Kutu Pubik - Gejala, sebab dan rawatan

Kutu kemaluan atau Pthyrus pubis adalah serangga parasit kecil yang boleh menyerang kawasan berbulu tubuh manusia, terutama rambut kemaluan. Parasit ini hidup dengan menghisap darah melalui kulit dan boleh menyebabkan gatal di kawasan yang dijangkiti.

Kutu kemaluan mempunyai ukuran badan yang lebih kecil daripada kutu kulit kepala. Oleh itu, kutu ini lebih mampu bertahan pada rambut kasar dan tebal berbanding dengan rambut kulit kepala yang cenderung lebih halus.

Selain rambut kemaluan, kutu ini juga dapat menghuni rambut ketiak, rambut kaki, janggut, misai, rambut dada, rambut belakang, dan bulu mata dan alis.

Punca Kutu Pubik

Kutu kemaluan umumnya disebarkan melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti, terutama hubungan langsung intim, seperti hubungan seksual. Selain itu, kutu kemaluan juga dapat menular melalui barang-barang yang tercemar, seperti seprai, selimut, tuala, dan pakaian.

Pada kanak-kanak, penularan kutu kemaluan dapat terjadi ketika anak tidur di atas tilam yang terkena parasit ini dari orang yang dijangkiti. Kerana rambut kemaluan belum tumbuh, umumnya kutu kemaluan pada anak-anak bersembunyi di bulu mata dan alis.

Harus diingat bahawa dalam kes-kes tertentu, penemuan kutu kemaluan pada kening dan bulu mata kanak-kanak juga dapat menunjukkan kemungkinan penderaan seksual dan perlu diselidiki lebih lanjut.

Kutu kemaluan mempunyai tiga peringkat perkembangan, iaitu telur, nimfa, dan kutu dewasa. Telur kutu biasanya melekat erat pada pangkal batang rambut dan berwarna putih kekuningan. Telur akan menetas dalam 6-10 hari dan menjadi nimfa.

Nimfa bentuknya serupa dengan kutu dewasa, tetapi ukurannya lebih kecil, menjadikannya sukar dilihat. Perkembangan nimfa hingga kutu dewasa berkisar antara 2-3 minggu.

Kutu dewasa berwarna kelabu sedikit, mempunyai 6 kaki sehingga kelihatan seperti kepiting, dan berukuran sekitar 2 mm. Seekor kutu betina dapat menghasilkan hingga 300 telur sepanjang hayatnya yang berkisar antara 1-3 bulan.

Kutu kemaluan mesti hidup di kulit manusia dan tidak akan menular dengan melompat ke badan orang lain. Sekiranya longgar atau jatuh dari rambut, kutu kemaluan akan mati dalam 1-2 hari.

Faktor risiko kutu kemaluan

Kutu kemaluan boleh disebarkan kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, penularan lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang sudah aktif secara seksual. Selain itu, tinggal di kawasan kejiranan atau kawasan di mana banyak orang tinggal, seperti asrama, juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena kutu kemaluan.

Gejala Kutu Kemaluan

Gejala akibat kutu kemaluan biasanya mula muncul setelah 5 hari kutu menduduki kawasan badan. Gejala yang boleh muncul termasuk:

 • Gatal pada kulit, terutama pada waktu malam, disebabkan oleh reaksi alergi terhadap air liur kutu
 • Tompok biru-ungu kecil pada kulit gigitan kutu
 • Tompok coklat pada seluar dalam, yang merupakan kotoran kutu kemaluan
 • Telur kutu di pangkal rambut atau kutu di rambut kelihatan
 • Demam ringan

Kadang-kadang, gejala ini tidak muncul pada beberapa penderita, sehingga kutu kemaluan dapat menyebar ke orang lain tanpa menyedarinya.

Sekiranya parasit ini menjangkiti bulu mata dan alis, gejalanya mungkin termasuk gatal, bengkak kelopak mata, dan mata merah.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala di atas atau jika anda tidak dapat menyingkirkan kutu kemaluan dengan rawatan diri di rumah dengan menggunakan produk penghapusan kutu kemaluan yang dijual bebas.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengidap kutu kemaluan semasa hamil atau jika anda melihat gejala yang semakin teruk, seperti keradangan atau jangkitan kulit dari menggaru kawasan gatal terlalu banyak.

Diagnosis Kutu Pubik

Untuk mendiagnosis, pada mulanya doktor akan mengemukakan soalan mengenai gejala yang dirasakan oleh pesakit. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal di kawasan yang terjejas.

Untuk mengesahkan kehadiran kutu kemaluan, doktor biasanya akan menggunakan kaca pembesar atau mikroskop, sehingga kutu kemaluan dan perkembangannya di kawasan yang terjejas dapat dilihat dengan lebih jelas.

Sekiranya pesakit telah disahkan dijangkiti kutu kemaluan, maka pemeriksaan juga perlu dilakukan pada orang yang melakukan hubungan seks atau sering melakukan hubungan fizikal dengan pesakit selama 3 bulan terakhir.

Berdasarkan pertimbangan tertentu, doktor juga boleh melakukan ujian untuk mengesan jangkitan kelamin.

Rawatan Kutu Pubik

Rawatan kutu kemaluan dapat dilakukan dengan ubat-ubatan dan rawatan diri. Penjelasannya adalah seperti berikut:

Memberi oubat

Kutu kemaluan dapat dirawat dengan ubat luaran, seperti losyen, krim, atau syampu. Jenis ubat antiparasit yang biasa digunakan adalah permethrin.

Harap maklum, permetrin hanya boleh digunakan pada kulit. Di samping itu, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh timbul kerana penggunaan ubat antiparasit ini, iaitu gatal, kemerahan, atau panas pada kulit.

Bagi pesakit yang mempunyai kutu kemaluan pada bulu mata, doktor boleh menasihati pesakit untuk menggunakan petroleum jeli dengan berhati-hati ke kawasan yang terkena. Titisan mata juga akan diberikan untuk merawat keluhan mata.

Sekiranya selepas rawatan kutu masih dijumpai atau gejala masih dirasakan, pesakit perlu mengulangi rawatan selama 9-10 hari. Periksa kawasan yang dijangkiti semasa dan setelah tempoh rawatan kedua berakhir, untuk memastikan terdapat kutu atau telur yang tersisa di kawasan tersebut.

Penjagaan diri

Berikut ini adalah usaha rawatan diri yang boleh dilakukan di rumah untuk merawat dan mencegah penyebaran kutu kemaluan:

 • Basuh dan keringkan rambut di kawasan yang terkena kutu kemaluan secara menyeluruh dan teratur
 • Gunakan seluar dalam yang bersih dan ganti dengan kerap
 • Singkirkan kutu kemaluan di rambut dengan sisir kutu atau dengan kuku
 • Basuh semua tuala, pakaian atau cadar di dalam air panas
 • Bersihkan semua bilik di rumah, terutama bilik yang sering dihuni, seperti bilik tidur atau bilik keluarga
 • Bersihkan bilik mandi atau tandas dengan cecair pembersih karbonik atau pembasmi kuman
 • Elakkan hubungan seks sebelum kutu kemaluan sembuh sepenuhnya

Komplikasi Kutu Pubik

Walaupun jarang berlaku, seseorang yang dijangkiti kutu kemaluan dapat mengalami sejumlah komplikasi jika keadaannya tidak segera dirawat. Komplikasi yang boleh timbul adalah:

 • Jangkitan, seperti impetigo atau bisul, disebabkan oleh kerap menggaru kawasan yang terjejas
 • Keradangan kelopak mata (blepharitis) atau konjungtivitis, kerana adanya kutu kemaluan di bulu mata

Pencegahan Kutu Pubik

Berikut adalah beberapa usaha yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan risiko terkena kutu kemaluan:

 • Elakkan berkongsi barang peribadi, seperti tuala dan pakaian.
 • Elakkan melakukan hubungan seksual yang tidak sihat, seperti sering menukar pasangan.
 • Basuh cadar, tuala, dan pakaian di dalam air panas secara berkala, sesuai 1-2 minggu sekali.
 • Bersihkan bilik tidur, ruang tamu, bilik mandi, dan kawasan rumah yang sering dihuni secara teratur.
 • Sekiranya anda mempunyai kutu kemaluan, jangan melakukan hubungan seks sehingga anda dinyatakan sembuh oleh doktor, dan ajak pasangan anda berjumpa doktor.