Gigi Gigi, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Gigi palsu atau gigi palsu adalah alat menolonguntuk ganti gigi yang hilang hilang dan tisu gusi di sekitarnya. Penggunaan ggigi palsu boleh mengatasi keluhan yang mana muncul kerana gigitelah hilang, seperti gangguan makan dan bersuara, dan penurunan keyakinan diri.

Gigi palsu terbahagi kepada dua jenis, iaitu gigi palsu separa dan gigi palsu lengkap. Gigi gigi separa digunakan untuk menggantikan satu atau lebih gigi yang hilang. Sementara itu, gigi palsu yang lengkap digunakan untuk menggantikan semua gigi, gigi atas dan bawah.

Petunjuk Gigi Gigi

Gigi palsu biasanya diperlukan oleh orang yang berumur 60 tahun ke atas, kerana pada umumnya pada usia itu, gigi secara semula jadi mulai rontok sendiri. Walau bagaimanapun, gigi palsu juga diperlukan oleh kanak-kanak dan orang dewasa yang kehilangan gigi.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kehilangan gigi atau memerlukan penggunaan gigi palsu adalah:

 • Sakit gigi

  Sakit gigi yang tidak tertanggung boleh menjadi tanda kerosakan gigi yang memancar ke akar gigi. Sekiranya kerosakan sangat teruk, gigi mesti diekstraksi dan diganti dengan gigi palsu.

 • gigi longgar

  Dalam beberapa kes, gigi yang longgar boleh menjadi tanda penyakit gusi. Dalam kes ini, gigi yang longgar mesti dikeluarkan dan diganti dengan gigi palsu.

 • Penyakit gusi

  Penyakit gusi seperti gingivitis dan periodontitis bukan sahaja boleh menyebabkan gusi membengkak dan berdarah, tetapi juga boleh menyebabkan gigi gugur.

 • Gigi jatuh

  Seseorang yang kehilangan satu atau lebih gigi akan dinasihatkan untuk memakai gigi palsu. Selain mencegah pergeseran gigi, memakai gigi palsu juga akan meningkatkan penampilan.

Amaran Gigi Gigi

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum menggunakan gigi palsu:

 • Makan dengan gigi palsu mungkin tidak selesa. Ini boleh bertahan hingga beberapa minggu. Untuk membiasakan diri, mulailah makan makanan ringan dalam kepingan kecil dan kunyah perlahan.
 • Setelah memakai gigi palsu, pesakit mungkin mengalami kesukaran untuk mengucapkan sejumlah perkataan. Kesukaran ini dapat diatasi dengan kerap melafazkan kata-kata sukar ini. Namun, jika berterusan, pesakit perlu berjumpa doktor.
 • Pesakit boleh dinasihatkan untuk menjaga gigi palsu pada waktu tidur selama beberapa hari pertama. Ini supaya pesakit mengetahui bahagian gigi palsu mana yang perlu diselaraskan. Selepas penyesuaian, pesakit dapat membuang gigi palsu ketika hendak tidur.
 • Sebaiknya periksa dengan doktor jika gigi palsu terasa longgar, menyebabkan ketidakselesaan atau kecederaan pada gusi. Pemeriksaan juga perlu dilakukan sekiranya pesakit menggunakan banyak gam gigi palsu. Ini dapat menunjukkan bahawa gigi palsu memerlukan penyesuaian atau perlu diganti dengan yang baru.

Sebelum Pemasangan Gigi Gigi

Sebelum menjalani pemasangan gigi palsu, terdapat beberapa persiapan yang perlu dilakukan, iaitu:

 • Doktor gigi akan mengukur rahang pesakit, kemudian membuat model gigi palsu lilin untuk dicuba oleh pesakit. Model lilin ini berfungsi sesuai dengan bentuk gigi palsu dan rahang pesakit sebelum gigi palsu dilemparkan.
 • Pesakit yang akan dilengkapi gigi palsu separa tidak akan menjalani pencabutan gigi terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, pada pesakit yang akan menggunakan gigi palsu yang lengkap, doktor akan mengeluarkan gigi yang tinggal.
 • Doktor akan mencetak gigi palsu dari plastik, nilon, atau logam. Selepas gigi palsu dicetak, doktor akan memeriksa keadaan kesihatan mulut pesakit sebelum meletakkan gigi palsu.

Prosedur Pemasangan Gigi Gigi

Pemilihan gigi palsu separa dan gigi palsu lengkap bergantung pada keadaan pesakit. Inilah penjelasannya:

gigi palsu separa

Gigi gigi separa digunakan apabila satu atau lebih gigi hilang, tetapi pesakit masih mempunyai beberapa gigi kekal yang sihat di rahang atas atau bawah. Gigi palsu separa dilekatkan dengan melekatkan gigi kekal yang sihat menggunakan cangkuk logam.

Gigi palsu lengkap

Gigi palsu lengkap digunakan apabila semua gigi atas atau bawah perlu diekstraksi. Jenis gigi palsu ini juga dapat digunakan untuk menggantikan gigi palsu yang sudah lama dipakai oleh pesakit.

Gigi palsu lengkap dibuat setelah gigi bermasalah pesakit diekstrak. Pemasangan gigi palsu yang lengkap dapat dilakukan sebaik sahaja gigi semula jadi diekstrak (gigi palsu segeraatau tunggu sehingga gusi sembuh sepenuhnya (gigi palsu konvensional).

Sayaperantaraan gigi palsu perlu menjalani beberapa penyesuaian, kerana tulang dan gusi pesakit akan mengecut semasa proses penyembuhan setelah pencabutan gigi. Manakala, gigi palsu konvensional tidak memerlukan penyesuaian semula.

Sekiranya diperlukan, doktor boleh menggunakan gam khas untuk memasang gigi palsu ke rongga mulut. Gam khas ini berguna untuk menjaga kedudukan gigi palsu dan menjaga kestabilan gigi ketika menggigit. Lem ini juga membantu gigi palsu melekat pada penghidap mulut kering.

Gam gigi palsu digunakan sedikit demi sedikit secara merata di seluruh permukaan gigi palsu. Sekiranya perlu, gam akan ditambahkan kembali sedikit demi sedikit sehingga gigi palsu melekat dengan sempurna.

Selepas Meletakkan Gigi Gigi

Gigi palsu, separa dan lengkap, masih memerlukan perawatan biasa seperti gigi semula jadi. Untuk membersihkan gigi palsu, lakukan perkara berikut:

 • Keluarkan gigi palsu dari mulut dengan lembut.
 • Bersihkan gusi, lidah, dan atap mulut menggunakan berus gigi yang lembut. Sekiranya menggunakan gam gigi palsu, keluarkan lebihan gam dari gusi.
 • Bilas gigi palsu dengan perlahan di bawah air yang mengalir. Agar tidak retak ketika jatuh, letakkan tuala di bawahnya atau isi sink dengan air.
 • Bersihkan gigi palsu dengan lembut menggunakan berus dan ubat gigi khusus untuk gigi palsu.
 • Basuh gigi palsu menggunakan air bersih. Selepas itu, gigi palsu boleh digunakan lagi.

Selain membersihkan, anda juga harus menjaga gigi palsu anda dengan:

 • Tanggalkan gigi palsu setiap malam untuk berehat dan mulut dan gusi.
 • Gosok gigi palsu dengan cara yang dinyatakan di atas, kemudian rendam dengan air suam. Sekiranya perlu, tambahkan pembersih khas untuk gigi palsu ke dalam air.
 • Simpan gigi palsu di dalam bekas air bersih apabila tidak digunakan. Perlu diingat, jangan rendam gigi palsu di dalam air yang terlalu panas.
 • Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala. Sekiranya terdapat keretakan pada gigi palsu, bawa ke doktor gigi untuk membaikinya atau diganti dengan yang baru.

Kesan sampingan Gigi palsu

Beberapa kesan sampingan yang boleh anda alami semasa memakai gigi palsu adalah:

 • Gusi berdarah
 • Sakit di gusi
 • Gusi bengkak
 • Kecederaan pada gusi untuk membentuk abses
 • Nafas berbau