TB tulang belakang - Gejala, sebab dan rawatan

Tuberkulosis tulang belakang adalah tuberkulosis yang berlaku di luar paru-paru, tepatnya di tulang belakang.Penyakit ini umumnya menjangkiti tulang belakang di kawasan tengah belakang.

Tuberkulosis atau tuberkulosis (TB) tulang belakang juga dikenali sebagai penyakit Pott. Keadaan ini boleh berlaku pada seseorang yang menghidap atau menderita TB paru. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tuberkulosis tulang belakang juga dapat terjadi pada seseorang yang tidak memiliki sejarah TB sebelumnya.

Di seluruh dunia, tuberkulosis tulang belakang menyumbang 10–35% kes TB di luar paru-paru. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai berbahaya, kerana boleh menyebabkan kerosakan teruk pada tulang belakang dan saraf tunjang. Akibatnya, pesakit boleh mengalami lumpuh atau bahkan kematian.

Penyebab tuberkulosis tulang belakang

Tuberkulosis tulang belakang berlaku apabila bakteria Mycobacterium tuberculosis dari paru-paru atau lokasi lain di luar tulang belakang merebak ke tulang belakang melalui darah. Bakteria ini kemudian menyerang plat atau sendi antara vertebra, menyebabkan kematian tisu sendi dan kerosakan pada tulang belakang.

Tuberkulosis tulang belakang boleh berlaku pada orang yang tidak menderita atau mempunyai sejarah tuberkulosis pada organ lain. Ini kerana bakteria tuberkulosis boleh berada di dalam badan tanpa menyebabkan gejala. Keadaan ini juga dikenali sebagai TB pendam.

Penyebaran tuberkulosis biasanya berlaku melalui percikan air liur pada penderita tuberkulosis paru yang bersin atau batuk. Oleh itu, seseorang akan lebih berisiko dijangkiti tuberkulosis tulang belakang jika mereka sering berinteraksi dengan penghidap TB.

Penghidap tuberkulosis tulang belakang yang tidak mempunyai TB paru tidak dapat menyebarkan penyakit ini melalui udara. Namun, penyebaran boleh berlaku sekiranya seseorang terkena darah atau nanah dari luka pesakit.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang dijangkiti tuberkulosis tulang belakang, iaitu:

 • Hidup di kawasan kumuh dan sesak
 • Tinggal di kawasan dengan kadar kes tuberkulosis yang tinggi
 • Berinteraksi dengan orang yang berisiko tinggi mendapat jangkitan TB
 • berusia
 • Menderita dari keadaan yang menyebabkan penurunan imuniti, seperti HIV / AIDS, barah, penyakit ginjal lanjut, dan diabetes
 • Menjalani rawatan yang menyebabkan sistem imun menjadi lemah, seperti kemoterapi, pemindahan organ, dan terapi imunosupresan
 • Menderita alkoholisme atau menggunakan dadah haram
 • Merawat pesakit dengan jangkitan TB

Gejala tuberkulosis tulang belakang

Kehadiran tuberkulosis tulang belakang sukar dikesan, kerana gejala pada umumnya hanya akan muncul setelah jangkitan cukup parah atau mencapai tahap lanjut. Kadang kala, gejala juga tidak dapat disedari.

Pesakit dengan tuberkulosis tulang belakang biasanya mengalami gejala berikut:

 • Sakit belakang yang berpusat di satu kawasan dan semakin teruk dari masa ke masa
 • Kekakuan di bahagian belakang
 • Benjolan atau bengkak di bahagian belakang
 • Humpback (kyphosis)

Tuberkulosis tulang belakang juga dapat disertai dengan gejala umum tuberkulosis, seperti:

 • Keletihan
 • Demam
 • Peluh sejuk
 • Hilang selera makan
 • Pengurangan berat

Kerana TB tulang belakang dapat disertai dengan TB paru, gejala TB paru seperti batuk dan sesak nafas juga dapat terjadi.

Sekiranya tuberkulosis tulang belakang cukup parah, gejala yang lebih serius akan berlaku, seperti:

 • Kesukaran bergerak atau berjalan, terutama pada kanak-kanak
 • Anggota badan pendek pada kanak-kanak
 • Gangguan saraf, seperti kelemahan otot atau kelumpuhan, mati rasa dari pinggang ke bawah, rasa sakit yang menyengat dan memancar, dan sindrom cauda equina
 • Kecacatan tulang belakang
 • Sakit kepala, kekejangan leher, demam, disebabkan penyebaran tuberkulosis ke lapisan otak

Walaupun jarang berlaku, tuberkulosis tulang belakang juga dapat terjadi di leher dan menyebabkan gejala seperti kesukaran menelan (disfagia), suara serak (stridor), torticollis, dan kelemahan otot atau mati rasa di kedua tangan dan kaki.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas, terutamanya jika anda mempunyai sejarah tuberkulosis atau disyaki terdedah kepada tuberkulosis dari orang lain. Walaupun gejala ini tidak semestinya disebabkan oleh tuberkulosis tulang belakang, pemeriksaan kepada doktor diperlukan untuk mengesahkan diagnosis.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko tuberkulosis tulang belakang, disarankan untuk diperiksa oleh doktor. Ini bertujuan untuk mengesan kehadiran TB laten di dalam badan.

Diagnosis tuberkulosis tulang belakang

Untuk mendiagnosis tuberkulosis, doktor akan mengemukakan soalan berkaitan dengan gejala yang dialami. Doktor juga akan meminta sejarah perubatan pesakit dan keluarga, untuk mengetahui kemungkinan faktor risiko tuberkulosis tulang belakang.

Setelah itu, pemeriksaan fizikal yang menyeluruh akan dilakukan, yang meliputi penimbangan, pengukuran suhu badan dan tekanan darah, memeriksa jantung dan paru-paru, memeriksa kelenjar getah bening, dan memeriksa tulang belakang.

Untuk menentukan diagnosis tuberkulosis tulang belakang, penyelidikan akan dilakukan untuk mengesan kehadiran jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Beberapa pemeriksaan ini adalah:

 • Budaya bakteria, dengan memeriksa sampel darah atau dahak
 • Biopsi, dengan mengambil sampel tisu yang dijangkiti
 • Imbas dengan sinar-X, imbasan CT, atau MRI, untuk mengesan masalah pada tulang belakang
 • Ujian cecair badan untuk memeriksa jangkitan, dengan mengambil cairan sendi atau cairan pleura (di paru-paru) dan cairan serebrospinal (di otak dan tulang belakang), jika disyaki batuk kering di lokasi ini
 • Ujian PCR (tindak balas rantai polimerase), untuk mengesan bahan genetik bakteria penyebab tuberkulosis
 • Ujian imunologi, untuk mengesan antibodi terhadap bakteria penyebab tuberkulosis dengan mengambil sampel darah atau cairan tubuh pesakit

Tuberkulosis perlu dirawat secara menyeluruh sehingga penyakit bersama yang sering menyertai tuberkulosis juga perlu dikesan. Oleh itu, pesakit juga dapat menjalani pemeriksaan untuk mengesan HIV / AIDS atau diabetes.

Rawatan TB tulang belakang

Tuberkulosis tulang belakang umumnya dapat disembuhkan sepenuhnya dengan rawatan yang tepat dan seawal mungkin. Sebaliknya, keadaan ini boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat.

Rawatan tuberkulosis tulang belakang bertujuan untuk menghilangkan jangkitan tuberkulosis dan memulihkan kerosakan yang telah terjadi pada tulang belakang. Berikut adalah beberapa kaedah rawatan yang dapat digunakan untuk mengubati tuberkulosis tulang belakang:

Dadah

Jangkitan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis tulang belakang dapat dirawat dengan antibiotik milik ubat antituberculosis (OAT). Rawatan dengan OAT boleh berlangsung selama 9-12 bulan.

Jenis antibiotik yang paling sering digunakan sebagai ubat antituberkulosis termasuk:

 • Rifampisin
 • isoniazid
 • Ethambutol
 • Pyrazinamide

Rawatan di atas mesti dijalankan mengikut peraturan yang diberikan oleh doktor. Perlu diingat, antibiotik harus selesai walaupun pesakit mengalami peningkatan gejala dalam beberapa bulan pertama. Dengan kepatuhan ubat yang baik, peluang pemulihan pesakit tuberkulosis tulang belakang cukup baik.

Sebaliknya, pengambilan ubat dengan tidak betul atau menghentikan rawatan sebelum waktunya boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan (tahan) terhadap ubat tersebut. Akibatnya, penyakit ini boleh berkembang menjadi lebih teruk dan sukar disembuhkan.

Sekiranya tuberkulosis tulang belakang tahan ubat, kombinasi ubat di atas tidak lagi dapat digunakan. Rawatan perlu dilakukan dengan antibiotik yang lebih kuat, seperti levofloxacin, protionamide, amikacin, atau streptomycin.

Ubat di atas boleh diberikan dalam bentuk oral (minuman) atau suntikan (suntikan), dan dilakukan setiap hari. Pada tuberkulosis tulang belakang yang tahan, tempoh pemberian ubat boleh lebih lama, iaitu sekurang-kurangnya 20 bulan.

Selain memberikan ubat antituberculosis, doktor juga dapat memberikan kortikosteroid. Ubat ini bertujuan untuk mengurangkan keradangan, melegakan gejala, dan mencegah komplikasi.

Penggunaan alat bantu

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, pesakit juga akan disarankan untuk memakai pendakap atau tulang belakang (pendakap tulang belakang). Tujuannya adalah untuk menghadkan pergerakan badan pesakit. Biasanya, alat bantu digunakan selama 2-3 bulan pertama rawatan atau sehingga tulang belakang stabil.

Operasi

Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan, terutamanya jika:

 • Terdapat gangguan neurologi, seperti kelumpuhan atau kelemahan otot
 • Bentuk tulang belakang telah banyak berubah dan menyebabkan kesakitan
 • Rawatan dengan ubat tidak memberikan tindak balas yang baik

Prosedur pembedahan dilakukan dengan membuang bahagian tulang belakang yang rosak (laminectomy).

Komplikasi tuberkulosis tulang belakang

Tuberkulosis tulang belakang boleh menyebabkan beberapa komplikasi, iaitu:

 • Kerosakan tulang belakang yang terus bertambah teruk hingga berakhir dengan peleburan vertebra antara satu sama lain
 • Kecederaan saraf tunjang yang menyebabkan gangguan neurologi kekal, seperti kelemahan otot atau bahkan kelumpuhan
 • Kegagalan hati atau kegagalan buah pinggang
 • Abses yang boleh merebak ke otot di sekitar tulang belakang, atau lebih jauh ke kawasan paha dan menyebabkan luka terbuka
 • Penyebaran jangkitan ke lapisan otak yang boleh menyebabkan meningitis, atau ke lapisan jantung yang dapat meningkatkan risiko kematian

Pencegahan tuberkulosis tulang belakang

Sama dengan rawatan tuberkulosis, vaksinasi adalah kaedah utama untuk mencegah tuberkulosis tulang belakang. Vaksin yang diterima adalah vaksin Bacillus Calmette-Guerrin atau BCG. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa vaksin ini lebih berkesan apabila diberikan kepada bayi daripada pada orang dewasa.

Selain itu, mencegah HIV / AIDS juga dapat mengurangi risiko terkena tuberkulosis tulang belakang. Ini kerana tuberkulosis tulang belakang lebih cenderung terjadi pada orang dengan HIV / AIDS.

Sekiranya anda menghidap tuberkulosis paru (simptomatik) aktif, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan kepada orang lain, iaitu:

 • Minum ubat secara berkala mengikut peraturan yang diarahkan oleh doktor.
 • Tinggal di rumah selama beberapa minggu pertama rawatan, tetapi kurangkan hubungan dengan orang di rumah.
 • Tutup mulut anda atau pakai topeng ketika bertemu orang lain atau di khalayak ramai.
 • Buang tisu yang digunakan untuk menghilangkan kahak dengan meletakkannya terlebih dahulu di dalam beg plastik.
 • Pastikan rumah mempunyai peredaran udara yang baik untuk mempercepat perubahan udara di dalam rumah.
 • Elakkan terlalu banyak berinteraksi dan berkerumun dengan orang lain.