5 Ubat Perut yang Perlu Anda Ketahui

Kudis adalah tanda bahawa luka anda akan cepat sembuh. Untuk mempercepat proses ini dan agar hasil penyembuhannya baik, anda boleh menggunakan ubat kudis, tentu saja mengikut keadaan kudis anda.

Kudis adalah reaksi semula jadi tubuh untuk melindungi kawasan yang cedera dari jangkitan. Setelah anda cedera, sel darah yang disebut platelet akan segera berkumpul dan membentuk gumpalan darah di atas luka sehingga tidak banyak darah keluar.

Lapisan platelet yang terbentuk akhirnya akan mengeras dan berubah menjadi kudis. Perubahan pada lapisan platelet menjadi kudis diperlukan untuk melindungi luka semasa proses penyembuhan.

Pelbagai jenis ubat untuk bisul yang boleh digunakan

Untuk mempercepat proses penyembuhan kudis, anda boleh menggunakan kudis yang dijual di farmasi. Berikut adalah jenis kudis yang biasa digunakan:

1. Vitamin E

Vitamin E adalah salah satu vitamin larut lemak yang berfungsi sebagai antioksidan, yang membantu melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Bukan hanya itu, antioksidan dalam vitamin E juga dapat mempercepat proses penyembuhan kudis yang anda alami.

2. Cecair masin

Selain digunakan untuk infus, garam (Nacl) juga sering digunakan sebagai ubat kudis. Cecair ini mengandungi bahan aktif dalam bentuk: benzethonium klorida yang dapat mencegah jangkitan pada luka. Anda boleh mencurahkan atau menggunakan garam ke bahagian badan yang cedera, sekurang-kurangnya 1-3 kali sehari.

3. Betadine

Sama seperti garam, Betadine juga berguna untuk mencegah jangkitan pada luka. Betadine mengandung zat aktif dalam bentuk pemberian yodium yang berguna untuk menghambat pertumbuhan bakteria, sehingga risiko jangkitan pada luka dapat diminimalkan.

4. Ubat antibiotik

Sekiranya kawasan di sekitar kudis berwarna merah, bengkak, dan menyakitkan, atau jika ada nanah yang keluar dari kudis, maka ini adalah tanda bahawa kudis anda mempunyai jangkitan. Untuk mengatasinya, doktor akan memberikan salap antibiotik yang akan menghentikan pertumbuhan bakteria. Namun, ingat, penggunaan salap antibiotik mestilah sesuai dengan nasihat doktor.

5. Pkubur jelly

Untuk mempercepat proses penyembuhan kudis, anda boleh memburunya Jeli petroleum. Ubat kudis ini berfungsi dengan melembapkan kulit di sekitar luka, sehingga luka tidak gatal dan tidak membesar.

Pembentukan kudis adalah proses semula jadi bagi tubuh untuk menyembuhkan luka pada kulit. Oleh itu, jangan kupas kudis dan jangan menggaru. Sekiranya kudis terkelupas sebelum waktunya, luka dapat dibuka semula dan memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh.

Ubat untuk kudis dapat menjadikan penyembuhan luka lebih cepat dan hasilnya lebih baik. Untuk mengetahui ubat kudis yang tepat untuk luka anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Selain memberi ubat kudis, doktor juga akan memberitahu anda cara merawat luka dengan betul.