Jangan takut gigi palsu kekal, implan gigi selamat digunakan

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang kehilangan gigi, mulai dari kerosakan gigi, penyakit gusi, hingga kecederaan. Untuk menggantikannya, seseorang boleh menggunakan gigi palsu kekal. Salah satunya menggunakan implan pergigian. Implan gigi adalah kaedah menanam akar gigi tiruan ke rahang sebagai asas untuk mengganti gigi.

Doktor gigi akan meletakkan akar gigi pada tulang yang terletak di bawah gusi. Selepas itu, akar gigi akan digunakan untuk memasang gigi pengganti (mahkota). Dalam beberapa kes, jika seseorang kehilangan sebahagian besar giginya, maka implan gigi boleh digunakan bersamaan dengan gigi palsu sementara.

Implan gigi biasanya lebih disukai berbanding gigi palsu sementara (jambatan), kerana ia tidak mempengaruhi gigi yang berada di sebelahnya. Walau bagaimanapun, seseorang yang ingin memasang implan pergigian harus mempunyai kesihatan fizikal yang baik, tulang rahang yang kuat, dan gusi yang bebas dari masalah kesihatan.

Sebilangan Kelebihan Implan Gigi

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari menggunakan implan gigi, termasuk:

 • Daya tahan lama

  Menanam gigi palsu melalui implan boleh bertahan lebih lama, berbanding gigi palsu sementara. Sekiranya disertai dengan penjagaan yang baik, ketahanan implan gigi boleh mencapai seumur hidup.

 • Lebih senang dikunyah

  Kelebihan lain yang dapat diperoleh dari implan gigi adalah memudahkan anda mengunyah makanan. Ini sangat mungkin, memandangkan gigi palsu kekal akan bertindak seperti gigi semula jadi sehingga mengurangkan kejadian pergeseran gigi.

 • Membantu mengelakkan gangguan pertuturan

  Gigi palsu yang tidak ditanam lebih cenderung tergelincir atau jatuh. Semasa bercakap, ini menjadikan suara yang keluar akan terdengar seperti bergumam atau tidak jelas. Atas sebab ini, gigi yang ditanam akan membuat seseorang tidak perlu risau gigi jatuh ketika bercakap.

 • Kesihatan pergigian yang lebih baik

  Penggunaan implan gigi dianggap lebih mampu menjaga kesihatan mulut secara umum. Ini mungkin kerana penempatan implan gigi tidak memerlukan pencabutan gigi normal di sebelahnya. Selain itu, penempatan juga tidak menutup akses antara gigi.

 • Penampilan semakin baikdan meningkatkan keyakinan diri

  Lupakan senyuman canggung ketika gigi anda jatuh, kerana itu tidak akan berlaku lagi dengan implan gigi. Implan gigi dapat mengganti gigi yang hilang dengan tepat sehingga bahagian mulut tetap terjaga, kerana ia dirancang untuk kelihatan dan terasa seperti gigi semula jadi.

 • Kemudahan dijaga

  Seseorang yang memakai implan gigi akan merasa lebih selesa, memandangkan gigi yang ditanam telah dirancang sedemikian rupa sehingga menyerupai gigi semula jadi.

Risiko Berkemungkinan

Seperti kebanyakan prosedur pembedahan, pembedahan implan gigi palsu tetap mempunyai risiko. Nasib baik, masalah serius jarang berlaku akibat daripada implan gigi. Walaupun begitu, beberapa komplikasi di bawah mungkin dialami oleh seseorang yang menjalani pembedahan implan gigi.

 • Kemunculan jangkitan di tempat implan gigi ditanamkan.
 • Terdapat kecederaan atau kerosakan pada struktur di sekitar tapak implan. Ini boleh mempengaruhi gigi atau saluran darah di sekitar kawasan gigi yang ditanam.
 • Kerosakan saraf pada gigi, gusi, bibir, atau dagu semula jadi dicirikan oleh rasa sakit, mati rasa, atau kesemutan.
 • Masalah dengan rongga sinus. Ini boleh berlaku sekiranya hasil pemasangan implan gigi di rahang akhirnya menonjol ke salah satu rongga sinus.

Memandangkan bahawa kelebihan memasang gigi palsu kekal melebihi kekurangannya, prosedur ini adalah pilihan yang tepat untuk merawat kehilangan gigi. Untuk mengurangkan risiko yang dialami, pastikan pemasangan dilakukan oleh doktor gigi yang kompeten.