Punca Menopaus Awal dan Cara Mengatasinya

Menopaus awal adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Sebabnya, menopaus yang berlaku sebelum waktunya boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Langkah rawatan juga perlu disesuaikan dengan penyebabnya.

Menopaus adalah perkara biasa yang berlaku dalam fasa kehidupan wanita ini. Namun, jika menopaus berlaku lebih awal, anda harus berwaspada. Seorang wanita boleh dikatakan mengalami menopaus awal jika kitaran haid berhenti sebelum usia 40 tahun.

Gejala yang dialami hampir sama dengan menopaus pada umumnya, iaitu:

  • Haid tidak teratur
  • Darah haid yang keluar lebih kurang daripada biasa
  • Puki kering
  • Kesukaran mengawal kencing
  • Gangguan saluran kencing
  • Kulit, bibir dan mata kering

Pada sesetengah wanita, menopaus juga menyebabkan gangguan emosi. Ia dicirikan oleh mood buruk yang tiba-tiba, sering merasa gelisah, kemurungan ringan, sukar tidur, dan gairah seksual yang berkurang.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa gejala ini selalu menunjukkan menopaus awal. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas untuk mengesahkan keadaan yang anda alami.

Pelbagai Sebab dan Faktor Risiko Menopaus Awal

Berikut adalah beberapa sebab dan faktor yang menyebabkan wanita mengalami menopaus awal:

1. Kegagalan ovari pramatang

Dalam keadaan ini, ovari tidak lagi berfungsi secara normal apabila seorang wanita belum mencapai usia 40 tahun. Wanita dengan kegagalan ovari pramatang umumnya masih mempunyai haid, tetapi sukar hamil.

2. Faktor genetik

Satu kajian menunjukkan bahawa usia menopaus wanita berkaitan dengan keturunan atau faktor genetik. Ini kerana menopaus wanita pada umumnya tidak jauh berbeza dengan ibunya.

Sekiranya ibu mengalami menopaus awal, maka anak perempuannya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami perkara yang sama.

3. Terapi sinaran dan kemoterapi

Rawatan barah atau penyakit lain menggunakan prosedur kemoterapi atau terapi radiasi di sekitar kawasan pelvis diketahui mempunyai beberapa risiko, termasuk menopaus pramatang.

Ini kerana gelombang radiasi yang digunakan dalam terapi ini dapat menyebabkan gangguan ovari, sehingga tidak dapat berfungsi dengan normal.

4. Dadah dan penyakit lain

Menopaus awal juga boleh disebabkan oleh penyakit kronik, tumor pada kelenjar pituitari dan hipotalamus, gangguan psikologi, dan penggunaan ubat-ubatan.

Bukan hanya itu, beberapa penyakit lain seperti HIV / AIDS, artritis reumatoid , Sindrom Turner, dan sindrom keletihan kronik juga boleh menyebabkan menopaus pramatang.

5. Tabiat merokok

Merokok adalah salah satu tabiat yang boleh mempengaruhi berlakunya menopaus awal. Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang merokok mengalami menopaus lebih cepat daripada wanita yang tidak merokok.

6. Berat badan yang terlalu rendah

Hormon estrogen disimpan dalam tisu lemak di dalam badan. Wanita yang terlalu kurus mempunyai lemak badan yang lebih sedikit. Akibatnya, hormon estrogen yang disimpan juga rendah. Ini boleh mempengaruhi fungsi ovari dan sistem pembiakan.

Di samping itu, perlu juga diperhatikan bahawa beberapa prosedur dan operasi pembedahan yang dilakukan untuk membuang ovari juga dapat menyebabkan menopaus pramatang pada wanita.

Cara Mengatasi Gejala Menopaus Awal

Hingga kini, menopaus pramatang tidak dapat dirawat atau dicegah dengan ubat atau rawatan tertentu. Namun, ada beberapa cara untuk mengatasi gejala yang boleh timbul.

Berikut adalah beberapa rawatan perubatan untuk melegakan gejala menopaus awal:

Terapi serammon

Terapi hormon atau terapi estrogen adalah kaedah paling berkesan untuk mengawal gejala menopaus awal, seperti: panas panasawak atau berasa panas dan kering di faraj. Terapi ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti pil kawalan kelahiran, semburan transdermal, gel dan krim, serta persediaan untuk penggunaan intravaginal.

Selalu patuhi nasihat doktor ketika menjalani terapi ini, kerana terapi ini juga mempunyai kesan sampingan, seperti meningkatkan risiko serangan jantung, strok, hingga barah payudara.

Anti dadahtertekansebuah

Beberapa jenis ubat antidepresan, seperti: selektif serotonin reuptake iperencats (SSRI), dapat digunakan untuk meredakan gejala menopaus pramatang, seperti: panas panasawak . Ubat ini hanya boleh diperoleh dan digunakan mengikut preskripsi dan arahan doktor.

Gel, krim, dan pelincir faraj bukan hormon

Semasa memasuki menopaus, vagina akan terasa kering. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan pelincir dalam bentuk gel atau krim. Pelincir ini dapat mengelakkan vagina terasa kering dan mengurangkan risiko kerengsaan faraj.

Teknologi pembiakan dibantu

Wanita dengan menopaus awal akan menghadapi masalah kemandulan atau mengalami kesukaran untuk mempunyai anak. Namun, kehamilan masih boleh dicuba dengan cara lain, iaitu dengan mendermakan telur.

Selain itu, menopaus awal juga dapat meningkatkan risiko osteoporosis, kerana tahap estrogen yang rendah dapat mengurangkan kepadatan tulang. Namun, ini dapat dicegah dengan memakan makanan dan minuman yang kaya dengan vitamin D, kalsium dan suplemen vitamin D, dan melakukan senaman secara teratur.

Anda perlu lebih mengenali pelbagai gejala menopaus awal. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala ini muncul, agar pemeriksaan dan rawatan dapat dilakukan sesuai dengan penyebabnya.