Penghilang Semula Jadi Reaksi Histamin

Histamine adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh sel darah putih di dalam badan apabila anda mengalami reaksi alergi atau jangkitan. Tetapi, jika bahan ini dihasilkan secara berlebihan, kesannya boleh menyebabkan masalah kesihatan dan mengganggu beberapa fungsi badan.

Apabila anda alah kepada bahan tertentu, seperti habuk, serbuk sari, bulu binatang peliharaan, atau makanan, sistem imun anda akan menganggap bahan tersebut sebagai ancaman.

Untuk melindungi tubuh, sistem kekebalan tubuh bertindak balas dengan membuat beberapa sel untuk melepaskan histamin dan bahan kimia lain ke dalam aliran darah. Sel-sel ini dipanggil basofil dan sel mast.

Kesan Histamin dalam Badan

Selain membantu sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan, histamin juga berperanan menyokong beberapa fungsi tubuh, iaitu sebagai komponen asid perut untuk membantu proses pencernaan serta menjadi bahan kimia yang berfungsi untuk menjalankan fungsi otak.neurotransmitter).

Walaupun fungsinya penting, pengeluaran histamin tidak boleh berlebihan. Apabila badan anda menghasilkan histamin terlalu banyak, anda boleh mengalami reaksi alergi yang boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti:

  • Kemerahan kulit, ruam, dan gatal-gatal
  • Bibir bengkak
  • Mata merah, bengkak, gatal dan berair
  • Pening dan muntah
  • Hidung tersumbat atau berair
  • Cirit-birit
  • Sakit kepala atau migrain

Dalam kes yang teruk, gejala termasuk kekejangan perut, tekanan darah tinggi, pening, kegelisahan, degupan jantung tidak teratur (aritmia), atau reaksi anafilaksis.

Dalam kes tertentu, histamin juga dapat memicu timbulnya gejala penyakit tertentu, seperti asma, eksim atopik, rhinitis atopik, dan psoriasis.

Selain dipicu oleh alergi dan jangkitan, peningkatan kadar histamin dapat dipengaruhi oleh makanan dan minuman tertentu, seperti kerang, daging olahan, tomat, terung, alpukat, biji, kacang, dan minuman beralkohol.

Jenis Antihistamin Semula jadi

Untuk mengembalikan tahap histamin ke tahap normal serta melegakan gejala yang timbul akibat reaksi histamin, anda boleh mengambil antihistamin, sama ada di kaunter atau diresepkan oleh doktor. Ubat ini berfungsi dengan menyekat kesan histamin dan mencegah pengeluarannya.

Selain ubat, anda juga boleh mendapatkan antihistamin secara semula jadi dari makanan berikut:

1. Makanan yang mengandungi vitamin C

Vitamin C adalah antihistamin semula jadi yang mudah dijumpai dalam pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. Vitamin C mempunyai sifat antioksidan dan dapat membantu mengurangkan keradangan secara semula jadi.

2. Nanas

Nanas mengandungi bromelain yang juga boleh didapati dalam bentuk suplemen. Bromelain dipercayai berkesan untuk merawat gangguan pernafasan dan radang saluran udara yang berkaitan dengan alahan, seperti asma.

3. Bawang, epal dan okra

Ketiga-tiga mengandungi quercetin, yang merupakan sejenis antioksidan. Quercetin dapat mengurangkan kesan sesak nafas akibat alahan dengan mengurangkan tindak balas keradangan pada saluran pernafasan.

4. Kunyit

Kunyit mengandungi sebatian curcumin yang mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang semula jadi. Berbagai kajian mengatakan bahawa sebatian ini dapat membantu mengurangkan keradangan dan mencegah alergi, serta menghalang pembebasan bahan histamin.

Sekiranya anda mengalami simptom kesan histamin, seperti reaksi alahan, asma atau eksim, terutamanya jika gejala ini kerap berlaku, anda perlu mengetahui apakah pencetus dan mengelakkannya sebanyak mungkin.

Sekiranya perlu, anda boleh mengambil antihistamin, tetapi ubat ini tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang.

Sekiranya anda tidak tahu apa yang mencetuskan alergi yang muncul, atau jika kesan reaksi histamin dirasakan sangat mengganggu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.