Mioma - Gejala, sebab dan rawatan

Fibroid rahim atau miom adalah benjolan atau tumor jinak yang tumbuh di rahim. Fibroid rahim atau fibroid boleh tumbuh di bahagian dalam atau luar rahim bahagian di luar.

Seorang wanita yang mempunyai fibroid boleh mempunyai lebih daripada satu tumor di rahimnya. Gejala fibroid yang muncul pada penderita bergantung pada ukuran, lokasi dan jumlah tumor di rahim.

Gejala Myoma

Myoma pada amnya tidak menyebabkan gejala pada penghidap. Walau bagaimanapun, jika gejala muncul, pesakit mungkin mengalami pendarahan haid yang berat yang berlangsung lebih dari seminggu, darah beku keluar dari vagina, sakit perut bawah, dan kerap membuang air kecil. Dalam kes tertentu, fibroid juga boleh menyebabkan pendarahan faraj selepas hubungan seks.

Punca Mioma

Penyebab fibroid tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko terkena fibroid. Salah satunya adalah peningkatan hormon estrogen, misalnya pada kitaran haid atau kehamilan.

Manakala faktor yang dapat mengurangkan risiko myoma adalah sejarah kelahiran anak. Wanita yang telah melahirkan mempunyai risiko lebih rendah terkena fibroid.

Diagnosis Myoma

Myoma kadang-kadang tidak didiagnosis kerana sering tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, fibroid dapat dikesan semasa pemeriksaan rutin dengan pakar sakit puan. Yang pasti, pakar obstetrik boleh melakukan pemeriksaan ultrasound atau MRI.

Kadang kala, gejala fibroid dan sista rahim boleh serupa. Oleh itu, pemeriksaan juga dapat menentukan sama ada gejala yang muncul disebabkan oleh fibroid atau sista.

Rawatan Myoma

Dalam kes fibroid yang kecil dan tidak menimbulkan gejala, tidak diperlukan rawatan kerana boleh menyusut sendiri. Walau bagaimanapun, penghidapnya masih perlu menjalani pemeriksaan berkala untuk memantau keadaan myoma-nya.

Sementara itu, pada fibroid yang menyebabkan gejala, rawatannya adalah dalam bentuk terapi hormon untuk mencegah perkembangan fibroid dan melegakan simptom, atau pembedahan untuk membuang mioma.

Komplikasi myoma

Walaupun jarang berlaku, fibroid masih boleh menyebabkan komplikasi pada penghidapnya. Komplikasi yang boleh timbul disebabkan oleh fibroid adalah anemia, kemandulan, dan gangguan semasa kehamilan disebabkan oleh fibroid.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found