Degirol - Faedah, dos dan kesan sampingan

Degirol berguna untuk merawat sakit tekak, sariawan, atau radang mulut, gusi, dan amandel kerana jangkitan bakteria dan kulat. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk lozenges dan tin digunakan oleh kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun kepada orang dewasa.

Degirol mengandungi dequalinium chloride. Dequalinium chloride mempunyai sifat antiseptik yang berfungsi dengan membunuh bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan ringan pada mulut dan tekak. Harap maklum bahawa ubat ini tidak bertujuan untuk penggunaan jangka panjang.

Apa itu Degirol

Bahan-bahan aktifDequalinium klorida 0.25 mg
kumpulanUbat percuma
Kategoriantiseptik
ManfaatMengubati sakit tekak, sariawan, atau radang mulut, gusi, atau tekak kerana jangkitan bakteria dan kulat
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak> 10 tahun
Degirol untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada Degirol boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatLozenges (lozenges)

Amaran Sebelum Mengambil Degirol

Perhatikan perkara berikut sebelum mengambil Degirol:

  • Jangan mengambil Degirol jika anda alah kepada dequalinium chloride atau salah satu bahan dalam produk ini.
  • Jangan mengambil Degirol berulang kali atau dalam jangka masa panjang. Segera berjumpa doktor sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik setelah menggunakan ubat selama 3 hari.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Degirol jika anda mengambil ubat, makanan tambahan atau produk herba tertentu.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Degirol jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan Degirol kepada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah mengambil Degirol.

Dos dan Peraturan Penggunaan Degirol

Dosis Degirol untuk merawat sakit tekak, sariawan, atau radang mulut, gusi, atau tekak kerana jangkitan bakteria dan kulat pada orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 10 tahun adalah 1 lozenge, 3-4 kali sehari. Dos maksimum adalah 8 tablet sehari.

KaedahMengonsumsi Degirol dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada pakej Degirol sebelum mula mengambilnya. Jangan gunakan Degirol lebih daripada dos yang dinyatakan pada bungkusan tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Letakkan Degirol di lidah anda dan menghirupnya, seperti ketika anda makan gula-gula. Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya.

Simpan Degirol di tempat suhu bilik kering. Jauhkan ubat dari pendedahan cahaya matahari, dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Degirol dengan Dadah Lain

Tidak diketahui pasti interaksi antara ubat yang boleh berlaku jika Degirol digunakan dengan ubat lain. Untuk selamat, berbincanglah dengan doktor anda jika anda merancang untuk mengambil Degirol dengan sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Degirol

Kandungan dequalinium chloride dalam Degirol jarang menyebabkan kesan sampingan jika digunakan mengikut peraturan penggunaan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang terdapat rasa sakit di lidah setelah menggunakan lozenges yang mengandungi produk dequalinum.

Periksa dengan doktor jika aduan tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah mengambil Degirol.