5 Langkah Penjagaan Gigi Berkesan Ini Elakkan Rongga

Malas menjaga kesihatan gigi dan melakukan perawatan gigi, boleh menyebabkan berlakunya rongga. Sekiranya seperti ini, dari masa ke masa, sakit gigi boleh berlaku, malah makan terasa tidak enak.

Gigi adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia yang berfungsi memotong dan memusnahkan makanan, sehingga mudah ditelan dengan betul. Rongga boleh mengganggu keseronokan makan. Oleh itu, anda perlu mengambil beberapa langkah penjagaan gigi secara rutin untuk mengelakkan berlakunya rongga.

Cara Merawat Gigi

Berikut adalah lima langkah mudah untuk penjagaan gigi yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan gigi untuk mengelakkan rongga:

 • Gosok gigi selepas makan

  Mungkin anda sering mendengar bahawa menggosok gigi harus dilakukan dua kali sehari, iaitu ketika anda bangun dan sebelum tidur. Tetapi sebenarnya, untuk mengelakkan rongga, disarankan untuk menggosok gigi sekurang-kurangnya setiap kali makan, dan jangan lupa membersihkan gigi dengan benang gigi. Namun, jika anda tidak dapat menggosok gigi selepas setiap kali makan, sekurang-kurangnya bilas mulut anda dengan air untuk menghilangkan sisa makanan di mulut anda.

 • Bersihkan gigi dengan berkumur

  Plak menghasilkan asid penyebab rongga, yang jika dibiarkan juga dapat merengsakan gusi. Pada akhirnya, bukan sahaja gigi anda mempunyai masalah, tetapi juga gusi anda. Dengan berkumur, bahagian mulut yang tidak dapat dicapai oleh sikat gigi dapat dibersihkan.

 • Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluoridae

  Gigi anda memerlukan perlindungan pada enamel gigi. Enamel adalah lapisan gigi terluar. Fluoridae akan melindungi gigi anda dari sebatian berasid yang boleh menyebabkan kerosakan gigi, dengan mencegah bakteria dalam plak menghasilkan asid. Fluoridae juga dapat membantu memperbaiki lapisan enamel sehingga menguatkan perlindungan gigi.

  Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak, disarankan untuk berjumpa dengan doktor gigi terlebih dahulu, untuk mengetahui had keselamatan penggunaan ubat gigi yang mengandungi fluoridae pada kanak-kanak. Kerana jika terlalu banyak, fluoridae juga tidak baik untuk kesihatan gigi anak anda.

 • Elakkan makanan yang menyebabkan rongga

  Selain menghindari makanan yang mencetuskan rongga, makan makanan yang baik untuk kesihatan gigi, seperti sayur-sayuran, buah, susu, keju, dan air. Anda juga boleh mengganti gula-gula kegemaran anda dengan permen karet, yang dapat membantu membersihkan zarah makanan yang tersisa dari mulut.

 • Periksa kesihatan gigi dan mulut anda secara berkala kepada doktor

  Melakukan pemeriksaan gigi secara berkala boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan rongga dan merupakan langkah penjagaan gigi yang baik. Dengan pemeriksaan gigi secara berkala, masalah pergigian dapat dikesan lebih awal sehingga mereka lebih mudah dirawat. Sekiranya pada pemeriksaan didapati gigi terdedah kepada rongga, doktor akan memberikan lebih banyak perlindungan kepada gigi dalam bentuk: meterai. Sealant adalah jaket pelindung gigi yang berfungsi melindungi enamel gigi daripada asid dan plak yang boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Melakukan penjagaan gigi tidak perlu menunggu sehingga gigi rosak, busuk atau mengganggu keseronokan makan. Mulailah menjaga kesihatan mulut dan gigi anda dengan melakukan rawatan gigi di atas secara rutin. Selain itu, elakkan makanan yang boleh merosakkan gigi, kerana bukan sahaja boleh mengganggu kesihatan gigi anda, tetapi juga boleh mengganggu kesihatan tubuh anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found