Punca Ruam Lampin dan Cara Mengatasinya

Ruam lampin adalah kerengsaan pada kulit bayi di kawasan yang ditutupi oleh lampin. Sebabnya boleh jadi pelbagai, tetapiumumnya disebabkan oleh penggunaan lampin yang terlalu panjang dan ketat, atau kerana jangkitan. Tetapi anda tidak perlu panik, kerana terdapatkaedah senang untuk atasi.

Ruam lampin adalah keadaan biasa pada bayi. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh tompok-tompok merah, kulit kering dan melepuh, dan lecet pada punggung, paha, atau alat kelamin.

Tanda lain ialah bayi kelihatan kesakitan dan kulitnya terasa panas ketika disentuh. Keadaan ini pastinya menjadikan bayi tidak selesa dan cerewet.

Punca Ruam lampin

Ruam lampin adalah perkara biasa pada bayi baru lahir dan balita yang masih menggunakan lampin. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bayi mengalami ruam asas, iaitu:

1. Lampin lembap

Lampin yang jarang diubah boleh meningkatkan risiko bayi anda terkena ruam lampin. Anda harus tahu, air kencing yang dicampurkan dengan najis di lampin boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kerengsaan pada kulit bayi. Inilah sebabnya mengapa bayi yang lampinnya sudah lembap tetapi jarang diganti terdedah kepada ruam lampin.

2. Lampin terlalu ketat

Lampin yang terlalu ketat boleh disapu pada kulit bayi. Ini boleh menyebabkan kegatalan, ruam atau lepuh pada kulit yang masih lembut dan nipis.

3. Makanan baru

Pada usia 4-6 bulan, bayi telah mula menerima makanan pelengkap dalam bentuk pengambilan makanan pejal. sekarang, beberapa jenis makanan, seperti buah-buahan berasid, boleh mempengaruhi najis bayi sehingga mudah merengsakan kulit di kawasan pantat dan menyebabkan ruam.

Sekiranya sebelum usia itu bayi mengalami ruam lampin, walaupun dia hanya minum susu ibu atau susu formula, penyebabnya mungkin adalah makanan yang dimakan oleh ibu.

4. Jangkitan bakteria dan kulat

Kawasan punggung, paha, dan alat kelamin yang sering bersentuhan dengan lampin, mempunyai keadaan lembap dan hangat. Ini menjadikan kulit di kawasan itu lebih mudah terdedah kepada jangkitan bakteria atau kulat.

5. Kerengsaan produkkebersihan bayi

Menggunakan produk penjagaan kulit, seperti sabun, serbuk, tisu basah, atau minyak, pada bahagian lampin juga boleh merengsakan kulit bayi anda.

6. Kulit sensitif

Bayi yang mempunyai masalah kulit, seperti eksim atau dermatitis atopik, lebih cenderung kepada ruam lampin.

7. Kpenggunaan antibiotik

Tidak kira sama ada bakteria itu buruk atau baik, ia boleh dibunuh oleh antibiotik. sekarang, ketika bayi diberi ubat ini, bakteria baik pada kulit yang dapat mencegah pertumbuhan kulat juga dapat mati. Akibatnya, bayi boleh mengalami ruam lampin kerana jangkitan yis.

Ibu yang menyusu yang mengambil antibiotik juga menjadikan bayi mereka yang disusui lebih berisiko terkena ruam lampin.

Cara mengatasi Ruam lampin

Rawatan yang paling penting untuk ruam lampin adalah menjaga kulit bayi bersih dan kering. Berikut adalah beberapa langkah penjagaan yang boleh anda lakukan di rumah jika anak anda mengalami ruam lampin:

  • Basuh tangan anda dengan bersih sebelum menukar lampin bayi anda.
  • Tukar lampin bayi dengan segera apabila basah atau terkena najis.
  • Bersihkan kawasan yang ditutup dengan lampin dengan air bersih. Sekiranya perlu, gunakan juga sabun bayi untuk membersihkan kulit si kecil setelah dia membuang air besar. Sekiranya anda ingin menggunakan tisu basah, pilih yang bebas alkohol dan wangian.
  • Keringkan kawasan yang ditutupi lampin dengan kain lembut.
  • Sapukan krim pelembap atau salap yang mengandungi zink oksida di kawasan yang terkena ruam lampin. Krim atau salap ini boleh dibeli tanpa preskripsi.
  • Tunggu krim atau salap kering, kemudian masukkan bayi anda ke lampin yang bersih.

Sekiranya selepas rawatan di atas, ruam lampin tidak sembuh dalam 2-3 hari atau semakin teruk, anda perlu membawa si kecil ke doktor. Doktor anda mungkin menetapkan krim kortikosteroid, salap antijamur, atau antibiotik, bergantung kepada penyebabnya.

Untuk mempercepat penyembuhan ruam lampin, anda boleh melakukan rawatan berikut untuk si kecil anda:

  • Jangan gosokkan kulit yang merekah.
  • Berhenti memakai lampin sebentar. Ini dapat mengeringkan kawasan ruam lampin dan mempercepat penyembuhan.
  • Pilih lampin dengan ukuran lebih besar daripada biasa.

Secara amnya, ruam lampin memerlukan beberapa hari untuk sembuh. Sekiranya ruam lampin tidak bertambah baik walaupun telah dioleskan dengan ubat dari doktor, anda perlu membawa anak kecil anda ke pakar dermatologi supaya ia dapat dirawat lebih lanjut.