Seperti apa Orgasme Lelaki dan Wanita?

Orgasme pada lelaki dan wanita mempunyai sedikit perbezaan. Hubungan seksual memang dapat dinikmati tanpa orgasme, tetapi masalah orgasme, baik pada lelaki dan wanita, kadang-kadang boleh menjadi masalah yang cukup besar. Ini malah boleh mengganggu hubungan harmoni dengan pasangan anda.

Orgasme adalah sensasi keseronokan yang dirasakan ketika seseorang melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Selain melakukan hubungan seks, orgasme dapat dicapai ketika seseorang melancap atau melancap. Kemunculan keseronokan semasa orgasme disebabkan oleh banyak perkara, termasuk pengeluaran endorfin.

Orgasme yang dialami oleh lelaki dan wanita tidak sama, baik dari tanda-tanda dan dari bagaimana merangsang rangsangan untuk mencapai orgasme itu sendiri.

Perbezaan Orgasme pada Lelaki dan Wanita

Ketika mencapai orgasme, umumnya nafas lelaki dan wanita akan lebih cepat dan kuat, dan jantung berdegup lebih laju. Walaupun begitu, terdapat beberapa perbezaan asas antara orgasme lelaki dan wanita yang perlu anda ketahui, iaitu:

Oorgasme pada lelaki

Tempoh orgasme pada lelaki bermula tepat sebelum air mani keluar sehingga air mani keluar. Walau bagaimanapun, kadang-kadang beberapa lelaki boleh mengalami orgasme tanpa ejakulasi. Secara amnya, proses orgasme pada badan lelaki adalah seperti berikut:

1. Tahap nafsu seksual (terangsang)

Apabila seorang lelaki mendapat rangsangan seksual atau erotik secara fizikal atau psikologi, zakarnya akan kaku atau mengalami ereksi. Ini disebabkan oleh aliran darah yang memenuhi batang zakar. Selain itu, skrotum atau testis dan testis juga akan didekatkan dengan badan.

2. Peringkat persiapan / tanah tinggi (dataran tinggi)

Pada peringkat ini, pelvis mula mengencang, yang disertai dengan otot zakar yang semakin tegang. Begitu juga, tekanan darah, degupan jantung, dan pernafasan meningkat. Tahap ini boleh berlangsung dari 30 saat hingga 2 minit dan bermula dengan pembuangan yang jelas atau cecair pra-ejakulasi dari zakar.

3. Orgasme dan ejakulasi

Orgasme pada lelaki berlaku apabila kontraksi otot zakar, dubur, dan perineum yang kuat memaksa air mani dan sperma keluar melalui zakar. Proses melepaskan air mani yang mengandung sperma disebut ejakulasi. Sperma dan air mani dihasilkan di organ pembiakan lelaki, iaitu testis, kelenjar prostat, dan vesikel mani.

4. Ketetapan

Tahap terakhir ini ditandai dengan pengecutan zakar dan testis, ke ukuran asalnya. Nafas dan degupan jantungnya yang terasa laju juga perlahan. Lelaki juga biasanya berasa santai dan mengantuk setelah mencapai orgasme.

Pada tahap ini juga ada fasa tahan api, yang merupakan fasa pemulihan di mana seorang lelaki tidak dapat mencapai ereksi lagi untuk beberapa waktu. Tempoh tahan api ini berbeza dan biasanya akan bertahan lebih lama pada lelaki yang lebih tua.

Orgasme pada Wanita

Berikut adalah beberapa tanda orgasme pada wanita yang dapat anda ketahui berdasarkan peringkatnya:

1. Tahap nafsu seksual (terangsang)

Apabila rangsangan seksual wanita meningkat, saluran darah di dalam vagina akan melebar dan meningkatkan aliran darah di kawasan tersebut. Keadaan ini menyebabkan vagina wanita menghasilkan cecair pelincir faraj semula jadi, sehingga faraj akan basah untuk memudahkan penembusan zakar.

Selain itu, payudara mungkin terasa kencang dan puting mungkin terasa lebih sensitif apabila disentuh.

2. Fasa atau fasa persediaan dataran tinggi

Apabila vagina mula basah kerana rangsangan seksual, klitoris juga akan menjadi sangat sensitif. Pada tahap ini, ketegangan otot badan wanita mulai meningkat dan kadang-kadang boleh menyebabkan sensasi kejang dari kaki, muka, ke tangan, dan membuat wanita itu mengerang.

3. Orgasme

Wanita akan mengalami sensasi yang kuat atau bergelora yang menyebabkan keseronokan. Orgasme juga boleh menyebabkan pengecutan otot di punggung bawah dan pelvis. Selain itu, sebilangan wanita juga dapat mengeluarkan cecair dari faraj semasa orgasme (mencangkung).

4. Ketetapan

Berbeza dengan lelaki, wanita dapat merasakan lebih dari 1 orgasme dalam jangka masa yang singkat atau beberapa minit berikutnya. Fasa ini berbeza dengan lelaki yang pada amnya sukar mencapai orgasme dalam masa yang singkat setelah orgasme sebelumnya.

Walau bagaimanapun, banyak wanita muda jarang atau tidak pernah mempunyai lebih daripada satu orgasme. Sebabnya, ini memerlukan penjelajahan dan rangsangan yang mencukupi ketika melakukan hubungan seks atau melancap. Lama kelamaan, jika anda belajar dan menginginkannya, wanita dapat mengalami orgasme lebih dari sekali.

Punca Kesukaran Mengalami Orgasme

Sebilangan wanita merasa sukar untuk mencapai orgasme, sementara yang lain mungkin lebih mudah mencapainya melalui onani, tetapi sukar melalui penembusan seksual.

Kesukaran mencapai orgasme boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

  • Kekurangan pengetahuan atau maklumat tentang bagaimana mencapai orgasme atau hubungan intim yang selesa
  • Tidak mendapat rangsangan yang mencukupi, misalnya foreplay Terlalu pendek
  • Masalah psikologi, seperti tekanan atau kemurungan yang teruk
  • Penyakit tertentu, seperti diabetes dan gangguan tiroid
  • Kesan sampingan ubat, seperti antidepresan
  • Keletihan
  • Menopaus
  • Tabiat merokok atau minum minuman beralkohol

Bukan hanya wanita, lelaki juga boleh mengalami masalah mencapai orgasme. Secara umum, ini disebabkan oleh faktor psikologi, seperti tekanan atau kemurungan, kesan sampingan ubat, gangguan hormon, atau penyakit tertentu.

Untuk mencapai orgasme pada lelaki dan wanita bersama-sama, memerlukan hubungan atau hubungan intim antara keduanya semasa hubungan seksual.

Di samping itu, lelaki dan wanita juga boleh mencuba beberapa cara untuk meningkatkan gairah seksual untuk mencapai orgasme, misalnya dengan mengurut antara satu sama lain, mandi bersama, berpelukan dan berpelukan, mencuba seks oral sebagai pemanasan.

Walau bagaimanapun, jika anda atau pasangan anda masih menghadapi masalah untuk mencapai orgasme semasa hubungan seksual, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri sehingga anda boleh mendapatkan petua atau cadangan yang tepat untuk mencapai orgasme.