Lihatlah faedah melakukan hubungan seks sebelum tidur pada waktu malam

Bagi kebanyakan pasangan, bercinta menjadi rutin penutupan yang dilakukan sebelum tidur pada waktu malam. Selain memberikan kesenangan dan kesenangan fizikal, melakukan hubungan seks sebelum tidur juga dapat membawa banyak manfaat kesihatan, kamu tahu.

Hubungan seks sebenarnya boleh dilakukan pada bila-bila masa, bergantung pada keselesaan setiap pasangan. Menurut satu kajian, pasangan lebih suka bercinta pada waktu malam, iaitu sekitar jam 10 malam hingga 2 pagi.

Selepas itu, beberapa pasangan mungkin juga terus melakukan hubungan seks pada waktu pagi.

Khasiat Seks Sebelum Tidur

Waktu lapang pada waktu malam sebelum tidur adalah salah satu sebab mengapa banyak pasangan memilih untuk bercinta sebelum tidur. Waktu lapang sebelum tidur juga boleh menjadi saat untuk melakukan perbualan intim dan mendalam dengan pasangan atau pasangan anda cakap bantal.

Terdapat banyak faedah melakukan hubungan seks sebelum tidur yang dapat anda rasakan dan pasangan anda, iaitu:

1. Menjadikan tidur lebih baik

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, anda boleh melakukan hubungan seks pada waktu malam sebelum tidur. Semasa bercinta, tubuh akan mengeluarkan hormon oksitosin atau hormon cinta. Hormon ini boleh menyebabkan perasaan tenang, selesa, dan relaks, sehingga anda dan pasangan dapat tidur nyenyak.

Di samping itu, semasa orgasme tubuh melepaskan hormon prolaktin yang boleh membuat anda merasa santai dan mengantuk. Sejumlah kajian juga menyatakan bahawa melakukan hubungan seks sebelum tidur dapat membantu mengatasi insomnia.

2. Mengeratkan hubungan dan kasih sayang dengan pasangan

Selain memberikan rasa selesa dan relaksasi, hormon oksitosin yang dilepaskan semasa hubungan seks dapat menyebabkan perasaan bahagia dan memupuk kasih sayang.

Oleh itu, jangan terkejut jika hubungan seks dapat meningkat dan meningkatkan rasa cinta dan kasih sayang dan mengeratkan ikatan emosi antara anda dan pasangan.

3. Mengatasi kegelisahan dan tekanan

Tekanan kerja atau masalah yang dialami boleh menyebabkan tekanan atau kegelisahan. Anda boleh melakukan hubungan seks sebelum tidur untuk mengatasinya, kamu tahu.

Sentuhan dan pelukan sambil bercinta dapat menjadikan mood anda lebih baik, sehingga perasaan kegelisahan dan tekanan dapat diatasi. Selain itu, hubungan intim juga dapat membuat anda merasa sokongan emosional dan tidak kesepian, sehingga dapat mengatasi tekanan dengan lebih mudah.

4. Meningkatkan produktiviti dan tenaga esok

Tidur yang nyenyak dan mood yang lebih baik setelah bercinta sebelum tidur dapat membuat anda dan pasangan menyambut esok dengan perasaan gembira. Dengan perasaan ceria ini, anda dapat menjadi lebih produktif dan bersemangat untuk menjalankan aktiviti sepanjang hari.

5. Menjaga kesihatan jantung

Seks sebelum tidur atau pada waktu lain adalah aktiviti fizikal yang setara dengan senaman aerobik. Seks juga baik untuk membakar kalori.

Di samping itu, pelbagai kajian menunjukkan bahawa orang yang melakukan hubungan seks secara berkala mempunyai tekanan darah yang lebih terkawal, aliran darah yang lebih lancar, dan fungsi jantung yang lebih baik. Oleh itu, melakukan hubungan seks sebelum tidur boleh dijadikan kaedah menjaga kesihatan jantung.

Manfaat melakukan hubungan seks sebelum tidur pada waktu malam sangat menarik, bukan? Walaupun ia dapat membuat anda dan pasangan merasa puas dan dalam suasana hati yang baik sepanjang hari, pastikan untuk terus melakukan seks yang selamat, okey?

Di samping itu, anda dan pasangan anda juga jangan lupa untuk selalu menerapkan gaya hidup sihat, seperti makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, dan menjauhi rokok dan minuman beralkohol, agar kesihatan dan kehidupan seksual anda terjaga.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai hubungan seks sebelum tidur pada waktu malam atau masalah dalam prestasi seksual, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.