsi doktor.

Perhatikan perkara-perkara ini semasa membeli ubat

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan semasa anda ingin membeli ubat di ahli farmasi:

  • Pastikan ahli farmasi di mana anda membeli ubat tersebut mempunyai maklumat atau pemahaman yang sama dengan doktor mengenai ubat yang diberikan dan juga reaksi yang mungkin timbul dalam diri anda setelah mengambil ubat tersebut.
  • Sebaiknya minta alat pengukur jika ubat yang anda ambil adalah ubat cair. Kerana, sudu di rumah anda dengan sudu pengukur boleh mempunyai ukuran yang berbeza.
  • Untuk menjauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak, terutamanya untuk botol, pastikan ubat yang anda beli disertakan dengan keselamatan untuk kanak-kanak, atau dengan pembuka yang agak sukar untuk dibuka oleh kanak-kanak.
  • Agar ubat anda disimpan dengan selamat dan tidak rosak, mintalah nasihat ahli farmasi anda mengenai cara menyimpan ubat tersebut, kerana beberapa ubat boleh rosak jika anda menyimpannya di tempat yang salah. Contohnya, sekiranya disimpan di dalam peti sejuk atau di tempat yang kering.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, ahli farmasi juga akan memastikan bahawa ubat dan arahan penggunaan ubat tersebut sesuai dengan preskripsi yang diberikan oleh doktor anda atau sesuai dengan maklumat yang diberikan oleh doktor anda semasa berunding.

Ahli farmasi adalah salah seorang pakar perkhidmatan kesihatan yang bertanggungjawab memilih dan mentadbir ubat untuk anda. Walaupun ahli farmasi anda berpengetahuan mengenai ubat dan penyakit tertentu, tidak digalakkan anda membeli ubat bebas tanpa preskripsi doktor.

Untuk menentukan ubat mana yang harus diresepkan mengikut diagnosis penyakit, anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Di samping itu, perhatikan juga apakah ahli farmasi yang bertugas di mana anda membeli ubat tersebut, sudah memiliki izin atau tidak, dan sudah berdaftar dengan Persatuan Ahli Farmasi Indonesia atau tidak.