Mupirocin - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Mupirocin adalah ubat antibiotik untuk merawat impetigo dan jangkitan kulit yang disebabkan oleh Staphylococcus aureus,Streptococcus pyogenes, atau Streptokokusspp. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk salap atau krim dan hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor.

Mupirocin berfungsi dengan menghalang tindakan enzim synthetase soleucyl-tRNA bakteria apa yang perlu tumbuh dan berkembang. Dengan cara itu, bakteria akan berhenti tumbuh dan akhirnya mati.

Tanda dagangan Mupirocin: Bactoderm, Bactroban, Mertus, Mupicor, Mupipro, Mupirocin Calcium, Pibaksin, Pyrotopes

Apa itu Mupirocin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntibiotik
ManfaatMengatasi jangkitan bakteria pada kulit
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Mupirocin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada mupirocin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Bagi ibu yang menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSalap dan krim (krim)

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Mupirocin

Mupirocin tidak boleh digunakan secara sembarangan. Sebelum menggunakan mupirocin, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan mupirocin jika anda alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit ginjal, penyakit hati, luka terbuka, luka bakar, atau kerosakan kulit yang luas.
 • Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda atau akan ambil, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil mupirocin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Mupirocin

Mupirocin akan diresepkan oleh doktor. Dosnya mungkin berbeza-beza mengikut bentuk dos dan keadaan yang harus dirawat. Secara umum, berikut adalah perincian dos mupirocin:

Keadaan: Impetigo dan jangkitan bakteria pada kulit

Bentuk ubat: salap mupirocin 2%

 • Orang dewasa dan kanak-kanak: Sapukan ubat di kawasan yang dijangkiti 2-3 kali sehari, maksimum 10 hari.

Keadaan: Jangkitan bakteria sekunder pada kulit

Bentuk ubat: 2% krim mupirocin

 • Orang dewasa dan kanak-kanak umur 1 tahun: Sapukan ubat pada kawasan yang dijangkiti 3 kali, maksimum 10 hari. Hubungi doktor sekiranya dalam 3-5 hari tidak ada peningkatan dalam keadaan.

Cara Menggunakan Mupirocin dengan Betul

Ikuti arahan doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat untuk menggunakan mupirocin. Ubat ini hanya digunakan sebagai ubat topikal pada kulit yang dijangkiti.

Bersihkan kawasan kulit yang akan dirawat, kemudian basuh tangan anda sebelum menggunakan ubat tersebut. Sapukan ubat dengan lembut Putik kapas ke kawasan kulit yang dijangkiti.

Rasa menyakitkan pada kulit dengan penggunaan pertama adalah normal dan akan hilang dengan sendirinya.

Pastikan menggunakan mupirocin secara berkala agar ubat lebih berkesan. Walaupun keadaan anda telah bertambah baik, jangan berhenti rawatan secara tiba-tiba tanpa kebenaran doktor. Ini untuk mengelakkan jangkitan muncul kembali.

Sekiranya anda lupa menggunakan mupirocin, segera gunakan jika selang antara penggunaan berikutnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Jangan gunakan mupirocin lebih dari 10 hari. Sekiranya gejala tidak membaik dalam masa 3-5 hari setelah menggunakan ubat, segera hubungi doktor anda.

Simpan mupirocin di tempat tertutup. Jauhkan ubat dari kelembapan, suhu panas dan sinar matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Mupirocin dengan Dadah Lain

Tidak diketahui apa interaksi ubat yang mungkin berlaku semasa mupirocin digunakan dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan interaksi yang tidak diingini, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda sedang atau akan mengambil ubat-ubatan tertentu pada masa yang sama dengan mupirocin.

Kesan Sampingan dan Bahaya Mupirocin

Kesan sampingan yang boleh timbul daripada penggunaan mupirocin termasuk:

 • Kulit terbakar atau menyengat
 • Kulit terasa kering dan gatal
 • Kulit kemerahan atau ruam muncul pada kulit
 • Kulit terasa sakit apabila disentuh
 • Kawasan yang dijangkiti mengeluarkan lebih banyak cecair
 • Mual

Sekiranya kesan sampingan ini tidak bertambah baik atau bertambah buruk, hubungi doktor anda. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti sakit perut atau cirit-birit.