Jangan memandang rendah fungsi ginjal dalam badan

Fungsi buah pinggang sangat penting bagi manusia. Tanpa dua buah pinggang, pelbagai sistem dalam tubuh tidak akan berfungsi dengan baik dan manusia tidak dapat bertahan. Oleh itu, fungsi dan kesihatan buah pinggang mesti sentiasa dijaga.

Ginjal terdiri daripada sepasang organ, iaitu ginjal kiri dan ginjal kanan, yang terletak di kawasan punggung bawah. Organ ini berbentuk seperti kacang ginjal dan berukuran sekitar 10-13 cm atau ukuran kepalan tangan.

Ginjal mempunyai sekitar satu juta nefron, yang berfungsi sebagai penapis darah. Selain itu, organ ini juga terdiri daripada korteks ginjal, sumsum ginjal, dan pelvis ginjal, yang juga mempunyai peranan masing-masing.

Ketahui Fungsi Buah Pinggang

Berikut adalah beberapa fungsi ginjal untuk manusia:

1. Tapis darah

Telah disebutkan sebelumnya bahawa salah satu fungsi utama buah pinggang adalah menyaring darah. Proses penyaringan akan menghasilkan sisa dan lebihan cecair yang akan dikeluarkan dari badan melalui air kencing.

2. Tapis dan buang sampah

Fungsi lain dari buah pinggang adalah menyaring dan membuang sisa, seperti racun, garam berlebihan, dan urea, yang merupakan sisa yang mengandungi nitrogen akibat metabolisme protein.

Urea yang terbentuk di dalam badan akan diangkut melalui darah ke buah pinggang untuk dibuang. Tanpa buah pinggang, sisa dan toksin akan terkumpul di dalam darah dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

3. Mengawal keseimbangan air di dalam badan

Ginjal memastikan bahawa tisu badan telah menerima cukup air untuk berfungsi dengan baik. Organ ini akan bertindak balas terhadap perubahan paras air di dalam badan. Apabila pengambilan air di dalam badan berkurang, buah pinggang akan mengekalkan air, tidak mengeluarkannya.

4. Mengatur tekanan darah dan kadar garam darah

Ginjal menghasilkan enzim renin yang bertanggungjawab untuk mengatur tekanan darah dan garam dalam darah. Ini kerana buah pinggang memerlukan tekanan darah dan aliran yang stabil untuk dapat menyaring darah.

5. Mengawal sel darah merah

Apabila badan tidak mendapat cukup oksigen, ginjal mengeluarkan hormon eritropoietin, hormon yang merangsang pengeluaran lebih banyak sel darah merah yang membawa oksigen. Apabila tahap oksigen atau sel darah merah kembali normal, hormon ini akan berhenti dihasilkan.

6. Mengatur keseimbangan asid-basa (pH) darah

Salah satu fungsi penting buah pinggang adalah memastikan pH darah tetap normal. Penting untuk menjaga keseimbangan pH darah agar proses metabolisme sel dalam tubuh dapat berjalan dengan baik. PH darah normal ialah 7.35–7.45.

7. Mengekalkan kepekatan mineral dan elektrolit

Ginjal berperanan menjaga kepekatan mineral dan elektrolit penting dalam darah, termasuk natrium, kalium, fosforus, dan kalsium. Elektrolit berfungsi untuk menyokong aktiviti sel dan tisu badan, seperti saraf dan otot.

8. Menghasilkan bentuk aktif vitamin D

Ginjal juga berfungsi menghasilkan vitamin D, yang diperlukan oleh tubuh untuk kesihatan tulang dan keseimbangan kimia dalam badan.

Setelah pentingnya peranan ginjal dalam tubuh, adalah wajar jika kedua-dua buah pinggang sentiasa dijaga dengan sihat sehingga dapat berfungsi dengan baik.

Walaupun seseorang dapat menjalani kehidupan normal dengan hanya satu buah ginjal, dalam jangka masa panjang, ia akan lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, mempunyai dua buah pinggang yang sihat tentunya lebih baik.

Menjaga kesihatan dan fungsi ginjal dapat dilakukan dengan makan makanan rendah garam, meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, berolahraga secara teratur, memenuhi keperluan cairan tubuh, berhenti merokok, membatasi pengambilan alkohol, dan menjaga berat badan yang ideal.

Lawatan berkala ke doktor dan menjalani ujian fungsi buah pinggang juga merupakan langkah penting untuk mengesan gangguan buah pinggang lebih awal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found