Glomerulonefritis - Gejala, sebab dan rawatan

Glomerulonefritis adalah keradangan pada glomerulus. Glomerulus adalah bahagian ginjal yang berfungsi menyaring sisa dan membuang lebihan cecair dan elektrolit dari badan.

Glomerulonefritis boleh menjadi jangka pendek (akut) atau jangka panjang (kronik). Keadaan ini juga dapat berkembang dengan cepat dan menyebabkan kerosakan buah pinggang (glomerulonefritis progresif yang cepat).

Glomerulonefritis adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh jangkitan, penyakit autoimun, atau disebabkan oleh pembengkakan saluran darah. Keadaan ini perlu diatasi kerana boleh menyebabkan komplikasi, seperti kegagalan buah pinggang akut atau kegagalan buah pinggang kronik.

Punca dan Pencetus Glomerulonefritis

Glomerulonefritis boleh berlaku kerana pelbagai keadaan, seperti jangkitan, penyakit autoimun, dan gangguan saluran darah. Secara amnya, glomerulonefritis akut mempunyai sebab yang lebih jelas daripada glomerulonefritis kronik.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan glomerulonefritis akut adalah:

Jangkitan bakteria atau virus

Jangkitan bakteria atau virus boleh mencetuskan reaksi berlebihan sistem imun badan, yang mengakibatkan keradangan pada buah pinggang. Contoh jangkitan yang boleh menyebabkan glomerulonefritis, adalah jangkitan bakteria Streptokokus di kerongkong, jangkitan gigi,endokarditis bakteria, HIV, dan hepatitis.

Vaskulitis

Vaskulitis boleh berlaku di pelbagai organ, termasuk ginjal. Contoh penyakit vaskulitis yang menyerang saluran darah ginjal dan menyebabkan glomerulonefritis adalah polyarteritis dan granulomatosis Wegener.

Gangguan sistem imun

Lupus adalah penyakit autoimun yang boleh menyebabkan keradangan pada semua organ tubuh, termasuk ginjal dan glomerulus. Selain lupus, gangguan sistem imun yang juga dapat menyebabkan keradangan glomerulus adalah:

 • Sindrom Goodpasture, yang merupakan keadaan yang menyerupai radang paru-paru dan boleh menyebabkan pendarahan pada paru-paru dan buah pinggang
 • Nefropati IgA, yang merupakan keadaan yang menyebabkan pemendapan salah satu protein yang merupakan sebahagian daripada sistem imun (IgA) pada glomeruli ginjal

Glomerulonefritis kronik selalunya tidak mempunyai sebab khusus. Satu penyakit genetik, iaitu sindrom Alport, boleh menyebabkan glomerulonefritis kronik. Pendedahan kepada bahan kimia pelarut hidrokarbon dan sejarah kanser juga dianggap mencetuskan glomerulonefritis kronik.

Gejala Glomerulonefritis

Gejala yang muncul pada pesakit dengan glomerulonefritis bergantung pada jenis penyakit, sama ada akut atau kronik. Gejala yang biasanya muncul termasuk:

 • Air kencing kemerahan (hematuria)
 • Air kencing berbuih
 • Tekanan darah tinggi atau darah tinggi
 • Muka, tangan, kaki dan perut bengkak
 • Letih dengan mudah
 • Mengurangkan kekerapan membuang air kecil

Glomerulonefritis kronik sering sukar dikesan kerana boleh berkembang tanpa menyebabkan gejala. Apabila gejala muncul, gejalanya dapat menyerupai gejala glomerulonefritis akut. Walau bagaimanapun, berbeza dengan glomerulonefritis akut, glomerulonefritis kronik menjadikan kekerapan membuang air kecil meningkat pada waktu malam.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami sebarang aduan atau gejala seperti yang disebutkan di atas. Segera berjumpa doktor sekiranya darah muncul dalam air kencing atau anda tidak dapat membuang air kecil.

Sekiranya anda mempunyai keadaan atau penyakit yang boleh menyebabkan glomerulonefritis, seperti lupus, lakukan pemeriksaan berkala dan ikuti rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda.

Diagnosis Glomerulonephritis

Doktor akan bertanya mengenai aduan dan gejala yang dialami serta sejarah perubatan pesakit. Seterusnya, pemeriksaan akan dilakukan untuk melihat apakah terdapat tekanan darah tinggi dan bengkak pada kaki atau muka.

Untuk membuat diagnosis dan menentukan penyebab glomerulonefritis yang mendasari, doktor akan melakukan pemeriksaan susulan. Beberapa jenis peperiksaan akan dijalankan, termasuk:

 • Pemeriksaan air kencing, untuk mengesan kehadiran sel darah merah, sel darah putih, dan protein dalam air kencing
 • Ujian darah, untuk menentukan sama ada terdapat penurunan hemoglobin (anemia) dan protein albumin, serta peningkatan kadar bahan buangan seperti urea dan kreatinin
 • Ujian imunologi, untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan penyakit autoimun dengan peningkatan tahap antibodi antinuklear (ANA), pelengkap, antibodi sitoplasma antineutrophil (ANCA), atau membran bawah tanah antiglomerular (anti-GBM)
 • Mengimbas dengan sinar-X, imbasan CT, atau ultrasound, untuk melihat keadaan buah pinggang dengan lebih terperinci
 • Biopsi ginjal dengan mengambil sampel tisu ginjal, untuk menentukan sama ada tisu itu tidak normal dan mengesahkan glomerulonefritis

Rawatan Glomerulonefritis

Langkah rawatan untuk setiap pesakit dengan glomerulonefritis berbeza-beza, bergantung pada jenis glomerulonefritis yang dihidapi (kronik atau akut), penyebabnya, dan keparahan gejala yang dialami.

Matlamat utama rawatan glomerulonefritis adalah untuk mencegah kerosakan buah pinggang. Glomerulonefritis akut kadang-kadang boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.

Beberapa jenis rawatan glomerulonefritis yang boleh diberikan, termasuk:

 • Ubat imunosupresan, untuk merawat glomerulonefritis akibat penyakit autoimun, misalnya kortikosteroid, siklofosfamid, siklosporin, mikofenolat mofetil, dan azathioprine
 • Ubat antihipertensi, untuk mencegah kerosakan ginjal selanjutnya disebabkan peningkatan tekanan darah, contohnya Perencat ACE (captropil dan lisinopril) dan ARB (losartan dan valsartan)
 • plasmapheresis, iaitu kaedah untuk membuang plasma berbahaya dengan plasma yang sihat
 • Ubat-ubatan lain, seperti diuretik untuk mengurangkan pembengkakan dan suplemen kalsium

Sekiranya glomerulonefritis ditangkap lebih awal, kerosakan buah pinggang dapat disembuhkan. Sekiranya glomerulonefritis bertambah teruk dan menyebabkan kegagalan buah pinggang, pesakit mesti menjalani hemodialisis (dialisis) atau pembedahan pemindahan buah pinggang.

Agar kerosakan ginjal tidak bertambah buruk, pesakit glomerulonefritis disarankan untuk mengambil beberapa langkah, seperti menjaga berat badan yang ideal, berhenti merokok, menyesuaikan diet dengan mengurangkan pengambilan kalium, protein, dan garam.

Komplikasi Glomerulonefritis

Glomerulonefritis akut kadang-kadang boleh sembuh tanpa rawatan khusus. Tetapi, jika tidak dirawat dengan betul, glomerulonefritis boleh menjadi lebih teruk dan membawa kepada penyakit lain. Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku adalah:

 • Hipertensi
 • sindrom nefrotik
 • Kegagalan buah pinggang akut
 • Penyakit buah pinggang kronik atau kegagalan buah pinggang kronik
 • Kegagalan jantung dan edema paru kerana penumpukan cecair di dalam badan
 • Gangguan keseimbangan elektrolit seperti natrium dan kalium
 • Mudah dijangkiti jangkitan