Epilepsi - Gejala, sebab dan rawatan

Epilepsi atau epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat yang disebabkan oleh corak aktiviti elektrik otak yang tidak normal. Ini menyebabkan keluhan kejang, sensasi dan tingkah laku yang tidak biasa, hingga hilang kesedaran.

Gangguan dalam corak aktiviti elektrik otak dan saraf boleh berlaku kerana beberapa sebab. Sama ada kerana kelainan pada tisu otak, ketidakseimbangan kimia di otak, atau gabungan beberapa faktor yang menyebabkannya.

Gejala Epilepsi

Kejang adalah gejala utama epilepsi yang berlaku apabila impuls elektrik di otak melebihi had normal. Keadaan merebak ke kawasan sekitar, dan menghasilkan isyarat elektrik yang tidak terkawal. Isyarat ini juga dihantar ke otot, menyebabkannya berkedut dan kekejangan.

Keterukan kejang pada setiap orang dengan epilepsi berbeza. Beberapa hanya bertahan beberapa saat dan hanya kelihatan seperti tatapan kosong, atau terdapat pergerakan lengan dan kaki yang berulang.

Punca Epilepsi

Kejang pada orang dengan epilepsi dapat dipicu oleh sejumlah keadaan, seperti tekanan, keletihan, atau minum ubat. Berdasarkan penyebabnya, epilepsi dapat dikelaskan kepada:

  • Epilepsi idiopatik, yang merupakan epilepsi penyebab yang tidak diketahui.
  • Epilepsi simptomatik, iaitu epilepsi yang berlaku disebabkan oleh penyakit yang menyebabkan kerosakan pada otak.

Epilepsi boleh berlaku pada usia berapa pun, baik wanita maupun lelaki. Walau bagaimanapun, epilepsi biasanya bermula pada masa kanak-kanak, atau bahkan bermula pada usia lebih dari 60 tahun. Epilepsi adalah penyakit neurologi yang paling biasa. Berdasarkan data WHO pada tahun 2018, kira-kira 50 juta orang di dunia mengalami gangguan ini.

Diagnosis Epilepsi

Diagnosis epilepsi dapat ditentukan setelah doktor melakukan pemeriksaan fizikal, terutama keadaan neurologi pesakit, serta serangkaian ujian untuk mengesahkan keadaan abnormal di otak. Setelah epilepsi didiagnosis, penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin, dengan penyesuaian diet dan ubat.

Rawatan Epilepsi

Pemberian ubat yang betul dapat menstabilkan aktiviti elektrik di otak, dan dapat mengawal kejang pada orang dengan epilepsi. Ubat untuk merawat epilepsi adalah ubat antiepileptik.

Komplikasi Epilepsi

Epilepsi yang berlaku pada pesakit di tempat yang tidak dijangka, boleh menyebabkan pesakit berisiko mengalami kecederaan atau patah tulang akibat jatuh semasa kejang. Selain bahaya kecederaan, orang dengan epilepsi dapat mengalami komplikasi seperti epileptikus dan kematian mendadak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found