Protokol Kesihatan di Luar dan Dalam Rumah untuk Melindungi Keluarga dari COVID-19

Walaupun program vaksinasi COVID-19 telah berjalan, anda dan keluarga anda harus tetap berdisiplin dalam melaksanakan protokol kesihatan untuk mencegah penularan virus Corona. Protokol kesihatan ini tidak hanya boleh digunakan di luar rumah, tetapi juga di dalam rumah.

Penyesuaian tabiat baru atau IMR membolehkan semua orang melakukan aktiviti seperti biasa. Malangnya, masih banyak orang yang mengabaikan dan tidak mengikuti protokol kesihatan, walaupun pandemik COVID-19 belum berakhir. Akibatnya, beberapa hospital masih dipenuhi pesakit dengan jangkitan virus yang menyerang saluran pernafasan.

Memohon Protokol Kesihatan Ketika Di Luar Rumah

Tinggal di rumah sepanjang masa boleh membosankan. Tidak apa-apa meninggalkan rumah sesekali, Bun. Namun, pastikan anda dan keluarga anda melaksanakan protokol kesihatan, okey?

Berikut adalah protokol kesihatan yang mesti dipatuhi ketika berada di luar rumah:

1. Sentiasa memakai topeng

Semasa anda dan keluarga berada di luar rumah, jangan lupa untuk selalu memakai topeng. Tidak semestinya topeng perubatan, topeng kain boleh. Namun, pastikan penggunaannya mengikut piawaian kesihatan, ya. Ini juga berlaku untuk kanak-kanak, kamu tahu.

Di tempat-tempat yang sesak di mana jarak sosial sukar dilakukan, topeng kain dapat digunakan sebagai bagian dari topeng berganda, yang merupakan gabungan topeng pembedahan (di dalam) dan topeng kain 3 lapis (di luar).

Penggunaan topeng ketika berada di luar rumah adalah kewajipan di tengah wabak seperti sekarang ini. Walaupun anda dan keluarga anda tidak berada di tempat tertutup yang penuh dengan orang, cobalah untuk tidak menanggalkan topeng anda, kerana kami tidak tahu siapa yang membawa virus Corona.

2. Jangan menyentuh perkara di khalayak ramai

Walaupun tempat yang anda kunjungi dan keluarga anda singgah, ada baiknya tidak menyentuh objek di tempat awam kerana dikhuatiri objek-objek ini telah terkena virus Corona.

Sebabnya, jika anda memegang objek yang tercemar, kemudian sentuh kawasan muka tanpa mencuci tangan terlebih dahulu, risiko dijangkiti COVID-19 akan lebih besar.

3. Sentiasa menjaga jarak anda

Pastikan sentiasa menjaga jarak atau jarak fizikal 1-2 meter dari orang lain ketika berada di luar rumah, seperti di restoran, gimnasium, atau kolam renang. Ini bertujuan untuk mengelakkan anda dan keluarga anda terkena virus Corona ketika orang lain bersin, batuk, atau meludah di dekat anda.

4. Jaga keselamatan diri dan ahli keluarga

Bawalah selalu pembersih tangan mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol ke mana sahaja anda dan keluarga anda pergi. Sekiranya perlu, berikan setiap ahli keluarga 1 pembersih tangan untuk dibawa ke mana-mana. Ini sangat berguna untuk membersihkan tangan apabila sabun dan air tidak tersedia.

Protokol Kesihatan di Rumah Selepas Aktiviti

Menjaga kebersihan tidak hanya berlaku di luar rumah. Tiba di rumah setelah bepergian, Ibu perlu membuat peraturan untuk segera mandi yang berlaku untuk semua anggota keluarga, tanpa kecuali.

Sekiranya perlu, sediakan bakul pakaian khas untuk pakaian dan topeng yang digunakan untuk perjalanan, supaya kuman tidak melekat pada pakaian kotor yang lain. Sekiranya boleh, segera basuh topeng dan pakaian yang telah dipakai di mana sahaja.

Semasa mandi, jangan lupa untuk mencuci dan membersihkan setiap bahagian badan, okey? Untuk melindungi keluarga anda dari semua jenis bakteria di luar rumah, pilih sabun yang mengandungi bahan antibakteria, seperti IPMP dan sanisol. Kedua-dua sabun mandi antibakteria ini berkesan untuk menghalau kuman dan menjaga kulit sihat dan bersih dari kuman.

Selain itu, juga bersihkan barang-barang yang dibawa keluar dari rumah, seperti beg, dompet, atau WL. Anda juga perlu mengingatkan ahli keluarga agar mereka tidak ketinggalan.

Penularan virus korona boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan di mana sahaja. Oleh itu, selalu gunakan protokol kesihatan sebagai langkah pencegahan untuk melindungi diri dan keluarga anda.

Setelah mendapat vaksin COVID-19, ada yang merasa bahawa mereka benar-benar selamat daripada penyakit ini, walaupun ini tidak benar. Ini dipanggil kesan Peltzman. Walaupun anda telah menerima vaksin COVID-19, anda masih perlu mengikuti protokol kesihatan untuk mengelakkan penularan virus Corona.

Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami simptom COVID-19, seperti batuk, demam, dan hidung berair, disertai dengan kelemahan dan sesak nafas setelah dalam perjalanan, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk panduan selanjutnya.

Untuk memeriksa sama ada keadaan atau ahli keluarga anda berisiko untuk COVID-19, anda boleh menggunakan ciri pemeriksaan risiko COVID-19 di ALODOKTER. Untuk lebih jelas, Ibu juga boleh berjumpa doktor melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER.