Peluh Sejuk - Gejala, sebab dan rawatan

Peluh sejuk atau diaforesis adalah peluh yang muncul bukan disebabkan oleh senaman atau cuaca panas. Keadaan ini tidak berkaitan dengan cuaca yang sejuk atau panas. Keringat sejuk boleh muncul di mana-mana bahagian badan, tetapi umumnya muncul di telapak tangan, telapak kaki, dan ketiak.

Peluh sejuk berbeza dengan peluh yang berlaku semasa tidur (berpeluh malam). Berpeluh malam hanya dialami semasa tidur, dan berlaku di seluruh badan. Walaupun peluh sejuk dapat dialami pada bila-bila masa.

Keringat sejuk, juga dikenali sebagai hiperhidrosis sekunder, adalah gejala sejumlah keadaan perubatan, beberapa di antaranya berbahaya dan diklasifikasikan sebagai keadaan darurat.

Punca Peluh Sejuk

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan keringat sejuk, seperti yang dijelaskan di bawah:

Terkejut

Hipoksia

Hipoglikemia

Hipotensi

Hipertiroidisme

Jangkitan

Kanser

Serangan jantung

  • Susah bernafas.
  • Sakit dada yang terasa seperti tekanan.
  • Kesakitan atau ketidakselesaan di leher, rahang, perut dan belakang.
  • Pening dan rasa seperti pingsan.

Vertigo

Migrain

Mual

Sakit akibat kecederaan

Pengsan

Menopaus

Menopaus adalah keadaan apabila keseimbangan hormon estrogen dan progesteron berubah secara drastik, menyebabkan kitaran haid berakhir. Keringat sejuk biasanya muncul disertai oleh kilat panas semasa menopaus dan perimenopause (tempoh selepas haid bermula jarang sehingga berhenti sepenuhnya dan memasuki menopaus).

Tekanan

Dadah

  • Antibiotik, sebagai contoh ciprofloxacin.
  • Penghilang rasa sakit, seperti oksikodon, naproxen, dan celecoxib.
  • Ubat hormon, seperti levothyroxine.

Rawatan Peluh Sejuk

Rawatan berpeluh sejuk bergantung kepada penyebabnya. Contohnya, peluh sejuk yang disebabkan oleh serangan jantung memerlukan rawatan rapi di hospital.

Untuk sebab-sebab yang tidak dapat diselesaikan, seperti menopaus, doktor anda mungkin menetapkan antiperspirant yang mengandungi 10 hingga 15 peratus aluminium klorida. Kandungan aluminium klorida akan berfungsi menyumbat kelenjar peluh di kulit.

Kaedah seterusnya untuk mengatasi peluh sejuk adalah iontoforesis. Dalam prosedur ini, arus elektrik yang rendah dihantar ke kulit pesakit, sementara menyekat kelenjar peluh. Secara amnya, prosedur ini dilakukan untuk mengurangkan peluh di ketiak, telapak tangan, dan telapak kaki.

Pilihan lain untuk menangani peluh sejuk adalah suntikan toksin botulinum (botox). Botox berfungsi dengan menyekat saraf yang memberi isyarat pengeluaran peluh.