Presbyopia - Gejala, sebab dan rawatan

Presbyopia adalah keadaan ketika mata secara beransur-ansur kehilangan keupayaan untuk fokus melihat objek jarak tutup. Keadaan ini berlaku secara semula jadi sebagai sebahagian daripada proses penuaan.

Pada dasarnya, lensa mata dikelilingi oleh otot elastik. Otot-otot ini dapat mengubah bentuk lensa untuk memfokus cahaya sehingga jatuh pada retina. Seiring bertambahnya usia, otot-otot di sekitar lensa mata kehilangan keanjalan dan mengeras.

Akibatnya, lensa menjadi kaku dan tidak boleh cacat. Cahaya tidak boleh jatuh tepat di retina sehingga gambar yang diterima menjadi kabur. Umumnya, seseorang hanya menyedari bahawa dia menderita presbiopia, ketika dia harus menyimpan buku atau buku WL untuk membacanya.

Punca Presbyopia

Proses melihat bermula apabila mata menangkap cahaya yang memantulkan objek. Cahaya yang ditangkap kemudian akan melalui membran mata yang jelas (kornea), dan diteruskan ke lensa yang terletak di belakang iris (iris).

Seterusnya, lensa bertugas mengarahkan cahaya ke retina, yang akan mengubah cahaya menjadi isyarat elektrik. Isyarat elektrik ini kemudian akan dihantar ke otak, yang akan memproses isyarat menjadi gambar.

Kejelasan gambar yang diterima oleh otak bergantung pada kemampuan lensa untuk mengarahkan cahaya. Sekiranya cahaya jatuh secara langsung di retina, otak akan menerima gambaran yang jelas. Sebaliknya, jika cahaya tidak langsung jatuh pada retina, misalnya di belakang atau di depan retina, ia akan muncul sebagai gambar yang kabur.

Lensa mata dikelilingi oleh otot elastik. Otot-otot ini bertanggungjawab mengubah bentuk lensa, sehingga cahaya jatuh pada retina. Namun, seiring bertambahnya usia, otot-otot di sekitar lensa mata kehilangan keanjalan dan mengeras secara semula jadi.

Pengetatan otot di sekeliling lensa menyebabkan lensa menjadi kaku dan tidak dapat berubah bentuk. Akibatnya, cahaya tidak dapat jatuh tepat di retina dan gambar yang diterima menjadi kabur.

Faktor Risiko Presbyopia

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menderita presbiopia, iaitu:

 • 40 tahun ke atas
 • Mengambil ubat tertentu, seperti antihistamin, antidepresan, dan diuretik
 • menghidap diabetes, sklerosis berbilang, atau penyakit jantung dan saluran darah

Gejala Presbyopia

Presbyopia berkembang secara beransur-ansur. Oleh itu, seseorang kadang-kadang hanya menyedari simptom setelah melewati usia 40 tahun. Beberapa simptom yang biasa dialami oleh penghidap presbiopia adalah:

 • Kebiasaan memerah
 • Perlukan cahaya yang lebih terang semasa membaca
 • Kesukaran membaca huruf kecil
 • Penglihatan kabur ketika membaca pada jarak normal
 • Sakit kepala atau mata setelah membaca pada jarak dekat
 • Cenderung memegang objek lebih jauh untuk melihatnya dengan lebih jelas

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor mata jika penglihatan anda kabur ketika membaca atau melakukan aktiviti normal yang lain. Doktor anda akan melakukan pemeriksaan mata untuk mengetahui sama ada anda menghidap presbiopia atau gangguan mata yang lain.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom berikut:

 • Penglihatan kabur atau kabur secara tiba-tiba
 • Kehilangan penglihatan secara tiba-tiba di satu mata, disertai dengan sakit di mata
 • Kelipan, bintik hitam, atau lingkaran muncul ketika melihat sumber cahaya
 • Melihat dua gambar satu objek (penglihatan berganda)

Lakukan pemeriksaan mata lengkap secara berkala. Secara amnya, pakar oftalmologi akan mengesyorkan pemeriksaan mata yang sesuai dengan usia seperti berikut:

 • 40 tahun: setiap 5–10 tahun
 • 40–54 tahun: setiap 2–4 tahun
 • 55–64 tahun: setiap 1-3 tahun
 • 65 tahun: setiap 1-2 tahun

Pada pesakit yang berisiko terkena penyakit mata, misalnya kerana diabetes, pemeriksaan mata harus dilakukan lebih kerap.

Diagnosis Presbyopia

Untuk mendiagnosis presbiopia, doktor akan menjalankan ujian pembiasan. Ujian biasan akan menentukan sama ada pesakit mempunyai presbiopia dan / atau gangguan mata lain, seperti rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme.

Doktor juga boleh memberi anda titisan mata untuk melebarkan pupil mata, untuk memudahkan memeriksa bahagian dalam mata.

Rawatan Presbyopia

Rawatan presbiopia bertujuan untuk membantu mata untuk fokus pada objek yang dekat. Beberapa kaedah untuk merawat presbiopia adalah:

Penggunaan cermin mata

Memakai cermin mata adalah kaedah mudah dan selamat untuk merawat presbiopia. Pesakit dengan keadaan mata yang baik sebelum mengalami presbiopia, boleh memakai cermin mata bacaan yang boleh didapati dalam optik. Sekiranya pesakit pernah mengalami masalah penglihatan sebelumnya, doktor akan menetapkan cermin mata dengan lensa khas.

Penggunaan kanta lekap

Pesakit yang tidak mahu memakai cermin mata boleh memakai kanta lekap. Walau bagaimanapun, kanta lekap tidak dapat digunakan pada orang dengan gangguan kelopak mata, gangguan saluran air mata, dan sindrom mata kering.

Pembedahan refraktif

Beberapa prosedur pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat presbiopia adalah:

 • Keratoplasti konduktif

  Keratoplasti konduktif adalah prosedur untuk mengubah kelengkungan kornea dan meningkatkan keupayaan fokus mata, dengan memanaskan titik di sekitar kornea menggunakan tenaga frekuensi radio.

 • Keratektomi subepitel dibantu laser (LASEK)

  LASEK adalah prosedur untuk membentuk semula lapisan luar kornea dengan menggunakan sinar laser.

 • Monovision aser dibantu keratomileusis in situ

  Prosedur ini juga dikenali sebagai monovision LASIK dilakukan untuk membentuk penglihatan monovision, supaya satu mata berfungsi untuk melihat objek yang jauh, dan mata yang lain untuk melihat objek yang dekat.

 • Keratektomi photorefractive

  Keratektomi photorefractive adalah prosedur untuk membentuk semula kornea menggunakan sinar laser, tetapi ia adalah teknik yang berbeza dari LASEK.

Implan lensa

Prosedur implan lensa bertujuan untuk mengganti lensa mata pesakit dengan lensa sintetik (lensa intraokular). Secara amnya, lensa sintetik ini berkesan dalam meningkatkan penglihatan pesakit, baik untuk melihat jauh atau dekat.

Namun, dalam kes yang jarang berlaku, implan lensa dapat menyebabkan penurunan kemampuan untuk melihat dari dekat, sehingga pesakit masih memerlukan kacamata baca.

Inlay kornea

Inlay kornea adalah tindakan memasukkan cincin plastik kecil pada setiap kornea mata untuk mengubah kelengkungan kornea. Cincin ini berfungsi untuk memfokuskan cahaya pada kornea, sehingga pesakit dapat melihat objek dari jarak dekat.

Sekiranya pesakit merasakan bahawa hasil inlay kornea tidak memuaskan, pesakit boleh meminta doktor untuk mengeluarkan cincin dan memilih prosedur lain.

Komplikasi Presbiopia

Sekiranya tidak dirawat, presbiopia boleh menjadi lebih teruk. Akibatnya, penghidap presbiopia akan mengalami banyak kesukaran dalam menjalankan kerja dan aktiviti harian mereka.

Selain itu, presbiopia kiri akan menyebabkan mata bekerja lebih keras daripada yang sepatutnya, terutama ketika melakukan kerja dengan ketepatan tinggi dalam penglihatan. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan mata dan sakit kepala letih.

Pencegahan Presbyopia

Tidak diketahui bagaimana mencegah presbiopia. Walau bagaimanapun, anda dapat mengekalkan kualiti penglihatan anda dengan:

 • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala
 • Gunakan pencahayaan yang baik semasa membaca
 • Memakai cermin mata yang sesuai untuk keadaan visual anda
 • Pakai cermin mata pelindung semasa melakukan aktiviti yang berisiko menyebabkan kecederaan mata
 • Mengatasi penyakit yang boleh menyebabkan masalah penglihatan, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi
 • Makan makanan sihat yang mengandungi antioksidan, vitamin A, dan beta karoten