5 Khasiat Minyak Kelapa untuk Kulit dan Cara Yang Betul Memilihnya

Tidak hanya baik untuk kesihatan tubuh, manfaat minyak kelapa untuk kulit dan kecantikan juga tidak diragukan. Minyak ini telah lama digunakan untuk melembapkan kulit dan mencegah pelbagai masalah kulit.

Buah kelapa dapat diproses dan diproses menjadi pelbagai bentuk dan salah satunya adalah minyak kelapa. Minyak kelapa tidak hanya digunakan sebagai bahan untuk memasak, tetapi juga baik untuk kesihatan kulit.

Pelbagai Khasiat Minyak Kelapa untuk Kulit

Terdapat pelbagai faedah minyak kelapa untuk kulit yang anda dapat, termasuk:

1. Melegakan keradangan kulit

Beberapa penyakit kulit, seperti psoriasis, dermatitis kontak, dan eksim, diketahui mencetuskan keradangan pada kulit. Namun, anda tidak perlu risau, kerana minyak kelapa dapat melegakannya.

Minyak kelapa diketahui mempunyai sifat anti-radang, jadi bagus untuk mengatasi keradangan pada kulit. Selain itu, kandungan antioksidan di dalamnya juga baik untuk mengurangkan radikal bebas dalam tubuh.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa kebanyakan kajian mengenai minyak kelapa setakat ini masih terhad. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati dalam menggunakannya, terutama jika anda ingin menggunakannya sebagai bahan rawatan, baik dimakan atau digunakan pada kawasan kulit yang meradang.

2. Mempercepat penyembuhan luka

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa diketahui dapat membantu proses penyembuhan luka ringan. Minyak kelapa juga diketahui dapat meningkatkan kadar antioksidan dan kadar kolagen pada kulit.

Kajian lain juga menyebutkan bahawa minyak kelapa yang digabungkan dengan antibiotik berkesan untuk menyembuhkan luka bakar. Selain mempercepat penyembuhan luka, sifat antimikroba minyak kelapa juga dapat mencegah jangkitan.

3. Melembapkan kulit

Mengekalkan pengambilan cecair badan adalah penting agar kulit terhidrat dengan baik. Untuk memaksimumkannya, anda boleh menggunakan minyak kelapa pada kulit, terutama bagi anda yang mempunyai jenis kulit kering.

Menjaga kulit agar sentiasa lembap dan terhidrat dapat mengekalkan fungsi kulit sebagai penghalang masuknya bakteria, mempercepat penyembuhan parut, dan menjaga kesihatan kulit secara keseluruhan.

4. Merawat jerawat

Terdapat anggapan bahawa minyak kelapa dapat menyumbat liang kulit. Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa sebenarnya dapat mencegah penyumbatan liang, sehingga dapat mencegah dan merawat jerawat.

Minyak kelapa mempunyai sebatian anti-radang, sehingga dapat meredakan berbagai jenis keradangan pada kulit, termasuk jerawat. Selain itu, sifat antibakteria dari jenis asid lemak yang terdapat dalam minyak kelapa juga dapat mengurangkan kejadian jerawat.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid laurik dan asam kaprikat dalam minyak kelapa terbukti dapat membunuh bakteria penyebab jerawat.

5. Mengekalkan rambut yang sihat

Rambut yang sihat adalah rambut yang mempunyai kadar protein yang baik di setiap helai. Namun, penggunaan produk perawatan rambut atau pewarna yang mengandungi bahan kimia diketahui merosakkan protein ini, sehingga rambut juga dapat rusak.

Namun, penggunaan minyak kelapa pada rambut diketahui dapat melindungi rambut dari kehilangan proteinnya, sehingga rambut tetap sihat dan kuat.

Petua Memilih Minyak Kelapa untuk Kulit dan Kecantikan

Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, anda dinasihatkan untuk memilih produk minyak kelapa dara atau juga dipanggil minyak kelapa dara (VCO). Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika membeli produk minyak kelapa dara, iaitu:

  • Perhatikan label pembungkusan dan pastikan tertera anak dara/ tulen, organik, tidak terhidrogenasi dan bukan GMO atau tanpa pengubahsuaian genetik.
  • Pilih minyak kelapa yang berwarna putih kekuningan dan bersih.
  • Pastikan produk minyak kelapa tidak disertakan dengan bahan kimia tambahan.
  • Minyak kelapa tulen mempunyai aroma kelapa khas yang tidak terlalu kuat. Oleh itu, pilihlah produk minyak kelapa yang tidak mempunyai bau yang kuat.

Memandangkan pelbagai manfaat untuk kecantikan dan kesihatan kulit, nampaknya tidak ada salahnya mencuba minyak kelapa dara sebagai alternatif untuk pelbagai masalah kesihatan kulit anda.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa di sebalik beberapa faedah ini, terdapat kesan sampingan yang juga boleh berlaku semasa digunakan. Contohnya, liang pori tersumbat pada pemilik kulit berminyak, kerengsaan pada pemilik kulit sensitif, gatal-gatal, bengkak, dan kemerahan.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda merasakan beberapa gejala di atas setelah menggunakan produk minyak kelapa. Ini dilakukan agar keadaan anda tidak bertambah buruk. Anda juga boleh meminta doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah minyak kelapa untuk kulit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found