Cara menghilangkan vena varikos secara bebas atau secara perubatan

Kemunculan vena varikos sering menjengkelkan dan tidak selesa. Nah, untuk mengatasinya, ada cara untuk menghilangkan vena varikos yang boleh anda cuba lakukan, secara bebas dan perubatan. Oleh itu, anda boleh mencapai kaki yang cantik bebas dari urat varikos.

Vena varikos boleh terbentuk apabila tekanan pada urat meningkat. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kehamilan, sembelit, tumor, dan berat badan berlebihan atau gemuk. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, urat varikos boleh menyebabkan pendarahan, pembekuan darah, dan luka pada kulit.

Sebenarnya, vena varikos boleh mencetuskan luka kronik yang dianggap sebagai penyebab barah kulit. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui cara menghilangkan vena varikos untuk mengelakkan pelbagai komplikasi yang boleh berlaku.

Rawatan Bebas Vena Varikos

Vena varikos yang diklasifikasikan sebagai ringan dapat diatasi dengan melakukan rawatan secara bebas di rumah. Rawatan ini dapat dilakukan dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat sehingga perkembangan vena varikos melambat dan mencegah komplikasi, seperti luka atau pendarahan.

Terdapat beberapa langkah untuk menghilangkan vena varikos yang boleh anda lakukan secara bebas, iaitu:

  • Elakkan berdiri atau duduk terlalu lama.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Pakai stoking mampatan.
  • Lakukan senaman secara berkala.
  • Jaga kaki anda lebih tinggi dari dada ketika berbaring.
  • Hadkan penggunaan kasut tumit tinggi.

Bagi anda yang hamil dan menderita vena varikos, jangan risau. Vena varikos pada wanita hamil biasanya akan hilang sendiri dalam masa 3-12 bulan setelah melahirkan.

Cara menghilangkan vena varikos secara perubatan

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik dengan rawatan diri, ada beberapa cara untuk menghilangkan vena varikos melalui prosedur perubatan, termasuk:

1. Pembedahan laser

Vena varikos kecil dapat dikeluarkan dengan pembedahan laser. Cara membuang vena varikos melalui pembedahan ini dilakukan dengan mengarahkan sinar laser ke urat sehingga vena varikos pudar dan perlahan-lahan hilang. Kaedah pembedahan laser ini tidak memerlukan sayatan atau suntikan.

2. Mikroskleroterapi

Terapi untuk menghilangkan vena varikos dilakukan dengan menyuntikkan cecair kimia dalam dos kecil ke dalam urat. Cecair kimia yang disuntikkan ini akan menyebabkan tisu parut di saluran darah, sehingga menutup vena varikos.

Cara menghilangkan vena varikos dengan mikroskleroterapi perlu dilakukan beberapa kali untuk mencapai hasil yang diinginkan.

3. Terapi ablasi vena

Cara menghilangkan vena varikos dengan terapi ablasi vena melibatkan pancaran laser atau gelombang radio untuk menghasilkan haba. Haba yang dihasilkan kemudian digunakan untuk memanaskan bahagian dalam vena dan menutupnya sehingga vena varikos memudar.

Sebelum prosedur, doktor akan mengunyah kawasan sekitar urat sehingga anda tidak akan merasa sakit. Walau bagaimanapun, terapi ini mempunyai kesan sampingan dalam bentuk kesakitan, lebam, dan perubahan warna kulit.

4. Phlebectomy

Flebektomi bermula dengan meletakkan cahaya yang disebut transluminator endoskopi di bawah kulit untuk melihat bahagian vena mana yang perlu dikeluarkan.

Seterusnya, doktor akan membuat satu atau dua sayatan di kaki dan memotong urat untuk dikeluarkan. Kesan sampingan yang boleh berlaku akibat prosedur ini adalah lebam dan pendarahan.

5. Pelucutan urat

Untuk kes vena varikos yang teruk, kaedah urat simpul atau ligasi akan digunakan oleh doktor. Kaedah ini dimulakan dengan mengikat urat, kemudian membuat sayatan kecil untuk menghilangkan urat.

Prosedur ini agak menyakitkan dan memerlukan anestesia umum. Komplikasi yang boleh berlaku selepas prosedur pelucutan urat adalah jangkitan, kerosakan saraf, lebam, sakit, dan perubahan warna kulit.

6. Pembedahan endoskopi vena

Pembedahan vena endoskopi dilakukan sekiranya vena varikos parah dan menyebabkan luka. Operasi ini dimulakan dengan membuat sayatan kecil di dekat urat yang terkena urat varikos, kemudian memasukkan tiub kecil dengan kamera di hujungnya.

Tiub ini dengan kamera dapat membantu doktor untuk melihat dengan lebih dekat urat varikos dan melakukan pembuangan. Walau bagaimanapun, prosedur pembedahan vena biasanya tidak memerlukan kemasukan ke hospital.

Walaupun terdapat pelbagai kaedah untuk merawat urat varikos, ada baiknya jika anda masih berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan cara menghilangkan vena varikos yang betul dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda.