4 Khasiat Delima Yang Perlu Anda Tahu

Siapa yang tidak kenal buah delima? Buah ini, yang serupa dengan warna merah dan mempunyai rasa manis, adalah buah yang sangat disukai oleh banyak orang. Selain rasanya yang manis, ternyata buah delima juga mempunyai banyak khasiat. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat buah delima, lihat artikel berikut:.

Delima yang mempunyai nama Latin Punica bom tangan, adalah sejenis buah yang tergolong dalam kumpulan buah beri. Buah ini, yang berdiameter sekitar 5-12 cm dan berbentuk seperti buah ara, mengandung berbagai nutrien, seperti protein, karbohidrat, serat, dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh, termasuk vitamin C, vitamin B kompleks, folat, vitamin E, dan vitamin K.

Delima juga mengandungi pelbagai mineral, seperti kalium, magnesium, zink, dan tembaga, serta kaya dengan polifenol antioksidan dan antosianin. Bukan hanya itu, delima juga rendah kalori dan lemak, memungkinkan untuk dimakan setiap hari.

Berkat kandungan nutriennya yang tinggi, buah delima baik untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, baik kanak-kanak, orang dewasa, dan juga wanita hamil dan menyusui.

Pelbagai Khasiat Delima

Berikut adalah beberapa kelebihan buah delima yang dapat membuat anda lebih berminat untuk memakannya:

 • Mencegah penyakit jantung

  Sekiranya anda mempunyai risiko penyakit jantung koronari, cubalah minum jus delima. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan sekurang-kurangnya 200 ml jus delima setiap hari selama 3 bulan, dapat mengurangkan gejala iskemia akibat penyempitan saluran darah jantung. Dapat menjaga aliran darah jantung dan saluran darah ke seluruh tubuh tetap lancar.

 • Mencegah barah

  Selain diyakini dapat mencegah munculnya penyakit jantung, ternyata jus delima juga diyakini dapat menghambat pertumbuhan barah, terutama barah prostat, barah kulit, barah payudara, dan barah paru-paru. Sekiranya diambil secara berkala dan disertakan dengan makanan seimbang. Ini kerana delima mengandung antioksidan yang tidak hanya berguna untuk melawan radikal bebas, tetapi juga dapat memperbaiki dan mencegah kerusakan DNA yang dapat memicu munculnya sel barah. Tidak mustahil jus delima akan memberi kesan yang baik kepada kesihatan, terutama dalam menghalang pertumbuhan sel barah.

 • Mengurangkan kolesterol jahat

  Manfaat buah delima yang kaya dengan nutrien dan antioksidan dianggap dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. Ini disimpulkan dari beberapa hasil penyelidikan yang menyatakan bahawa manfaat buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan antioksidan dapat menurunkan kadar kolesterol. Namun, beberapa kajian yang meneliti manfaat buah delima dalam menurunkan kolesterol masih belum menunjukkan data yang konsisten, oleh itu kajian lebih lanjut masih diperlukan.

 • Mengurangkan risiko artritis

  Sekiranya anda menghidap artritis, tidak ada salahnya mencuba memakan buah delima. Delima yang mempunyai sifat anti-radang, dipercayai dapat mengatasi keradangan pada sendi. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa ekstrak delima mengandungi sebatian yang dapat melawan kerosakan sendi pada orang yang menderita osteoartritis. Walau bagaimanapun, anggapan ini masih terhad pada kajian haiwan dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Bagaimana, telah jatuh cinta dengan faedah buah delima? Walaupun faedah ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, tentu saja tidak salah untuk memakan makanan yang kaya dengan nutrien, seperti buah delima. Masukkan buah delima dalam makanan harian anda, dan rasakan faedah yang diberikannya.